Мінекономіки напрацювало зміни до Порядку функціонування ЕСЗ та проведення авторизації е-майданчиків

На офіційному сайті Міністерства економіки України оприлюднено проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до порядку функціонування електронної системи закупівель та проведення авторизації електронних майданчиків»

Мінекономіки пропонує до обговорення проєкт постанови Уряду «Про внесення змін до Порядку функціонування електронної системи закупівель та проведення авторизації електронних майданчиків», яким передбачено:

Внести до Порядку функціонування електронної системи закупівель та проведення авторизації електронних майданчиків, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 р. № 166 (Офіційний вісник України, 2016 р., № 22, ст. 855, № 54, ст. 1891; 2017 р., № 67, ст. 1976; 2018 р., № 42, ст. 1507; 2019 р., № 66, ст. 2258, № 90, ст. 3000; 2022 р., № 84, ст. 5176 ), зміни, що додаються.

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку функціонування електронної системи закупівель та проведення авторизації електронних майданчиків» (далі – проєкт постанови) розроблено у зв’язку з необхідністю усунення колізій та забезпечення однозначного тлумачення  норм законодавства під час здійснення Уповноваженим органом функції з авторизації електронних майданчиків, а також врегулювання технічних питань, пов’язаних з функціонування електронної системи закупівель.

Метою розроблення проєкту постанови є усунення неоднозначного тлумачення норм та удосконалення Порядку проведення авторизації електронних майданчиків шляхом внесення технічних змін у постанову Кабінету Міністрів України від 24.02.2016 № 166 «Про затвердження Порядку функціонування електронної системи закупівель та проведення  авторизації електронних майданчиків».

Основною ціллю розробки проєкту постанови є забезпечення належного функціонування електронної системи закупівель, зокрема надання відповідних сервісів, шляхом вдосконалення положень Порядку для забезпечення здійснення закупівель з дотриманням принципів публічних закупівель (відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель, максимальної ефективності, запобігання корупційним діям тощо) та вимог законодавства, а також був змінений механізм приєднання до електронної системи закупівель авторизованих та попередньо авторизованих електронних майданчиків ураховуючи вимоги законодавства у сфері захисту інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах.

Основним завданням проєкту постанови є вирішення проблемних питань, що виникли на практиці в процесі реалізації положень Порядку, зокрема врегулювати питання пов’язані з належним функціонуванням електронної системи закупівель та підвищення рівня злагодженості співпраці між її суб’єктами в правовому полі, як-от здійснення авторизації електронних майданчиків та їх підключення до електронної системи закупівель ураховуючи вимоги законодавства у сфері захисту інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах тощо, що позитивно вплине на позиції України у міжнародних рейтингах та забезпечить виконання міжнародних зобов’язань України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС щодо гармонізації та адаптації вітчизняного законодавства у сфері публічних закупівель відповідно до Директив ЄС.

Прийняття проекту постанови матиме наслідком удосконалення нормативно-правової бази, необхідної для забезпечення функціонування електронної системи закупівель в Україні, шляхом забезпечення визначення термінів, рівнів акредитації та порядку авторизації електронних майданчиків.

Джерело: проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку функціонування електронної системи закупівель та проведення авторизації електронних майданчиків»

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Запит пропозицій постачальників (запит ціни пропозицій) 2024

Запит пропозицій постачальників замовники вже давно використовують як альтернативу відкритим торгам для закупівлі товарів. За яких умов можна використовувати запит пропозицій постачальників та як діяти на кожному етапі такої закупівлі — розбираємо
36270

Чим конкретна назва предмета закупівлі відрізняється від узагальненої

Чим відрізняється конкретна назва предмета закупівлі від узагальненої? Що має зазначати замовник під час оприлюднення інформації про закупівлі в електронній системі закупівель? З’ясуймо на прикладі закупівлі засобів особистої гігієни
7888

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді