Ідентифікатор плану закупівель: на що зважати закупівельнику

UA RU
Автор
експерт, юрист-практик
Замовнику важливо розуміти кожен свій крок під час закупівлі, орієнтуватися в законодавстві та термінах. Сьогодні говоримо про ідентифікатор плану закупівель: що це, коли він формується, та чим корисний. Деталі — у статті.

 


Потреба у закупівлі товарів, робіт або послуг за бюджетні кошти на наступний рік, як правило, визначається замовниками наприкінці поточного року.

☛ Заплановані закупівлі включаються до річного плану закупівель.

Річний план та зміни до нього безоплатно оприлюднюються замовником в електронній системі закупівель протягом п’яти робочих днів з дня затвердження.

web_ban_15072024.png

Виходячи зі змісту пункту 5 частини другої статті 4 Закону № 922 (далі — Закон), до річного плану, зокрема, вноситься інформація про закупівлі, вартість предмета закупівлі яких менше відповідних вартісних меж, визначених частиною першою статті 2 Закону, та які передбачають проведення замовником спрощених закупівель або оприлюднення звіту про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель.    

Процедура розміщення інформації про публічні закупівлі, яка оприлюднюється на вебпорталі Уповноваженого органу у складі електронної системи закупівель врегульована наказом Мінекономіки від 11.06.2020  № 1082, яким затверджено відповідний Порядок.

Порядком передбачено, що:

  • розміщення інформації в електронній системі закупівель здійснюється замовником, учасником, постачальником шляхом заповнення електронних полів, визначених адміністратором, та завантаження відповідних документів через автоматизоване робоче місце;
  • автоматизоване робоче місце замовника, учасника, постачальника це електронний сервіс на авторизованому електронному майданчику, який забезпечує створення, подання, обробку, оприлюднення інформації про публічні закупівлі на вебпорталі та створення, подання, зміну інформації і документів для участі в публічних закупівлях.

 

 

Технічні особливості оприлюднення РП у системі ProZorro

Стаття 4 Закону визначає, що у річному плані повинна бути викладена така інформація:
найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код замовника в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, його категорія;

  • назва предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником та назви відповідних класифікаторів предмета закупівлі і частин предмета закупівлі (лотів) (за наявності);
    розмір бюджетного призначення та/або очікувана вартість предмета закупівлі;
    код економічної класифікації видатків бюджету (для бюджетних коштів);
    вид закупівлі та орієнтовний початок проведення;
  • вимоги, які зазначаються у разі застосування рамкової угоди.

Виходячи зі змісту пункту 5 частини другої статті 4 Закону, до річного плану, зокрема, вноситься інформація про закупівлі, вартість предмета закупівлі яких менше відповідних вартісних меж, визначених частиною першою статті 2 Закону, та які передбачають проведення замовником спрощених закупівель або оприлюднення звіту про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель.

Інструктивні матеріали щодо опису процесу розміщення річного плану закупівель в електронній системі публікуються на вебсайті Prozorro.

 

 

 

Згідно з роз’ясненнями після завантаження плану, накладення на нього електронного цифрового підпису, внесення його (публікації) до центральної бази даних система автоматично присвоює плану унікальний ідентифікатор (наприклад UA-P-2020-04-21-000070-b), за яким його можна знайти на всіх підключених до системи та акредитованих електронних майданчиках.

☛ Інші зареєстровані учасники закупівель відтепер можуть з ним безперешкодно ознайомитись.

Таким чином ідентифікатор плану закупівель — це унікальний реєстраційний номер (ім'я об'єкта програми), за яким його можна віднайти в електронній системі для подальшого практичного використання при проведенні закупівель. 

З  2019 року було запроваджено процес пов'язування плану з тендером, шляхом зазначення відповідного ідентифікатора плану при оголошенні закупівлі.    

☛ На сторінці кожного плану в системі ProZorro є кнопка «Створити закупівлю».

Натиснувши на неї в оголошену закупівлю автоматично буде додано ідентифікатор плану закупівлі. Таким чином закупівля та план будуть взаємопов’язані. 

Після цього план набуває статусу «Оголошено тендер», відтепер редагувати його немає можливості.

Такий порядок дозволяє прослідкувати процес закупівлі від планування до підписання контрактів. 

Зв'язка з планом є обов'язковою для всіх понадпорогових процедур, окрім другого етапу конкурентного діалогу та раундів закупівель за рамковою угодою. Для допорогових закупівель та процедур звітування ця умова – опційна. 

Слід зазначити, що Замовник може опублікувати план закупівлі на одному майданчику, а оголосити закупівлю з іншого. Прив’язки до майданчика немає. 

 

 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді