Наказ Мінагрополітики, що затверджує Гігієнічні вимоги до швидкозаморожених харчових продуктів, призначених для споживання людиною (далі - Гігієнічні вимоги), 17.10.2022 зареєстрував Мін’юст.
Прийняття Гігієнічних вимог - черговий крок України до виконання зобов’язань за Угодою про асоціацію з ЄС. Гігієнічні вимоги встановлюють спільні з країнами - членами ЄС правила функціонування ринку швидкозаморожених харчових продуктів.
«Швидкозаморожений харчовий продукт - харчовий продукт, який піддали процесу швидкого заморожування, під час якого температура харчового продукту якнайшвидше проходить межу максимального кристалоутворення для відповідного харчового продукту, та, після термічної стабілізації, досягає температури не вище -18 °C, яку постійно підтримують на цьому рівні в продукті». |
Гігієнічні вимоги регламентують:
- загальні принципи, яким мають задовольняти швидкозаморожені харчові продукти;
- рівень температури, яку необхідно підтримувати на потужностях для зберігання, складування, транспортування швидкозаморожених харчових продуктів;
- вимоги до морозильного обладнання та перелік кріогенних середовищ (рідин), які можна використовувати для швидкого заморожування харчових продуктів;
- особливості маркування швидкозаморожених харчових продуктів;
- моніторинг температури під час транспортування, складування та зберігання швидкозаморожених харчових продуктів.
Гігієнічні вимоги набудуть чинності за три роки з дня скасування воєнного стану. Харчові продукти, які не відповідатимуть умовам Гігієнічних вимог, можуть перебувати в обігу до завершення мінімального строку придатності або граничного терміну споживання (дати «вжити до»).
Джерело: наказ Мінагрополітики «Про затвердження Гігієнічних вимог до швидкозаморожених харчових продуктів, призначених для споживання людиною» від 14.09.2022 № 682