Придбання медзакладом медичних інструментів та пристроїв

Автор
начальник відділу звітності та бухгалтерського обліку — головний бухгалтер Управління ДКСУ у м. Красний Лиман Донецької області
Медичним установам, закуповуючи спеціальне обладнання та інструменти, важливо правильно визначити код економічної класифікації видатків. З’ясуємо, що й до якого коду відносити, а також як проводити закупівлі медичних закладів в умовах воєнного стану.

Придбання медзакладом медичних інструментів та пристроїв

Яке медичне обладнання можна закуповувати під час воєнного стану

СИТУАЦІЯ

За яким КЕКВ медичний заклад має оплатити придбані фельдшерські сумки, тонометри, бокси для стерилізації, пульсоксиметри, глюкометри, ваги медичні для новонароджених, опромінювачі, гігрометри вартістю від 300 до 1500 грн. без ПДВ — за 2220 чи 2210?

РІШЕННЯ

Звісно, фельдшерські сумки, тонометри, бокси для стерилізації, пульсоксиметри, глюкометри, ваги медичні для новонароджених, опромінювачі є медичними пристроями та приладдям. Гігрометри ж належать до кліматичного обладнання.

У нашій ситуації медичний заклад купує медичні пристрої, приладдя та кліматичне обладнання за ціною (без урахування податку на додану вартість (ПДВ)) від 300 до 1500 грн. Тож він зараховує їх до малоцінних необоротних матеріальних активів як предмети вартістю (без ПДВ), що не перевищує 6000 грн., та строк використання яких перевищує один рік, а не до основних засобів. Адже до цього бюджетні установи зобов’язує підпункт 3.2.3 розділу ІІ Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 121 «Основні засоби», затвердженого наказом Мінфіну від 12.10.2010 № 1202.

Отже, видатки з придбання цих медичних пристроїв та приладдя медичний заклад проводитиме за кодом економічної класифікації видатків (КЕКВ) 2220 «Медикаменти та перев’язувальні матеріали». Адже підпунктом 2 підпункту 2.2.2 Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 21.06.2012 № 333 (далі — Інструкція№ 333), передбачено, що вироби медичного призначення — інструменти, пристрої, приладдя, матеріали та інші вироби, зокрема термометри, діагностичні тести тощо, які не беруть на облік як основні засоби, придбавають за КЕКВ 2220 «Медикаменти та перев’язувальні матеріали».

Таке роз’яснення надає й Державна казначейська служба України (далі — Казначейство) у листах «Щодо застосування кодів економічної класифікації видатків бюджету при придбанні медикаментів та виробів медичного призначення» від 12.09.2013 № 17-08/59-21373 та «Щодо застосування кодів економічної класифікації видатків» від 25.03.2014 № 17-05/288-6816.

Перелік медичних виробів наведено у Державному реєстрі медичної техніки і виробів медичного призначення (www.moz.gov.ua).

До того ж згідно з підпунктом 2 пункту 3 розділу І Методичних рекомендацій ведення обліку лікарських засобів та медичних виробів у закладах охорони здоров’я, затверджених наказом МОЗ від 09.09.2014 № 635, до медичних виробів мають бути віднесені, зокрема:

  • медичні вироби, які використовуються як окремо, так і в поєднанні між собою, у т. ч. програмні засоби, необхідні для їх належного використання з метою забезпечення профілактики, діагностики, лікування, спостереження або полегшення стану пацієнта у разі захворювання, травми, каліцтва або їх компенсації;
  • сумки санітарні, приладдя, пристосування, інструменти та інші вироби, що застосовуються в медичних цілях та використовуються, як правило, протягом одного року і не беруться на облік як основні засоби.
Методичні рекомендації ведення обліку лікарських засобів та медичних виробів у закладах охорони здоров’я, затверджені наказом МОЗ від 09.09.2014 № 635, застосовують у частині, що не суперечить нормам НП(с)БОДС.

Гігрометр — це прилад для вимірювання відносної вологості повітря. Медичний заклад його придбаває саме з цією метою, адже вологість повітря відіграє важливу роль в організації зберігання лікарських засобів.

Тож медичний заклад видатки з придбання цього кліматичного обладнання має проводити за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар». Адже у разі придбання малоцінних предметів, які не беруть на облік як основні засоби, так вчиняти бюджетні установи зобов’язує підпункт 6 підпункту 2.2.1 та пункт 2.2 Інструкції № 333.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді