Чи може замовник закуповувати у фізосіб за цивільно-правовими договорами

1028
Автор
експерт, заступниця директорки департаменту регулювання публічних закупівель — начальниця відділу професіоналізації сфери публічних закупівель Мінекономіки

Запитання

Як замовнику бути з цивільно-правовими договорами, які він укладає на закупівлю послуг у фізосіб? Адже такі договори — не господарські.

Відповідь

Замовник насамперед має розуміти, на підставі чого вирішив придбати послугу без закупівлі. Чому укладає цивільно-правовий договір? Чому він не оголошує закупівлю?

Фізична особа так само, як і будь-який інший учасник, може брати участь у закупівлі. Адже в розумінні закону учасником у закупівлі може бути фізична особа, фізособа-підприємець чи юридична особа — резидент або нерезидент, зокрема об’єднання учасників.

Тож будь-яка фізична особа може зареєструватися в системі і брати участь в закупівлях на абсолютно ідентичних засадах з фізособами-підприємцями, юридичними особами. Жодних обмежень у цьому немає.

Законодавство у сфері закупівель не встановлює винятку, що передбачав би можливість укладати цивільно-правові договори поза ЕСЗ та не застосовувати вимоги Закону № 922. Тому замовник, якому потрібні певні послуги, на загальних засадах оголошує закупівлю. На цю закупівлю до нього можуть прийти і фізособа-підприємець, і фізична особа, яка сама від себе може надати такі послуги, і юридична особа.

Тобто лише з виду договору — з того, що укладають цивільно-правовий договір, — не можна робити висновок, що не треба застосовувати законодавство.

Інша справа — трудові відносини. Їх законодавство у сфері закупівель не регулює.

А ось якщо йдеться про договір про надання якихось послуг, де людина повністю відповідає за свою роботу, то підхід такий самий, як і до будь-якої закупівлі послуг. Виходимо з того, що замовник у розумінні Закону № 922 щось придбаває. Якщо він придбаває потрібну послугу, то має це робити в спосіб, передбачений законодавством. А коли під час придбання замовник перевищує вартісні межі, таке придбання має робити через ЕСЗ.

Отже, замовникам треба визначитися, про що йдеться. Якщо про придбання послуг, товарів, чи робіт — це придбання на загальних засадах. І тут немає жодних винятків лише через те, що сторони в результаті укладають цивільно-правовий договір.

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про обгрунтування підстави для здійснення закупівлі

Щоб закупити за прямим договором на підставі пункту 13, потрібно оформити обґрунтування підстави для закупівлі за цим пунктом у вигляді розпорядчого рішення замовника або іншого документа. Скачайте зразок від експертів системи «Експертус Держзакупівлі»
51

Запит пропозицій постачальників (запит ціни пропозицій) 2024

Запит пропозицій постачальників замовники вже давно використовують як альтернативу відкритим торгам для закупівлі товарів. За яких умов можна використовувати запит пропозицій постачальників та як діяти на кожному етапі такої закупівлі — розбираємо
24654

Перелік локалізованих товарів

Замовник закуповує товари, перелік яких визначений підпунктом 2 пункту 6-1 розділу X «Прикінцевих положень» Закону № 922, виключно якщо їх ступінь локалізації виробництва у 2024 році дорівнює чи перевищує 20%. Дізнайтеся, які товари належать до переліку
173

Прямий договір: як провести закупівлю без порушень

У яких випадках сьогодні можна укладати прямий договір за Особливостями? Коли звіт про договір про закупівлю, укладений без використання ЕСЗ, публікувати обов'язково, а коли — ні? Детально у статті
63847