Закупівлю помилково оголосили без ПДВ: чи можна виправити

1899
Автор
консультант із питань публічних закупівель, Київ

Запитання

Замовник помилково оголосив закупівлю без ПДВ. Переможець — платник ПДВ. Як виправити ситуацію?

Відповідь

Можете виправити допущену помилку протоколом УО.

📄 Протокол УО про виправлення технічної помилки в річному плані

Процедуру розміщення інформації про публічні закупівлі, яка оприлюднюється на вебпорталі Уповноваженого органу у складі ЕСЗ, подання інформації, документів, звернень та скарг, одержання повідомлень через ЕСЗ визначає Порядок розміщення інформації про публічні закупівлі, затверджений наказом Мінекономіки від 11.06.2020 № 1082 (далі — Порядок № 1082).

Інформацію в ЕСЗ розміщують замовник / ЦЗО / учасник / постачальник / орган оскарження / органи державного фінансового контролю шляхом:

  • заповнення електронних полів, визначених адміністратором і реалізованих в ЕСЗ; та
  • завантаження відповідних документів через автоматизоване робоче місце замовника / ЦЗО /учасника / постачальника / органу оскарження / органів державного фінансового контролю.

Якщо інформація, розміщена в ЕСЗ шляхом завантаження документів, містить відомості, що відрізняються від тих, які розміщені шляхом заповнення електронних полів, автентичною є інформація, розміщена шляхом заповнення електронних полів (п. 3 Порядку № 1082).

Оприлюдненням/розміщенням інформації є її наявність в ЕСЗ в інтерактивному режимі реального часу (п. 10 Порядку № 1082).

Порядок № 1082 не містить механізму виправлення технічних (механічних) помилок, які замовник допустив під час оприлюднення відповідної інформації в ЕСЗ.

Уповноважена особа приймає рішення під час закупівлі, які оформлює протоколом із зазначенням дати прийняття рішення, який підписується уповноваженою особою (ч. 10 ст. 11 Закону № 922).

Тому, щоб вирішити проблему, як варіант, уповноважена особа може ухвалити рішення про виправлення технічних (механічних) помилок, — оформити відповідний протокол і підписати його.

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Недостовірна інформація у тендерній пропозиції: як діяти замовнику

Особливості передбачають право замовника відхилити учасника/переможця, тендерна пропозиція якого містить недостовірну інформацію. Пояснимо, яка недостовірна інформація є суттєвою для визначення результатів торгів та як її підтвердити
1449

Тендерна документація зразок

Шукаєте зразок тендерної документації, що відповідає чинному закупівельному законодавству? Тримайте готові зразки від експертів системи «Експертус Держзакупівлі»
8116

Нецінові критерії закупівлі

Реалізація принципу ефективності публічних закупівель знаходить відображення у можливості оголошення закупівлі, у якій братиметься до уваги не тільки ціна пропозиції, але й інші фактори. У консультації розглянемо, що таке приведена ціна та коли можна застосувати нецінові критерії закупівель
1993