Законопроєкти Мінекономіки з організації безпеки та здоров’я працівників

Міністерство економіки України оприлюднило законопроєкти “Про безпеку та здоров’я працівників на роботі” та “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за порушення вимог законодавства про безпеку та здоров’я працівників на роботі”.

prac.jpg

З метою забезпечення проведення громадського обговорення Міністерство економіки України 17.08.2022 року оприлюднює проєкти Законів України “Про безпеку та здоров’я працівників на роботі” та “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за порушення вимог законодавства про безпеку та здоров’я працівників на роботі”.

Щодо проєкту закону “Про безпеку та здоров’я працівників на роботі”, то це не перше його оприлюднення. Вперше про нього йшла мова ще у 2019 році, планувалося, що він набере чинності з 1 січня 2021 року. Ним, доречі, планували внести деякі важливі зміни до КЗпП. Зокрема, збільшити кількість штрафів у сфері охорони праці, та знову дозволити інспекторам з праці приходити на перевірки у будь-який час. У січні 2021 року його було опубліковано на сайті СПО профспілок. Востаннє Мінекономіки його оприлюднювало у липні 2021 року.

У новій редакції законопроєкту “Про безпеку та здоров’я працівників на роботі” прописано, що він визначає правові, організаційні, економічні та соціальні засади безпеки та здоров’я працівників на роботі в Україні, регулює відносини у сфері безпеки та здоров’я працівників на роботі з метою забезпечення безпечних умов праці, збереження життя і здоров’я працівників та встановлює єдиний порядок організації функціонування системи управління у цій сфері.

Метою прийняття проєкту Закону “Про безпеку та здоров’я працівників на роботі” є формування нової національної системи запобігання професійним ризикам шляхом впровадження на законодавчому рівні ризикоорієнтованого підходу у сфері організації безпеки та здоров’я працівників та імплементації положень Директиви Ради 89/391/ЄЕС про впровадження заходів для заохочення вдосконалень у сфері безпеки та охорони здоров’я працівників під час роботи.

Закон поширюватиметься на усіх працівників та роботодавців незалежно від форми власності та виду діяльності. Іншими законами можуть встановлюватись особливості регулювання відносин у сфері безпеки та здоров’я працівників на роботі з урахуванням норм цього Закону, не допускаючи звуження змісту та обсягу визначених ним прав, гарантій та обов’язків у цій сфері.

Закон не поширюватиметься на військовослужбовців, поліцейських, осіб рядового та начальницького складу, осіб, які мають спеціальні звання, державних, правоохоронних органів та військових формувань, утворених відповідно до законодавства України.

В разі порушення норм Закону “Про безпеку та здоров’я працівників на роботі” настає кримінальна відповідальність. Проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за порушення вимог законодавства про безпеку та здоров’я працівників на роботі” є системно та невід’ємно пов’язаним із проектом Закону України “Про безпеку та здоров’я працівників на роботі”, та спрямований на встановлення відповідальності роботодавців та працівників за порушення вимог законодавства в сфері безпеки та здоров’я працівників, а також встановлює відповідальності за порушення вимог безпеки і захисту здоров'я працівників на роботі від ризиків, що виникають або можуть виникнути у вибухонебезпечному середовищі.

Тож, у Кримінальному кодексі України зʼявиться нова стаття 271¹ "Порушення вимог законодавства про безпеку та здоров’я працівників на роботі". Відповідно з статтею 271¹ порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів з безпеки та здоров’я працівників на роботі роботодавцем або працівником, на яких покладено обов’язки забезпечувати виконання, організацію чи дотримання, якщо це порушення заподіяло шкоду здоров'ю потерпілого, каратиметься:

  • штрафом у розмірі від 1000 до 3000 нмдг (від 17000 до 51000 грн);
  • або виправними роботами строком до двох років;
  • або обмеженням волі на той самий строк.

У випадку, якщо порушення спричинило загибель людей або призвело до інших тяжких наслідків, каратиметься:

  • виправними роботами строком до двох років;
  • або обмеженням волі строком до п'яти років;
  • або позбавленням волі строком до семи років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю строком до двох років або без такого.

Сильна підтримка — сильна Україна! Це звичайно про нас із вами.
Ми опинилися в невідомому досі для нас становищі. Тому щоб ви та ваша компанія
залишалася у робочій колії, пропонуємо підтримку.
Зекономте на передплаті журналу "Держзакупівлі",
а також до експертно-правової системи «Експертус Держзакупівлі».

Обговоріть передплату з вашим менеджером:
0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні) або напишіть у чат. Миру нам.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Навчання для учасників «Як взяти участь і перемогти в публічній закупівлі у Prozorro»

✔️Ґрунтовні лекції, що поєднують законодавчу базу та експертні висновки ✔️ Навчання у зручному онлайн-форматі ✔️ Відеопояснення від провідних експертів ✔️ Сертифікат про підвищення кваліфікації від Юридичного університету Ярослава Мудрого
224

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4216

Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель

Мінеконміки рекомендує використовувати Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель як основу для створення власного положення про уповноважену особу. Дізнайтеся, з чого складається Примірне положення та скачайте зразок такого положення
4010

Як діяти учаснику після його визначення переможцем відкритих торгів

Кожен учасник торгів змагається за перемогу. А що робити, коли довгоочікуваний тріумф уже став реальністю? Після оголошення переможця наступає новий, не менш відповідальний етап — підписання контракту. Важливо знати, у який термін можна укласти договір і коли необхідно надати забезпечення його виконання.
188

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді