Як призначити УО для ковідних закупівель

UA RU
Закупівлі для запобігання та протидії COVID-19 продовжують бути актуальними. Пам’ятайте, що замовник має призначити окрему особу, яка опікуватиметься саме цим видом закупівель. Кого правомірно призначати відповідальним за ковідні закупівлі та які функції виконує ця особа?

 

 

Чи обов’язково призначати окрему уповноважену особу для ковідних закупівель?

Дбає про проведення ковідних закупівель уповноважена замовником особа (далі — УЗО).Її як окрему уповноважену особу призначають на вимогу Постанови КМУ «Деякі питання закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України» від 20.03.2020 № 225, що затверджує Порядок, за яким встановлюються правила здійснення замовником закупівель товарів, робіт і послуг для здійснення заходів з метою протидії виникненню та поширенню, локалізації та ліквідації спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України (далі — Порядок).

Особа, якій замовник надав повноваження на проведення ковідних закупівель (далі — УЗО), — це службова (або посадова) особа замовника, яка визнається ним як відповідальна за організацію та проведення таких закупівель.

PW_welcome_dz_webinar_29072024.jpg

Не плутайте! УЗО — це не та сама уповноважена особа, яка відповідає за проведення, зокрема, спрощених закупівель відповідно до Закону про публічні закупівлі.

Її призначають наказом керівника замовника відповідальною саме за організацію та реалізацію ковідних закупівель.

Зверніть увагу, що уповноважену особу замовника визначають серед працівників замовника, при цьому це може бути як член тендерного комітету, так і уповноважена особа. Такий вибір не суперечитиме законодавству.

Уповноважена замовником особа здійснює згідно з Порядком тільки закупівлі товарів і послуг, які є у Переліку, затвердженому Постановою № 225.

Якщо у вас як у замовника немає інших нагальних закупівель, а ніж товари чи послуги, що потрібні для вжиття заходів, спрямованих на запобігання ковіду, маєте право визначити лише уповноважену замовником особу.

Обов’язки уповноваженої особи по ковід

Головних функцій УЗО — п’ять, а саме:

1. Планування

УЗО складає план закупівель згідно з наявною потребою у закупівлі товарів, робіт, послуг, а також відображає в ЕСЗ інформацію щодо річного плану закупівель. Зокрема, такі дані як технічні, якісні та інші характеристики предмета закупівлі.

2. Організація

 

УЗО організовує та реалізовує проведення закупівель. Має право на самостійне встановлення критеріїв доброчесності та надійності вибору особи, з якою замовник надалі укладе договір про закупівлю.

3. Складання документації

УЗО забезпечує складання, затвердження та зберігання документів з питань закупівель. Не новим для замовників стане настанова: «Усі рішення УЗО оформлює протоколом, в якому обов`язково слід зазначати дату прийняття рішення». Це можуть бути рішення з різних питань, а саме:

  • проведення закупівлі,
  • укладення договору,
  • розірвання договору,
  • виконання договору.

4. Складання звітності

УЗО забезпечує оприлюднення в ЕСЗ інформації на виконання пунктів 8 і 9 Закону № 530 та інформації відповідно до пункту 9 частини 2 статті 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-IV (далі — Закон № 755).

5. Вчиняти інші дії відповідно до Порядку № 225.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді