Спрощена закупівля молока: як вчасно придбати потрібне

UA RU
Автор
фахівець з публічних закупівель
Щоб закупити якісне молоко, замовнику слід прискіпливо прописати вимоги до предмета закупівлв та учасників, щоб отримати якісний товар. Що варто зазначити у вимогах та врахувати в договорі про закупівлю молока, розглянемо у статті.

 

 

 

Код ДК для закупівлі молока

Замовник визначає предмет закупівлі товару за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника та згідно з пунктом 34 частини першої статті 1 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі - Закон № 922). Так скеровує наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства від 15.04.2020 № 708 «Про затвердження Порядку визначення предмета закупівлі».

Для спрощеної закупівлі молока замовник має обрати ДК 021:2015 «15510000-6 Молоко та вершки».

П’ять міфів про закупівлі, які ускладнюють роботу замовника

П’ять міфів про закупівлі, які ускладнюють роботу замовника

Під час оприлюднення інформації в електронній системі закупівель (ЕСЗ) необхідно враховувати наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства «Про затвердження Порядку розміщення інформації про публічні закупівлі» від 11.06.2020 № 1082. Документ скеровує, що під час унесення інформації щодо предмета закупівлі товару в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі в окремих електронних полях слід зазначити:

  • назву предмета закупівлі;
  • код предмета закупівлі відповідно до класифікаторів;
  • назву товару кожної номенклатурної позиції предмета закупівлі;
  • код товару, визначеного згідно з Єдиним закупівельним словником, що найбільше відповідає назві номенклатурної позиції предмета закупівлі.

 

 

Як встановлювати вимоги до предмета закупівлі  

Для спрощеної закупівлі молока, якість якого забезпечить потреби замовника, при підготовці вимог до предмета закупівлі слід передбачити: 

  • вид молока: пастеризоване, ультрапастеризоване;
  • відповідність ДСТУ 2661;
  • вид упаковки: пакет картонний, плівка поліетиленова, пляшка картонна чи пляшка пластикова;
  • масову частку жиру;
  • масу нетто.
 

 

 

Як вносити зміни до характеристик предмета договору

Наприклад, при зазначенні інформації про технічні, якісні та інші характеристики предмета закупівлі можна прописати:

  1. «Молоко коров’яче пастеризоване 2,5% жирності.
  2. Об'єм упаковки (гр) – 1000.
  3. Оцінка якості згідно з ДСТУ 2661:2010.
  4. Споживча тара – відповідно до санітарних норм.
  5. Без ГМО.
  6. Термін придатності молока, повинен складати не менше ніж 5 днів з дати поставки.

Паковання повинні бути цілими, міцними, чистими, сухими, не зараженими шкідниками i не повинні мати сторонніх запахів. На кожній одиниці фасування повинне бути маркування у вигляді печатки або етикетки із зазначенням; найменування та адреса підприємства-виробника; найменування та вид, термічний стан; вага нетто; дата виготовлення; термін придатності та умови зберігання; данні про харчову та енергетичну цінність; позначення нормативних документів. Товар повинен бути упакований таким чином, щоб запобігати псуванню та знищенню в період доставки його замовнику».

Спрощена закупівля молока: що врахувати замовнику
Росіна Старчук, головний редактор журналу «Держзакупівлі»
Замовник має закупити картоплю за спрощеною закупівлею. Пояснимо, які вимоги передбачити та як провести таку закупівлю, щоб отримати якісний товар

 

Які вимоги встановлювати до учасників

Законом № 922 при проведенні спрощеної закупівлі не передбачено обов’язкового надання учасниками тих чи інших документів, а тому замовник вправі сам установити, які документи повинен надати учасник для підтвердження спроможності поставити молоко належної якості та в необхідні строки.

Для підтвердження можливості поставки якісного харчового продукту тваринного походження, зокрема молока, замовник може в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі передбачити надання учасниками:

  • копії повідомлення або наказу про присвоєння особистого реєстраційного номеру потужності, виданого управлінням Держпродспоживслужби або іншим уповноваженим органом (державній реєстрації підлягають потужності з виробництва та/або обігу харчових продуктів);
  • оригіналу або копії декларації виробника або якісного посвідчення на товар, який пропонується до постачання;
  • оригіналу або копії експортного висновку або протоколу досліджень харчових продуктів, або результатів лабораторних досліджень, наданих виробнику товару або учаснику процедури закупівлі на товар, який пропонується до постачання за показниками безпеки, виданими акредитованою лабораторією;
  • експлуатаційного дозвооу постачальника та виробника товару (отримують оператори ринку, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження);
  • сертифіката на систему управління безпечністю харчових продуктів.

У разі, якщо учасник не є виробником молока, то замовник, щоб пересвідчитися у безперебійній поставці товару, а також належних договірних відносинах між учасниками ринку молочної продукції, може передбачити надання в складі пропозиції договору укладеного на 2022 рік безпосередньо між учасником та виробником молочної продукції.

 

Що врахувати у договорі про закупівлю молока

Щоб уберегтися від недоброчесного учасника, який може стати переможцем, а в подальшому постачальником молока, в договорі про закупівлю товару треба ретельно прописати:

  1. контроль якості товарів;
  2. причини для розірвання договору та застосування штрафних санкцій;
  3. порядок змін у договорі;
  4. обов’язки постачальника.

Законодавство, яке знадобиться при укладанні договору за спрощеною закупівлею молока:

В договорі обов’язково слід передбачити, що кожна партія поставленої продукції повиненна супроводжуватися документами, які свідчать про походження та якість товару із зазначенням дати виготовлення, терміна зберігання, кінцевого терміну реалізації. А також те, що споживча та транспортна тара повинна мати маркування відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР.

 

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді