Як перевірити антикорупційну програму в учасника

400
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук

Запитання

Очікувана вартість закупівлі робіт дорівнює 20 млн грн. Як замовнику перевірити, що учасник не має антикорупційної програми чи уповноваженого з реалізації антикорупційної програми?

Відповідь

Замовник зобов’язаний ухвалити рішення про відмову учаснику процедури закупівлі в участі у відкритих торгах та відхилити тендерну пропозицію учасника процедури закупівлі в разі, коли юридична особа, яка є учасником процедури закупівлі (крім нерезидентів), не має антикорупційної програми чи уповноваженого з реалізації антикорупційної програми (п. 10 п. 47 Особливостей). Цю вимогу замовник застосовує за умови, коли вартість закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) або робіт дорівнює чи перевищує 20 млн грн (у тому числі за лотом).

Яку інформацію і в яких реєстрах перевіряти за пунктом 47 Особливостей

Тож якщо замовник не зорієнтує учасника, як саме підтверджувати відсутність/наявність цієї підстави, він ризикує й не отримати можливості її перевірити.

Не кожен учасник оприлюднює таку інформацію в ЕСЗ.

До того ж спосіб підтвердження відсутності таких підстав для учасника закон не встановлює.

А отже, учасник має сам визначити, що подавати та у якій формі. І його рішення повинно задовольнити замовника — підтвердити відсутність підстав для відмови йому в участі у процедурі закупівлі.

Свого часу щодо аналогічної вимоги статті 17 Закону № 922 Мінекономіки зазначало, що замовник не вимагає від учасників підтвердження відсутності підстав, зокрема передбачених пунктом 10 частини 1 статті 17 Закону № 922, та перевіряє їх самостійно під час процедури закупівлі (лист від 03.06.2020 № 3304-04/34835-06). Однак у додатку до цього листа Мінекономіки зазначило, що учасники надають копію антикорупційної програми або копію наказу про призначення уповноваженого з реалізації антикорупційної програми.

Тож, щоб уникнути непорозумінь, радимо обом сторонам закупівельного процесу перевірити/довести відсутність цієї підстави для відхилення тендерної пропозицій з огляду на:

  • вимоги статті 62 Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII;
  • наказ НАЗК «Про затвердження Типової антикорупційної програми юридичної особи» від 10.12.2021 № 794/21;
  • рішення НАЗК «Про затвердження Порядку підготовки, подання антикорупційних програм на погодження до Національного агентства з питань запобігання корупції та здійснення їх погодження» від 08.12.2017 № 1379.

! НАЗК оновив Типову антикорупційну програму юрособи

Нова редакція набирає чинності 21.08.2024 Детальніше >>>

Замовник може рекомендувати учаснику надати у складі ТП документи, передбачені цими рішеннями для антикорупційної програми чи уповноваженого з реалізації антикорупційної програми. А учаснику варто такою рекомендацією скористатися.

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація👇

Зареєструватися

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Кінцевий бенефіціарний власник: що врахувати у 2024 році

Хто такий кінцевий бенефіціарний власник та як замовник має перевірити інформацію про кінцевого бенефіціарного власника учасника? Чи можна відмовити в участі у процедурі закупівлі, якщо відсутній кінцевий бенефіціарний власник? Розв’язуємо законодавчі головоломки у статті
820

Лоти у відкритих торгах з Особливостями

Поділ предмета закупівлі на лоти може забезпечити більшу конкуренцію серед учасників тендеру. Наприклад, якщо оголосити закупівлю на великий обсяг товару без поділу на частини, не всі потенційні учасники зможуть дотримати технічних вимог до такого предмета закупівлі. Що таке лоти – пояснимо у статті
4014

Пункт 47 Особливостей: як перевірити учасника після змін до Особливостей

Замовник приймає рішення про відмову учаснику процедури закупівлі в участі у відкритих торгах та зобов’язаний відхилити тендерну пропозицію учасника процедури закупівлі в певних випадках. Розглянемо, як перевірити учасника на наявність таких підстав з урахуванням змін після 09.04.2024
11747