Уповноважена особа за суміщенням: як оформити

UA RU
Досить часто замовники неправильно оформлюють суміщення уповноваженої особи. Плутають його із сумісництвом та не враховують вимогу щодо оплати. Як правильно оформити уповноважену особу за суміщенням, щоб не наразитися на штаф, дізнайтеся у статті.

 

 

У випадку, коли керівник домовляється із співробітником про додаткові роботу, то йому необхідно оформити суміщення.

Чи обо­в’я­зково вести журнал протоколів уповноваженої особи

Під суміщенням мається на увазі виконання на тому ж підприємстві, в організації, установі поряд з основною роботою за трудовим договором додаткової роботи за іншою професією/посадою. Простіше кажучи, суміщення – це інтенсивніша праця.

Як правильно оформити УО за суміщенням

Роботодавець може вимагати від працівника виконання тієї роботи, що регламентована трудовим договором. Що ж стосується додаткової роботи, то в цьому випадку необхідна згода працівника.

Вимагання власником чи вповноваженим ним органом від працівника виконання не обумовлених у трудовому договорі робіт є неправомірним (ст. 31 КЗпП).

Важливо! Суміщення – це додаткова робота працівника, яка виконується завжди на тому самому підприємстві, установі чи організації. Тобто працівник має виконувати і додаткову, і свою роботу у рамках робочого дня, який, зазвичай є восьмигодинним.

 

Не плутайте з оформленням уповноваженої особи за сумісництвом.

Перш ніж пропонувати чи доручати працівнику додаткову роботу, варто об’єктивно оцінити, чи зможе він однаково ефективно та якісно виконувати і свою, і додаткову роботу.

Зауважимо, що доручення та пропозиція відрізняються одна від одної:

  • строками, згідно з якими працівник може почати виконувати додаткову роботу, якщо дасть згоду;
  • наслідками - якщо працівник відмовиться.

Зазвичай, про додаткову роботу керівник та працівник спочатку домовляються. Якщо працівник не проти, то він має написати заяву із проханням доручити йому роботу за суміщенням. Безперечно, працівник має право і не погоджуватися на суміщення.

 

Строк встановлення суміщення для уповноваженої особи

Відповідно до домовленостей між працівником та роботодавцем, суміщення може встановлюватись:

  • на визначений строк, наприклад, на квартал;
  • до настання події, приміром, такою може бути прийняття на роботу основного працівника;
  • безстроково (згідно з п. 4 Постанови № 1145).

У випадку, коли суміщення було встановлено безстроково, працівник має виконувати додаткову роботу аж поки не напише заяву із проханням увільнити його від додаткової роботи чи звільнити.

 

Доплата уповноваженій особі за суміщенням

Доплата за суміщення професій чи посад є обов’язковою. Що ж стосується розміру доплати, то вона має бути встановлена колдоговором. Коли ж колективний договір не укладався, то іншим нормативним актом організації, зокрема, Положеннями про оплату праці. Цей документ має бути погоджено із профспілкою. У випадку, якщо в організації її немає, то погоджують із уповноваженим представником трудового колективу. Так скеровує ст. 105, ч. 2 ст. 97 КЗпП.

Якщо ж доплату не встановити, це буде вважатися порушенням законодавства.

 

 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді