ВРУ встановила одноразову грошову допомогу від держави держслужбовцям, які постраждали під час війни

Верховна Рада України прийняла Закон України «Про одноразову грошову допомогу за шкоду життю та здоров’ю, завдану працівникам об’єктів критичної інфраструктури, державним службовцям, посадовим особам місцевого самоврядування внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України».

Schkola1.png

Станьте слухачем Вищої школи Закупівельника,

щоб швидко опановувати всі закупівельні зміни в умовах воєнного стану

За повідомленням пресслужби ВРУ, проєкт Закону № 7353 був проголосований 20 березня 2023 року. 

Підступні ракетні удари російської армії по обласним державним адміністраціям, іншим державним установам, будівлям органів місцевого самоврядування, лікарням, залізничним вузлам, іншим об’єктам критичної інфраструктури, а також звірства по відношенню до представників української влади на окупованих територіях призводять до каліцтва або загибелі державних службовців та комунальників.

Незважаючи на це, працівники зазначених підприємств, установ та організацій продовжують роботу, - для забезпечення життєдіяльності та безпеки держави.

Дія положень прийнятого Закону спрямована на підтримку працівників об’єктів критичної інфраструктури, державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, які стали особами з інвалідністю у зв’язку з пораненням, каліцтвом, контузією або внаслідок захворювання, пов’язаних з виконанням посадових обов’язків у період війни росії проти України в районах проведення бойових дій або в районах, що піддавалися бомбардуванням, авіаударам та іншим збройним нападам. У разі смерті державна підтримка надаватиметься членам сімей загиблих.

Закон встановлює відповідним категоріям працівників одноразову грошову допомогу за шкоду життю та здоров'ю, розмір якої залежить від групи отриманої інвалідності, а саме:

  • особам з інвалідністю I групи - 800 тис. грн;
  • особам з інвалідністю II групи - 500 тис. грн;
  • особам з інвалідністю IIІ групи - 200 тис. грн.

У разі загибелі (смерті) людини, її родина отримає від держави 1 млн. грн.

Зазначена одноразова грошова допомога виплачуватиметься за рахунок коштів держбюджету (порядок визначатиме Кабмін), з наступним її відшкодуванням державою-агресором шляхом стягнення сум відповідно до принципів і норм міжнародного права.

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів опрацьовував законопроєкт за реєстр. №7353 у якості головного.

Джерело: офіційний сайт ВРУ

Ілона Тарнопольська головний редактор експертно-правової системи «Експертус Держзакупівлі»
Ви щоденно стикаєтеся зі складними робочими ситуаціями. Ми ж – щоденно допомагаємо їх вирішувати. Тож заходьте в Систему, щоб швидко отримати рішення своєї ситуації

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Навчання для учасників «Як взяти участь і перемогти в публічній закупівлі у Prozorro»

✔️Ґрунтовні лекції, що поєднують законодавчу базу та експертні висновки ✔️ Навчання у зручному онлайн-форматі ✔️ Відеопояснення від провідних експертів ✔️ Сертифікат про підвищення кваліфікації від Юридичного університету Ярослава Мудрого
224

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4217

Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель

Мінеконміки рекомендує використовувати Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель як основу для створення власного положення про уповноважену особу. Дізнайтеся, з чого складається Примірне положення та скачайте зразок такого положення
4010

Як діяти учаснику після його визначення переможцем відкритих торгів

Кожен учасник торгів змагається за перемогу. А що робити, коли довгоочікуваний тріумф уже став реальністю? Після оголошення переможця наступає новий, не менш відповідальний етап — підписання контракту. Важливо знати, у який термін можна укласти договір і коли необхідно надати забезпечення його виконання.
190

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді