Як діяти замовнику, якщо в звіті про виконання договору відсутня країна походження товару

Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Нововведення в закупівельній звітності з листопада минулого року додали роботи уповноваженим особам. Наразі часто чуємо запитання: «Які наслідки, якщо не вказано країну походження товару в звіті про виконання договору про закупівлю, а звіт опубліковано?». Відповідь та експертні підказки ми підготували для вас у статті

 

Нагадаємо, що звіт про виконання договору про закупівлю з 10.11.2021 року, у разі закупівлі товару, повинен містити інформацію про країну походження товару щодо кожної номенклатурної позиції предмета закупівлі. Це стосується і тих закупівель, що були розпочаті до цієї дати.

В електронній системі закупівель окреме поле для заповнення цієї інформації було реалізовано не відразу, тому деякі замовники зазначену інформацію не вказали.

Звіт про виконання договору про закупівлю завершує весь процес цієї закупівлі і повністю її закриває.

Увага! Внести зміни до звіту, після того як він оприлюднений, технічної можливості вже не має. Тому замовники, що допустили таке порушення повинні готуватися до захисту, у разі виявлення цього порушення контролюючими органами.

Нагадаємо, що відповідно до статті 164-14 КУпАП за неоприлюднення або порушення строків оприлюднення інформації про закупівлю для службових, посадових, уповноважених осіб замовника передбачений штраф 1700 грн.

  

PW_welcome_dz_webinar_29072024.jpg

 

 

 

Водночас, у судових процесах, де замовники змогли довести, що на момент використання ними електронної системи закупівель, у ній не було технічно реалізовано поле для внесення необхідної інформації, судом були визнанні невинними.

Також замовники можуть скористатися рекомендаціями Держказначейства, наданими у листі  від 11.12.2019 р. N 24-10-08/21940.

Держказначейство зазначило, що у процесі опрацювання органами Казначейства договорів про закупівлю разом із документами, що підтверджують застосування законодавства у сфері публічних закупівель, які самостійно оприлюднюються замовниками в електронній системі закупівель, можуть виникати питання щодо їх оформлення (заповнення) в частині невідповідності один одному.

Цикл-практикум «Путівник умовами ТД»

Законом чи іншими нормативно-правовими актами не визначено механізм виправлення технічних (механічних) помилок, допущених замовником при заповнені форм документів публічних закупівель, але і не заборонено.

Тому у разі виявлення невідповідності в документах, які замовник самостійно оприлюднив в електронній системі закупівель та в яких допущені помилки технічного характеру, які неможливо виправити на стадії реєстрації бюджетних зобов'язань, з метою усунення обставин, визначених частиною другою статті 7 Закону, на думку Казначейства, замовники (уповноважені особи замовників тощо) мають право зафіксувати такі порушення документом (протоколом, листом, тощо) та можуть надати його разом з іншими документами до відповідного органу Казначейства.

Слід зазначити, що такі дії розпорядника не знімають з нього відповідальності згідно з нормами законодавства про закупівлі за допущені порушення.

З кінця 2021 року в електронній системі закупівель реалізовано поле для внесення відповідної інформації про країну походження товару. Замовник не зможе оприлюднити звіт не вказавши інформацію у цьому полі.

Відсутня країна походження товару в звіті про виконання договору

Важливо! Вимога про зазначення країни походження товару стосується усіх його номенклатурних позицій. Для того, щоб замовник міг вказати таку інформацію, він при оприлюдненні оголошення про закупівлю має зазначати номенклатурні позиції в окремих полях, передбачених для цього. Зокрема вказати назву товару кожної номенклатурної позиції предмета закупівлі та код товару, визначений згідно з Єдиним закупівельним словником, що найбільше відповідає назві номенклатурної позиції предмета закупівлі. Саме тоді поле з вибором країни походження товару з’явиться у звіті про виконання договору про закупівлю щодо кожної номенклатурної позиції. А опублікування звіту про виконання звіту без країни походження стане неможливим.

 

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді