Ліміти споживання енергоносіїв

Розпорядники бюджетних коштів забезпечують проведення розрахунків за електричну і теплову енергію й інші енергоносії, які споживають бюджетні установи. Певна річ — у межах обгрунтованих лімітів. Хто і як їх встановлює, дізнайтеся у статті

СИТУАЦІЯ

Бюджетна установа для виконання своїх функцій укладає договори і проводить розрахунки за електричну і теплову енергію, водопостачання, водовідведення, природний газ та послуги зв’язку. Чи має головний розпорядник бюджетних коштів встановлювати бюджетній установі ліміти на споживання енергоносіїв? Як розрахувати ліміт на послуги зв’язку?

РІШЕННЯ

Так, має. Пояснимо чому.

Відповідно до частини 3 статті 51 Бюджетного кодексу України (БК) розпорядники бюджетних коштів у повному обсязі забезпечують проведення розрахунків за електричну і теплову енергію, водопостачання, водовідведення, природний газ та послуги зв’язку, які споживають бюджетні установи, та укладають договори за кожним видом енергоносіїв у межах обгрунтованих лімітів споживання, встановлених відповідним головним розпорядником бюджетних коштів.

Ліміти споживання енергоносіїв у натуральних показниках для кожної бюджетної установи встановлюють з огляду на обсяги відповідних бюджетних асигнувань. Тобто ліміти щомісячного споживання енергоресурсів для кожної бюджетної установи затверджують у натуральних та вартісних показниках на підставі лімітних довідок про бюджетні асигнування, виданих фінансовими органами.

Натуральні показники споживання енергоносіїв на плановий рік потрібно розраховувати на підставі аналізу фактичного рівня споживання енергоресурсів установами протягом минулих років з урахуванням змін, що відбуваються в будівлях.

Відповідають за розрахунки бюджетних установ та організацій у межах взятих зобов’язань за загальним та спеціальним фондами головні розпорядники бюджетних коштів, оскільки вони самостійно здійснюють розподіл між бюджетними програмами та між підвідомчими установами в межах кошторисних призначень.

Керівники бюджетних установ персонально відповідають за дотримання встановлених лімітів. Водночас органи місцевого самоврядування відповідають за впровадження заходів щодо скорочення обсягу бюджетних видатків на придбання енергоресурсів та оплату комунальних послуг, що може бути досягнуто за рахунок ощадливого споживання енергоресурсів та масового впровадження енергоощадних технологій.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді