Як в ЕСЗ змінити статус договору з підписаного на виконаний

Автор
експерт з бухобліку та оподаткування в бюджетній сфері, Київ
Коли та як вносити інформацію про виконання договору, а також як змінити статус договору на виконаний на електронному майданчику «Е-Тендер» - читайте у статті

Як заповнювати інформацію про предмет закупівлі в ЕСЗ

Принцип роботи електронної системи закупівель: «Всі бачать все». Справді, за кожним предметом закупівлі будь-хто може відстежити, на якому етапі перебуває процедура — від оголошення закупівлі, вибору контрагентів, підготування договору до її завершення. Адже під час закупівлі товарів, робіт чи послуг через спеціалізовані електронні майданчики замовник оприлюднює на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель ProZorro інформацію про закупівлю та її результат — укладений договір.

Як в ЕСЗ змінити статус договору з підписаного на виконанийДоговір про закупівлю замовник зобов’язаний оприлюднити протягом двох днів з дня його укладення (ч. 1 ст. 10 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII; далі — Закон № 922).

Щоб виконати цю законодавчу вимогу, замовник завантажує через власний кабінет на електронному майданчику відомості про укладений договір. Після того, як він накладе електронно-цифровий підпис (ЕЦП) на скановану копію договору про закупівлю, останній набуде статусу «Договір підписано». Це означатиме, що договір підписали усі учасники і він діє на законних підставах.

Строк дії договору і строк виконання зобов’язань

«Строк дії договору» і «строк дії зобов’язань за договором» — це різні поняття. Коли ж договір вважати виконаним?

До договорів про закупівлю застосовують відповідні положення Цивільного кодексу України (ЦК) та Господарського кодексу України (ГК) з урахуванням особливостей, передбачених Законом № 922. Тож до їх норм і звернемося за роз’ясненням.

Договір набирає чинності з моменту його укладення. А строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов’язки відповідно до договору (ч. 1 ст. 631 ЦК).

Як в ЕСЗ змінити статус договору з підписаного на виконанийЯкщо замовник є бюджетною установою, він має дотримати вимог бюджетного законодавства. Бюджетні зобов’язання він бере виключно в межах бюджетного року. Це, відповідно, обмежує строк договорів, укладених таким замовником.

Під час укладення договору сторони зобов’язані у будь-якому разі погодити предмет, ціну та строк дії договору (ч. 3 ст. 180 ГК). А оскільки строк дії договору належить до істотних умов, сторони обов’язково його погоджують і зазначають у договорі.

Як в ЕСЗ змінити статус договору з підписаного на виконанийЗобов’язання припиняється виконанням, проведеним належно (ч. 1 ст. 599 ЦК).

Тож договір вважається виконаним, якщо сторони договору належно виконали всі зобов’язання за цим договором. Підтверджують виконані зобов’язання за договором документами, передбаченими умовами договору. А саме: накладною, актом приймання-передачі товару, платіжним дорученням тощо.

Тобто зобов’язання за договором можуть бути виконані, коли строк дії договору ще не завершився. Коли ж тоді замовнику оприлюднювати відомості про виконання договору?

Ви отримаєте ➡️Навчання у зручному онлайн-форматі ➡️ Відеолекції від провідних експертів ➡️Сертифікат про підвищення кваліфікації від Юридичного університету Ярослава Мудрого

Оприлюднення інформації

Законодавці обмежили строки для оприлюднення відомостей про виконання договору трьома днями з дня закінчення строку дії договору, виконання договору або його розірвання (ч. 1 ст. 10 Закону № 922).

Отже, відомості про виконання договору вносять протягом трьох днів з дня, коли:

  • сторони виконали договір — якщо зобов’язання за договором виконані повністю;
  • закінчився строк дії договору — якщо зобов’язання за договором виконані частково або повністю.

Звіт про виконання договору про закупівлю система сформує автоматично після того, як замовник внесе відомості про виконання договору.

Як в ЕСЗ змінити статус договору з підписаного на виконанийДатою опублікування звіту про виконання договору на порталі ProZorro вважається дата, коли замовник підписав його ЕЦП.

Як правильно вносити відомості про виконання договору?

Виконання договору — відомості через е-майданчик

Щоб підтвердити виконання договору, скористаємося електронним майданчиком «Е‑Тендер».

Обираємо серед закупівель необхідну та в блоці «Деталі закупівлі» натискаємо Завершення/Розірвання договору (рис. 1).

Як в ЕСЗ змінити статус договору з підписаного на виконаний

На екрані з’являються кнопки «Завершити договір» і «Розірвати договір» (рис. 2). Натискаємо Завершити договір.

Як в ЕСЗ змінити статус договору з підписаного на виконаний

Перед нами відкривається інформація про цей договір. Заповнюємо поля «Сума оплати за договором», «Строк дії договору» та натискаємо Підтвердити інформацію (рис. 3).

За потреби обираємо тип документа зі списку, що випаде. Натискаємо Додати файл та завантажуємо скановану копію відповідного документа (акта, накладної тощо).

Як в ЕСЗ змінити статус договору з підписаного на виконаний

Оновлюємо сторінку та перевіряємо стан документів — має бути «експортовано». А також дивимося, чи з’явилися дата і час експорту.

Як в ЕСЗ змінити статус договору з підписаного на виконаний

Тепер маємо підписати договір ЕЦП. Для цього натискаємо Накласти ЕЦП на договір. Відкривається форма Робота з підписом (рис. 5), інформацію до неї вносимо в такій черговості:

  1. обираємо Центр сертифікації ключів, який видав ЕЦП;
  2. завантажуємо ключ та вказуємо пароль захисту;
  3. натискаємо Зчитати.

Після того, як ключ буде успішно зчитаний, а введені дані перевірені, активується можливість підписати закупівлю. Натискаємо Підписати.

Як в ЕСЗ змінити статус договору з підписаного на виконанийНові документи про виконання договору замовник не зможе додати після того, як накладе ЕЦП на відомості про виконання договору.
Як в ЕСЗ змінити статус договору з підписаного на виконаний
Тепер оновлюємо сторінку, аби перевірити підпис, та натискаємо Завершити договір (рис. 6).
Як в ЕСЗ змінити статус договору з підписаного на виконаний

Через деякий час інформація про виконання договору буде опублікована на порталі ProZorro. Тобто на порталі за цією закупівлею сформується новий розділ «Виконання договору». Він і підтверджуватиме, що статус договору за цією закупівлею змінився на «Договір виконано».

У розділі «Виконання договору» передбачена можливість роздрукувати у форматі pdf або html звіт про виконання договору. Його друкуємо і підшиваємо.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді