Закупівля бензину й інших видів палива у Prozorro Market

UA RU
В електронному каталозі Prozorro Market є можливість закуповувати пальне за привабливою та актуальною ціною. Державний онлайн магазин ретельно перевіряє кваліфікацію та документи кожного постачальника. До того ж замовник має можливість заправлятися на тій заправці, що є в його регіоні. Які ключові умови та особливості такої закупівлі?


Якщо компанія користується у роботі автотранспортом, то неминуче виникає питання закупівлі пального. Цей процес вимагає знання деяких тонкощів. Отже, розберемося в головних нюансах закупівлі.

web_ban_15072024.png

Закупівля палива за державні кошти: що говорить Закон

Згідно з Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» від 19.12.1995 № 481/95-ВР (далі — Закон № 481) діяльність із виробництва, оптової та роздрібної торгівлі, зберігання пального підлягає ліцензуванню.

Таким чином, суб’єкти господарювання мають право на продаж та зберігання пального лише в тому випадку, якщо у них є відповідна ліцензія.

Що можна закуповувати в Prozorro Market, скільки та коли

Зазвичай у замовника немає можливості зберігати закуплене пальне на власних складах і використовувати по мірі необхідності. В таких випадках у проєктах договорів про закупівлю потрібно вказувати, що приймання та передача пального буде здійснюватися на підставі талонів або платіжних карток. Після проведення процедури закупівлі замовник отримуватиме товар потрібними йому частинами.

Процес відпуску пального у такий спосіб регулює Інструкція про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах і організаціях України, затверджена наказом Мінпаливенерго, Мінтрансзв’язку, Мінекономіки, Держспоживстандарту від 20.05.2008 № 281/171/578/155.

Слід пам’ятати, що за такою схемою співпраці замовнику надається право власності на пальне тільки у момент фактичного отримання на заправці, після того, як водій пред’явить співробітнику картку чи талон.

Переваги закупівлі бензину, дизельного та газового палива

Звичайно, замовник може придбати пальне на електронному аукціоні за процедурою спрощеної закупівлі, якщо йдеться про суму, меншу вартісних меж для процедури закупівлі. Також в тому випадку, якщо вартість закупівлі складає менш ніж 50 тисяч, можна укласти договір поза електронною системою закупівель. Але в обох випадках залишається вірогідність зіткнутися з непорядним постачальником.

Розв’язати цю проблему дозволяє закупівля пального через е-каталог Prozorro Market. Сутність такої процедури полягає в тому, щоб замовник мав можливість швидко придбати необхідну партію товару на конкурентному ринку, одразу її сплатити та використовувати у своїх потребах. Якщо йому знову знадобиться пальне, він просто повертається до е-каталогу, формує та підтверджує замовлення, вносить оплату та отримує товар.

Закупівля бензину, дизельного та газового палива в е-каталозі Prozorro Market значно спрощена та зручна. Замовнику не потрібно:

  • самостійно прописувати безліч умов для відбору постачальника, вимог до кількості товару, регіону постачання та розташування заправки;
  • обтяжувати себе довгостроковими контрактами;
  • втрачати час на укладення додаткових угод за необхідності зміни ціни.

В е-каталозі запроваджена процедура стандартизованої пропозиції. Після детальної перевірки кваліфікації адміністрацією порталу постачальник робить універсальну пропозицію за конкретною ціною.

Яким чином здійснюється закупівля пального за допомогою е-каталогу Prozorro Market? Розглянемо особливості процесу далі.

Хто може закуповувати?

Придбати пальне в е-каталозі може замовник, який має акаунт на одному з електронних майданчиків, підключених до Prozorro Market. Будь-які інші вимоги не передбачені.

Закупівля пального за талонами

Закупівля пального через е-каталог відбувається саме за талонами, причому їх строк дії складає як мінімум один рік. Вартість пального для замовника не зміниться навіть, якщо воно подорожчає на ринку.

З моменту отримання талона минуло понад рік? За домовленістю з постачальником можна продовжити його термін дії.

Гарантія отримати пальне

Досі трапляються ситуації, коли у тендері перемагає учасник, що реалізує талони певних мереж. А потім виявляється, що замовник не може скористуватися оплаченим пальним на АЗС. Відмову пояснюють вичерпаним строком дії талона, чи спеціальними умовами отримання товару.

Закуповуючи пальне через е-каталог, ви гарантовано отримаєте пальне і не натрапите на шахраїв. У Prozorro Market перевірені постачальники погоджуються з визначеними адміністрацією умовами постачання товару.

Ціна закупівлі пального

За необхідності постачальники змінюють ціни на товар у каталозі, а замовник має можливість відстежувати актуальну вартість в режимі реального часу. При цьому пальне оплачується на тих умовах, згідно з якими було оформлене замовлення.

Умови постачання бензину та інших видів палива

У Prozorro Market існує окрема група товарів – «Нафта і дистиляти». Тут пропонуються:

  • бензин;
  • газ скраплений;
  • дизельне паливо.

У категорії з бензином можна побачити декілька профілей. Якщо ви віддаєте перевагу пальному конкретної мережі АЗС, можете обрати потрібну бренд.

Придбане за талонами пальне можна буде отримати на будь-якій заправці цієї мережі, розташованій у вашому регіоні.

Як працює Прозоро Маркет

Договір про закупівлю палива

Prozorro Market пропонує стандартизовані умови виконання договору.

Уніфікований договір дозволяє одразу зрозуміти правила співпраці між замовником та постачальником. Наприклад, замовник повинен оплатити товар не пізніше ніж через 15 робочих днів з моменту виграшу постачальником тендеру. А ось пальне за необхідністю отримати можна раніше.

Увага! В е-каталозі пропонується варіант примірного договору. Замовник та постачальник можуть розширити його за необхідності або використати власну угоду.

Звіт про укладений договір через е-каталог

Спрощене звітування — ще одна перевага закупівель через e-каталог.

Як тільки замовник визначиться з необхідним товаром та натисне кнопку «Купити», система автоматично сформує чернетку звіту про укладений договір. Після укладання сторонами договору замовник внесе до системи дані з нього: про постачальника, умови співпраці (оплату, строки постачання). Щоб прозвітувати, залишиться лише змінити статус звіту з «Чернетки» на «Опубліковано», а потім підписати документ за допомогою ЕЦП/КЕП.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді