Як організувати декілька закупівель, якщо очікувана вартість перевищує пороги

Автор
керівник консультаційної групи Експертус Держзакупівлі
Чи можна розбити закупівлю на кілька ➤ Як вносити інформацію до річного плану

 

«Експертус Держзакупівлі пояснює»‎ — це проєкт в рамках якого даємо відповіді на начасні запитання закупівельників у короткому відеоформаті
💡 Навчальні відео для закупівельників

У свіжому відеороз'ясненні відповідаємо на запитання:

Замовнику на закупівлю товарів виділили суму, більшу ніж встановлені пороги. Постачальники наразі не хочуть укладати договір до кінця року, оскільки є ризики значних змін цін. Чи можна розбити закупівлю на кілька? Як вносити інформацію до річного плану?

⬇⬇⬇ ЧИТАТИ ВІДПОВІДЬ ⬇⬇⬇

«Якщо є ризики укладення договору на всю суму закупівлі, то, звичайно, замовник має право розбити цю закупівлю на частини. Чинне законодавство забороняє ділити з метою уникнення проведення відкритих торгів або застосування електронного каталогу. Тому у цьому випадку замовник розбиває таку закупівлю на кілька закупівель. Вид закупівлі буде залежати від загальної суми на всю закупівлю і, якщо вартість відповідає, наприклад, відкритим торгам, то незважаючи на те, що кожна часточка буде меншою за суму, необхідну для проведення відкритих торгів, замовник все одно проводить відкриті торги. В річний план вноситься інформація уже про декілька закупівель. При цьому вона може бути внесена в декілька способів. Варіант 1: я розбиваю закупівлю на декілька частин, наприклад, це відкриті торги кожного разу, тому що в цілому сума відповідає проведенню відкритих торгів. Й одразу в річному плані зазначаю всі ці закупівлі, але з різними строками проведення. Варіант 2 (на мій погляд, набагато кращий): я розбиваю закупівлю на кілька частин, нехай це знову ж таки будуть відкриті торги, разом з тим, я в річний план вношу тільки ту закупівлю, яку оголошую саме зараз, а інформацію про наступну закупівлю я буду вносити тоді, коли в мене виникне необхідність проведення наступної такої закупівлі. Чому, на мій погляд, саме такий спосіб є кращим, тому що за цей період можуть відбутися зміни — в сумах, кількостях, потребі замовника. І це може потягнути за собою необхідність внесення змін в річний план закупівель або взагалі скасування такої закупівлі. Тому я б вносила інформацію поступово. Проте не виключено, якщо ви внесете всю інформацію про всі закупівлі одночасно».

Переглядайте в системі «Експертус Держзакупівлі» у зручний час вебінари, які проводять посадові особи державних органів, представники електронних майданчиків та Prozorro, відомі експерти та консультанти в сфері публічних закупівель, тендерники та юристи. Актуальні теми, теорія і практика, відповіді на топові закупівельні запитання — усе це ви знайдете у розділі «Вебінари». Відеотека поповнюється новими записами щомісяця.

Експертус Держзакупівлі пояснює: чи можна коригувати умови договору про закупівлю, коли підписуєте його

 

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді