Чи має право роботодавець змушувати працювати під час оголошеної повітряної тривоги

Роботодавець не має права вимагати від працівника, щоб він виконував роботу в умовах, що загрожують його життю та не відповідають законодавству про охорону праці. Однак прямої відповідальності за роботу підприємства під час повітряної тривоги законодавство України наразі не передбачає.
Обрати ▶

Цивільний захист — це функція держави, спрямована на захист населення, територій та майна від надзвичайних ситуацій, зокрема від подій воєнного характеру.

Місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування у сфері цивільного захисту зобов'язані забезпечити оповіщення та інформування населення про загрозу і виникнення надзвичайних ситуацій (стаття 19 Кодексу цивільного захисту України).  

Громадяни України мають право на отримання інформації про надзвичайні ситуації або небезпечні події, що виникли або можуть виникнути (стаття 21 Кодексу цивільного захисту України).

З метою цивільного захисту населення, держава залучає матеріально-технічні ресурси всіх рівнів. Тому керівник суб’єкту господарювання зобов’язаний забезпечувати цивільний захист як своїх працівників, так і клієнтів/відвідувачів, у т. ч. під час оповіщення про повітряну тривогу в населеному пункті, де розташоване підприємство.

Роботодавець не вправі вимагати від працівника виконання роботи, що становить явну небезпеку для життя працівника, а також в умовах, що не відповідають законодавству про охорону праці (стаття 153 КЗпП України).

Однак прямої відповідальності за роботу підприємства під час повітряної тривоги чинне законодавство України наразі не передбачає.

Якщо, перебуваючи на робочому місці, почули сирену, мусите виконати заходи, передбачені на такий випадок у внутрішньому документі по підприємству — інструкції або плані реагування.

Джерело: офіційний сайт Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Закупівля постачання теплової енергії

Як правильно організувати закупівлю теплової енергії? За яким кодом ДК її закуповувати? Чи зобов’язаний замовник укладати саме типовий договір про закупівлю теплоенергії? Чи правомірно вносити зміни до такого договору? Ключові аспекти, які повинен знати замовник під час підготовки та підписання договору про закупівлю теплової енергії за державні кошти — у статті
4706

Закупівля у монополіста

Особливості дозволяють укласти прямий договір, якщо роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання. У тому числі, якщо контрагент займає монопольне становище на ринку. Пояснимо, як підтвердити документально підставу для укладення прямого договору з монополістом
79

Пробні тести для уповноваженої особи

Редакція Експертус Держзакупівлі згрупувала для вас тести для уповноваженої особи в зручний онлайн тренажер. Просто зараз ви можете потренуватися відповідати на запитання, затверджені Міністерством в онлайн режимі
7370

Бенефіціарний власник: як перевірити учасника закупівель

Хто такий кінцевий бенефіціарний власник та як замовник має перевірити інформацію про кінцевого бенефіціарного власника учасника? Чи можна відмовити в участі у процедурі закупівлі, якщо відсутній кінцевий бенефіціарний власник? Розв’язуємо законодавчі головоломки у статті
9988

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді