Критерії оцінки в тендерній документації

Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Проконсультуємо, як формувати умови тендерної документації про критерії оцінки та що прописувати у методиці оцінки тендерної пропозиції.

Критерії оцінки — основний механізм, який застосовує замовник, коли формує умови оцінки тендерної пропозиції (ТП) учасника. Одні критерії оцінки прописувати обов’язково, як-от ціну, інші залежать від бажання замовника за певних умов додати бонусів учасникам.

Небагато замовників дотепер застосовували додаткові критерії оцінки ТП. Вважаємо, що даремно. Адже й для тих тендерів, які замовники проводять в умовах воєнного стану, це корисний механізм. Він дає змогу обрати переможцем учасника, який пропонує не лише найнижчу ціну, а й умови, що для замовника важливі. Наприклад, строк виконання для відбудови країни та ремонтних робіт у час війни має критичне значення.

Критерії оцінки ТП замовник має зазначити в тендерній документації (ТД). Розберемо, як це робити.

Які критерії оцінки можливі

ЕСЗ проводить оцінку ТП автоматично під час електронного аукціону на основі тих критеріїв і методики оцінки, які замовник зазначив у ТД. Отже, ТД повинна містити перелік критеріїв оцінки та методику оцінки ТП, у якій визначена питома вага кожного критерію.

Критеріями оцінки є:

1) ціна; або

2)вартість життєвого циклуабо

3) ціна разом з іншими критеріями оцінки, як-от: умови оплати, строк виконання, гарантійне обслуговування, передача технології та підготовка управлінських, наукових і виробничих кадрів, застосування заходів охорони довкілля та/або соціального захисту, які пов’язані з предметом закупівлі (ч. 3 ст. 29 Закону № 922).

Критерії оцінки в тендерній документаціїВиведемо два правила:
  1. У ТД можна встановити такі критерії, як ціна або вартість життєвого циклу. Вибір залишається за замовником, але один з цих критеріїв є обов’язковим.
  2. Додаткові критерії оцінки можна встановлювати тільки разом із ціною.

Вартість життєвого циклу — самостійний критерій оцінки, який передбачає формульний розрахунок його складових. Тому разом з цим критерієм оцінки застосовувати додаткові критерії недоцільно і неможливо.

Де прописати інформацію:

► у ТД — зазначте критерії оцінки з питомою вагою кожного з них;

► в оголошенні про проведення відкритих торгів — зазначте математичну формулу для розрахунку приведеної ціни, якщо використовуєте додаткові критерії оцінки.

Коли застосовувати ціну та нецінові критерії оцінки

Додаткові критерії оцінки або, як їх ще називають, нецінові критерії — це показники, що допомагають замовнику:

  • отримувати ТП учасників, які ураховують особливі нецінові вимоги;
  • проводити закупівлю з огляду на індивідуальні особливості предмета закупівлі чи умови організації.

    Нецінові критерії застосовують тільки разом з основним критерієм оцінки — ціна.

    Якщо замовник, щоб визначити найбільш економічно вигідну ТП, разом із ціною застосовує інші критерії оцінки, у ТД він визначає їх вартісний еквівалент або питому вагу у загальній оцінці ТП.

    Питома вага цінового критерію не може бути нижчою ніж 70%. Винятки з цього обмеження можливі, якщо замовник застосовує процедуру конкурентного діалогу.

    Критерії оцінки в тендерній документаціїУВАГА Кожен критерій оцінки в ТД має містити інформацію про його питому вагу. Навіть тоді, коли замовник застосовує єдиний критерій. У цьому випадку його питома вага становитиме 100%

    Нецінові критерії оцінки не можуть мати питому вагу більшу ніж 30%. Якщо встановлюєте декілька нецінових критеріїв, маєте розподілити питому вагу між ними.

    Закон № 922 не обмежує, як саме застосовувати нецінові критерії. Замовник може встановити ті нецінові критерії, які вважає за потрібне. Однак такі критерії не повинні дублювати інші вимоги ТД. Чому потрібно дотримувати це правило, покажемо на прикладі.

    Яку інформацію зазначити в ЕСЗ для нецінових критеріїв

    В електронній ТД для нецінового критерію зазначайте:

    • назву;
    • опис;
    • вагу;
    • опції виміру (рис. 1)

      Показники опції виміру визначайте самостійно з огляду на власну потребу та предмет закупівлі.

      Критерії оцінки в тендерній документаціїУВАГА Якщо нецінові критерії вказати лише в ТД, що прикріплена у вигляді файлу, ЕСЗ не врахує їх під час оцінки ТП і не застосує формулу розрахунку приведеної ціни. Тому, якщо нецінові критерії та методику їх розрахунку передбачили у ТД, їх слід обов’язково вказати в електронних полях.

      Коли застосовувати вартість життєвого циклу

      Такий критерій оцінки, як вартість життєвого циклу, доречний для товарів, у яких протягом життєвого циклу змінюється ціна.

      Щоб застосувати цей критерій оцінки правильно, використовуйте Примірну методику визначення вартості життєвого циклу, затверджену наказом Мінекономіки від 28.09.2020 № 1894 (далі — Методика).

      До відома

      Методика — примірна, тому можете розробити власну методику та взяти інші формули, щоб розрахувати складові вартості життєвого циклу.

      Дотримуйте Закону № 922. Він вимагає від замовника, який застосовує критерій оцінки вартості життєвого циклу, щоб всі складові цього критерію не містили вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників.

      Критерій оцінки вартість життєвого циклу використовуйте, якщо:

      ✔️ витрати, пов’язані з обслуговуванням предмета закупівлі, становлять значну частину вартості життєвого циклу предмета закупівлі;

      ✔️ використання предмета закупівлі передбачає значні витрати на його утримання та утилізацію;

      ✔️ використання альтернативних предметів закупівлі значно впливає на термін експлуатації;

      ✔️ використання альтернативних предметів закупівлі впливає на екологію та довкілля.

      Можете самостійно визначати, у яких випадках та для яких товарів застосовувати вартість життєвого циклу як критерій оцінки, щоб визначити найбільш економічно вигідну ТП. А можете скористатися рекомендацією Методики застосувати вартість життєвого циклу як критерій оцінки для закупівлі:

      • офісного устаткування та приладдя різного (30190000-7);
      • медичного обладнання та виробів медичного призначення різних (33190000-8);
      • телевізійного й аудіовізуального обладнання (32320000-2);
      • комп’ютерного обладнання та приладдя (30200000-1);
      • електронного обладнання (31710000-6);
      • великовантажних мототранспортних засобів (34140000-0);
      • шкільних меблів (39160000-1);
      • фурнітури різної (39290000-1);
      • конструкцій та їх частин (44210000-5);
      • готових текстильних виробів (39520000-3);
      • механічних запасних частин, крім двигунів і частин двигунів (34320000-6).

        Що внести до методики оцінки

        За такого критерію оцінки, як вартість життєвого циклу, методика оцінки ТП має містити:

        • опис усіх складових вартісних елементів;
        • перелік документів та інформації, які повинні надати учасники, щоб підтвердити вартість складових елементів життєвого циклу.

          Якщо потрібно дисконтувати витрати життєвого циклу майбутніх періодів, можете використовувати поточну облікову ставку НБУ.

          Вартість життєвого циклу можна рахувати як суму всіх витрат життєвого циклу або суму всіх витрат життєвого циклу, поділену на розрахункову одиницю експлуатації предмета закупівлі.

          Якщо застосовуєте критерій оцінки вартості життєвого циклу, то до цього критерію, крім ціни товару, роботи, послуги, можете включати одну або декілька витрат протягом життєвого циклу товару, роботи або послуги. Це витрати, пов’язані з:

          • використанням товару, роботи або послуги, зокрема споживання енергії та інших ресурсів;
          • технічним обслуговуванням;
          • збором та утилізацією товару;
          • впливом зовнішніх екологічних чинників протягом життєвого циклу товару, роботи або послуги, якщо їхню грошову вартість можна визначити. Зокрема, вплив викидів парникових газів, інших забруднюючих речовин та інші витрати, що зменшують вплив на довкілля.

            Критерії оцінки в тендерній документаціїПОРАДА Критерії оцінки важливі у конкурентному відборі найбільш економічно вигідної ТП у відкритих торгах. Їх варто використовувати, щоб визначити учасника не тільки з найнижчою ціною ТП, а й з огляду на інші нецінові показники закупівлі.



            зміст

            Статичний блок для статей

            Останні новини

            Усі новини

            Гарячі запитання

            Усі питання і відповіді