Договір про ковідні закупівлі: що мати на увазі

UA RU
Правила закупівель з ознакою COVID-19 відрізняються від закупівель інших товарів чи послуг, тому укладання договору з ковід також має певні нюанси. Дехто з замовників вважає, що виведення ковідних закупівель з під дії Закону № 922 — це «карт-бланш». Однак, потім жалкує про це, потрапляючи у безвихідь через власну недбалість. Що прописати в договорі закупівлі товарів та послуг для боротьби з коронавірусом, щоб вберегти себе від неприємностей та горе-постачальників, дізнайтеся у статті.

 

 


Замовник укладає договір про закупівлю, керуючись нормами Цивільного та Господарського кодексів України. Водночас необхідно брати до уваги особливості, визначені Законом № 922. Істотні умови договору про закупівлю дозволяється змінювати тільки в окремих випадках, вказаних у частині 5 статті 41 Закону № 922 (ч. 1, 5 ст. 41 Закону № 922).

З одного боку, закупівлі по ковіду виведені з-під дії Закону № 922. З іншого, нормативно-правові акти щодо таких закупівель не містять інформації та обмежень, що пов’язані з укладенням договір про закупівлю з COVID-19. Недбале ставлення до підготовки договору може призвести до серйозних наслідків у разі непередбачуваних обставин, адже замовник витрачає бюджетні кошти.

web_ban_15072024.png

Покладатися на договір, запропонований постачальником, не далекоглядна й небезпечна стратегія. Отже, щоб уникнути проблем, слід заздалегідь подбати про важливі деталі.

Основні й істотні умови «ковідного договору»

Майте на увазі, що універсального варіанту договору закупівлі товарів та послуг для боротьби з коронавірусом не існує. Кожен документ має певні особливості, що залежать від конкретних обставин замовника. Проте є ключові нюанси, які залишаються незмінними.

Насамперед згідно з ч. 1 ст. 627 ЦК, сторони є вільними під час укладання договору, обрання контрагентів та визначення умов договору з урахуванням вимог ЦК, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Договір визнається укладеним за умови, що сторони в належній формі дійшли згоди з усіх істотних умов договору (ст. 638 ЦК). До таких умов належать:

  • умови про предмет договору;
  • умови, визначені законодавством як істотні, чи ті, що вважаються незамінними для договорів певного виду;
  • умови, стосовно яких за заявою хоча б однієї сторони повинна бути досягнута згода.

 

Стаття 180 ГК містить детальний список істотних умов. Серед них — ціна договору та термін його дії. Також у цій статті регламентовано, що умови про предмет у господарському договорі мають містити:

  • назву (номенклатуру, асортимент), кількість продукції (робіт/послуг);
  • вимоги до якості продукції.

На практиці замовники досить часто не вказують у договорі окремі умови, вважаючи їх не досить важливими. Однак якщо у них не виходить дійти згоди з постачальником стосовно окремих умов, виникають серйозні труднощі.

Термін дії договору про закупівлю з ковід

До найбільш проблемних умов договору для закупівлі з ковіду можна зарахувати строк його дії.

 

Враховуйте, що закупівлі відбуваються саме за коронавірусною процедурою, тому нераціонально укладати договір на термін, значно довший ніж тривалість карантину на території України. Приміром - до кінця поточного року. Адже у будь-який момент епідеміологічна ситуація може змінитися, та карантин буде завершений.

Крім того, можливі зміни стосовно Постанови № 224, згідно з якою на цей час певні товари оподатковуються ПДВ з нульовою ставкою.

Таким чином, за потреби доцільніше буде укласти новий договір з попереднім або новим постачальником.

Відповідальність сторін договору

Договір неодмінно має містити права, обов’язки та відповідальність сторін.  Це важливо!

Порядок зміни умов договору про закупівлю з COVID-19

Умовами договору також варто передбачити можливість подовжити термін його дії за потреби. Припустимо, якщо постачальник не встигає привезти товар в очікуваний строк.

Слід чітко визначити:

  • порядок внесення змін у тому разі, якщо в цьому виникне потреба. Насамперед це стосується зміни ціни, обсягу, умов;
  • умови припинення договору і його дострокового розірвання.

Таким чином, ви не станете заручником ситуації, коли одна сторона не може виконати договір, а можливість внесення змін та повного розірвання договору для закупівлі з ковід не передбачена. 

Штрафні санкції та форс-мажор

У договорі слід прописати штрафні санкції на той випадок, якщо сторона не виконає або неналежним чином виконає умови договору. Також додайте розділ про форс-мажорні обставини. Обидва ці пункти пропишіть обов’язково.

Інші умови

Якщо необхідно, можна включити у договір додаткові умови. Вони можуть містити положення, що не належать до описаних розділів, проте безпосередньо стосуються відносин сторін.

Оприлюднення  та звітність

Замовнику необхідно оприлюднити звіт про договір про закупівлю, укладений поза ЕСЗ, впродовж трьох робочих днів. Так само має він 3 робочих дні на оприлюднення укладеного закупівельного договору та необхідних додатків.

Рекомендуємо протягом терміну дії договору одразу завантажувати до електронної системи закупівель всі зміни до нього. Хоча й Постанова № 225 не зобов’язує замовника виконувати такі дії, вони допоможуть запобігти виникнення проблем у разі невідповідності між фактично виконаним договором та його початковим варіантом. Розбіжності можуть з’явитися, якщо у договорі:

  • змінювалася ціна одиниці товару чи обсяги постачання;
  • з предмета закупівлі було вилучено певну товарну позицію.

Обов’язково оприлюдніть також звіт про виконання договору про закупівлю.

 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді