В Україні відновлюють виробництво автентичного медового напою

В Україні відроджується давня традиція медоваріння.

Напої на основі натурального меду є найдавнішими на землі, їх виготовляли ще з часів шумерської цивілізації. В Київській Русі, як свідчать літописи, медовуха була популярним напоєм, князі пригощали гостей «медом-пивом».

В Україні відроджуються давні традиції медоваріння та розвивається виробництво автентичного медового напою. За сприяння Міністерства аграрної політики та продовольства з 2018 року малим виробникам виноробної продукції було скасовано 140 дозвільних документів та ліцензію, яка коштувала 500 тисяч гривень та встановлено акциз - 1 коп., а з 1 січня 2022 року відмінено й акцизне маркування. Тобто виробники не витрачають додаткові кошти й ресурси на виготовлення акцизних марок та нанесення їх на пляшку з продукцією.

Єдина умова для виробника – мати пасіку та виготовляти напої із власної сировини. Такі кроки дали серйозний стимул для розвитку малих підприємств. Одне з таких успішно працює на Київщині. Першу в Україні промислову медоварню «Медовий спас» відвідав Директор Департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Ігор Віштак. Підприємство поєднало давні традиції медоваріння та сучасні технології, завдяки яким можна робити сік навіть із таких щільних ягід як жимолость і терен.

Зокрема тут виготовляють напій «Сікера», який вважають найдревнішим на землі. Він виготовляється з натурального меду, соків ягід і фруктів прямого віджиму без додавання цукру й спирту, будь-яких барвників.

«Промислове медоваріння – це лише відновлення прадавніх українських традицій, культури споживання, а й розвиток малого підприємництва, створення робочих місць, розвиток громад та наповнення бюджету», - зазначив Ігор Віштак.

Він додав, що ця галузь має оптимістичні перспективи.

Нагадаємо, Україна відновила членство в Міжнародній організації виноградарства та виноробства (International Organisation of Vine and Wine), до якої входила з 1997 по 2008 роки.

Джерело: офіційний сайт Мінагрополітики

 

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Зміна ціни в договорах про закупівлю продуктів харчування

Скористаєтеся порадами, які допоможуть запобігти проблемам під час закупівлі продуктів харчування. А також отримаєте детальний механізм зміни ціни договору — шість правил допоможуть уникнути неприємностей, які мали замовники в наведених прикладах
125

Перелік робіт з поточного та капітального ремонту

Коли плануєте ремонт будівлі, буває важко визначитися належить предмет закупівлі до поточного чи капітального ремонту. Пропонуємо ознайомитися з переліком таких робіт, щоб обрати правильно код ДК
198

Погодження договорів з Мінцифрою у 2024 році

У 2024 році порядок погодження проєктів за Національною програмою інформатизації змінився. У статті розглянемо, що врахувати замовнику, щоб погодити проєкти з Мінцифри
14716

Закупівля комп’ютерної техніки у 2024 році

Якщо у 2024 запланували закупівлю комп’ютерної техніки, вам необхідно врахувати чимало важливих аспектів. Розкажемо, як правильно визначити потребу, встановити очікувану вартість та що вимагати від учасників
6048

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді