Чи звітувати про прямий договір до 100 тисяч, укладений за Особливостями

4572
Теми:

Запитання

Сторони уклали прямий договір за Особливостями про закупівлю на суму до 100 тис. грн. Як звітувати про такий договір?

Відповідь

 

 

Замовники, що зобов’язані проводити публічні закупівлі товарів, робіт і послуг відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі – Закон № 922), проводять закупівлі відповідно до Закону з урахуванням Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених Постановою № 1178 (п. 3 Особливостей).

Частина 9 статті 41 Закону № 922 передбачає, що замовник обов’язково оприлюднює звіт про виконання договору про закупівлю у разі:

  • закінчення строку дії договору про закупівлю;
  • виконання договору про закупівлю;
  • розірвання договору про закупівлю.

Вимоги до оприлюднення інформації про закупівлю встановлює стаття 10 Закону № 922. Пункт 12 частини 1 статті 10 Закону № 922 передбачає, що замовник самостійно та безоплатно через авторизовані електронні майданчики оприлюднює в ЕСЗ звіт про виконання договору про закупівлю протягом 20 робочих днів з дня:

  • виконання сторонами договору про закупівлю; або
  • закінчення строку дії договору про закупівлю, за умови його виконання сторонами; або
  • розірвання договору про закупівлю.

Зважте, що ця вимога стосується тільки договру про закупівлю у розумінні Закону № 922.

 

 

Пункт 17 Особливостей передбачає, що договір про закупівлю за результатами проведеної закупівлі згідно з пунктами 10 і 13 цих особливостей укладається відповідно до Цивільного і Господарського кодексів України з урахуванням положень статті 41 Закону № 922, крім частин 3—5, 7 та 8 статті 41 Закону, та Особливостей.

Тобто лише на такі договори поширюються вимоги статті 41 Закону № 922 щодо звітування про виконання договорів про закупівлю.

Натомість про прямий договір, укладений за вимогами Особливостей без використання ЕСЗ на суму до 100 тис. грн, звітувати не потрібно. Положення Особливостей не встановлюють такого обов’язку для замовників. А позаяк такий договір не вважається у розумінні Закону № 922 договором про закупівлю, на нього не поширюються ані вимоги статті 41 Закону, ані вимоги частини 12 статті 10 Закону.

 

 

 

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Запит пропозицій постачальників (запит ціни пропозицій) 2024

Запит пропозицій постачальників замовники вже давно використовують як альтернативу відкритим торгам для закупівлі товарів. За яких умов можна використовувати запит пропозицій постачальників та як діяти на кожному етапі такої закупівлі — розбираємо
24654

Головне у липні для закупівельника

У головному в липні знайдете рішення робочих ситуацій, форми, зразки, довідники, відеороз’яснення — усе, що знадобиться у щоденній роботі. Цього місяця зверніть увагу на складові договірної ціни в ТП та умови збільшення ціни в договорах
1154

Оприлюднення додаткової угоди в Прозоро

Чи потрібно оприлюднювати додаткову угоду до договору про закупівлю— питання скоріш риторичне для закупівельника з досвідом. А ось для фахівця-початківця важливо зрозуміти, як внести додаткову угоду в Прозоро, як і в які терміни її слід опублікувати? Покроковий алгоритм з малюнками ми підготували для вас у статті
32306

Електронний каталог закупівель: правила використання 2024

За останні два роки закупівлі в електронному каталозі зазнали суттєвих змін. Розглянемо, які умови та особливості використання електронного каталогу у 2024 році. А також — як він працює та в чому його переваги для замовника
5769