Як бути, коли учасник підгрузив документи переможця до визнання його переможцем

12

Запитання

Учасник підгрузив документи переможця до визнання його переможцем, а у статусі учасника-переможця не підгрузив ці документи. Що має робити Замовник в такій ситуації?

Відповідь

Тендерну пропозицію такого переможця процедури закупівлі, який вже у статусі переможця не підвантажив документи, що від нього вимагалися тендерною документацією, ви маєте відхилити. Пояснимо докладніше.

Наразі замовники, що зобов’язані здійснювати публічні закупівлі товарів, робіт і послуг відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон), проводять публічні закупівлі з урахуванням Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості).  

За вимогами пункту 28 Особливостей тендерна документація формується замовником відповідно до вимог статті 22 Закону з урахуванням Особливостей

ВЕБІНАР. Закупівлі комунальних послуг

У тендерній документації зазначаються, зокрема, підстави для відмови в участі у відкритих торгах, встановлені пунктом 47 Особливостей, та інформація про спосіб підтвердження відсутності підстав для відхилення.  

Тендерна документація повинна містити перелік документів та/або інформації, які подаються учасником процедури закупівлі у складі тендерної пропозиції, та перелік документів та/або інформації, які подаються переможцем процедури закупівлі. Зазначені переліки оформляються як окремі додатки до тендерної документації. 

Відповідно до пункту 47 Особливостей переможець процедури закупівлі у строк, що не перевищує чотири дні з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, повинен надати замовнику шляхом оприлюднення в електронній системі закупівель документи, що підтверджують відсутність підстав, зазначених у підпунктах 3, 5, 6 і 12 цього пункту. Замовник не вимагає документального підтвердження публічної інформації, що оприлюднена у формі відкритих даних згідно із Законом України «Про доступ до публічної інформації» та/або міститься у відкритих публічних електронних реєстрах, доступ до яких є вільним, або публічної інформації, що є доступною в електронній системі закупівель, крім випадків, коли доступ до такої інформації є обмеженим на момент оприлюднення оголошення про проведення відкритих торгів. 

Згідно з положеннями підпункту 3 пункту 44 Особливостей, замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, коли переможець процедури закупівлі не надав у спосіб, зазначений в тендерній документації, документи, що підтверджують відсутність підстав, визначених у підпунктах 3, 5, 6 і 12 пункту 47 Особливостей. 

Отже, на вимогу Особливостей замовник має оформити окремим додатком до тендерної документації перелік документів та/або інформації, які подаються переможцем процедури закупівлі. Своєю чергою, переможець процедури закупівлі має надати у спосіб, зазначений в тендерній документації, перелічені документи. Ненадання документів, зокрема, що підтверджують відсутність підстав, визначених у підпунктах 3, 5, 6 і 12 пункту 47 Особливостей, переможцем процедури закупівлі у строк, що не перевищує чотири дні з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, шляхом оприлюднення в електронній системі закупівель є підставою для замовника відхилити тендерну пропозицію такого переможця.

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Документи дозвільного характеру в час війни: ураховуємо новий Закон

Які зміни внесли в законодавчі положення щодо права суб’єкта господарювання провадити певні види господарської діяльності?  Які права надає декларація, як довго вона діє та на які види діяльності її не подають — про все це у консультації
548

Стаття 16 ЗУ Про публічні закупівлі. Кваліфікаційні критерії

Замовник під час торгів висуває до учасників кваліфікаційні критерії. Учасники ж мають документально підтвердити свою відповідність заданим вимогам. Скільки критеріїв можна висувати за статтею 16 Закону № 922? Які тонкощі має знати замовник, щоб вберегтись від оскаржень?
9912

Чи вимагати від переможця забезпечення виконання договору

Ще не вирішили, чи вимагати від переможця забезпечення виконання договору? Дослухайтесь до експертних порад, щоб захистити себе від негативних наслідків, якщо контрагент не виконає своїх зобов’язань. Пояснимо, чи вимагати забезпечення виконання договору в період воєнного стану
12613

Примірна тендерна документація: враховуємо положення Особливостей

Мінекономіки затвердило примірну тендерну документацію ще у 2016 році. Однак текст примірної тендерної документації досі не привели у відповідність до Особливостей. Тож, якщо замовник вирішить затвердити типову тендерну документацію для власних закупівель, має врахувати положення Особливостей — пояснимо як
3955

Перелік документів для проведення тендеру у тендерній документації

З липня замовники мають у тендерній документації зазначати перелік документів для тендеру, який вимагають в учасника та переможця. Ми розробили такі переліки у табличній формі. Це допоможе вам сформувати додаток до тендерної документації для власних закупівель
3045