Чи можна за пунктом 42 Особливостей відхилити учасника, який надав не повністю виконані аналогічні договори

560
Автор
експерт, упов­новажена особа ДУ «Професійні закупівлі»

Запитання

Відбувся аукціон на закупівлю дров, учасник-переможець надав два аналогічних договори, як вимагає ТД. Проте, коли замовник їх перевірив, то з’ясував, що ці договори учасник не виконав у повному обсязі. Чи може це бути підставою для відхилення учасника відповідно до абзацу 1 пункту 42 Особливостей?

Відповідь

Замовник формує тендерну документацію (ТД) відповідно до вимог статті 22 Закону № 922 з урахуванням Особливостей (п. 28 Особливостей).

У ТД замовник має зазначити, зокрема:

  • один або кілька кваліфікаційних критеріїв відповідно до статті 16 Закону № 922 з урахуванням положень Особливостей;
  • інформацію про спосіб підтвердження відповідності учасників процедури закупівлі установленим критеріям і вимогам згідно із законодавством.

Пункт 3 частини 2 статті 16 Закону № 922 визначає з-поміж кваліфікаційних критеріїв такий, як наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів).

Законодавство про публічні закупівлі не передбачає, яким документом учасник може підтвердити свою відповідність цьому критерію. Саме замовник повинен передбачити обсяг і склад документального підтвердження, що, на його думку, достатній для визначення відповідності учасника певному кваліфікаційному критерію. Опис такого достатнього документального підтвердження він зазначає в ТД до закупівлі.

Тож, якщо у ТД замовник не передбачив подання інформації про повністю виконаний аналогічний договір, у нього немає підстав відхилити тендерну пропозицію (ТП) учасника.

🔥Зареєструйтеся на безплатний вебінар та підключайтеся 9 травня до онлайн-трансляції у ZOOM.

❗️ Запис вебінару буде доступний лише для
передплатників системи «Експертус Держзакупівлі»

web_0905.png

Хочу на онлайн-трансляцію

Інша справа, якщо замовник передбачив подання інформації про повністю виконаний аналогічний договір, а учасник його не надав. У такому випадку замовник має діяти у спосіб, визначений пунктом 43 Особливостей. Щоб надати учаснику 24 години на виправлення помилок у ТП, замовник має розмістити повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей в ЕСЗ.

Якщо протягом цього часу учасник не надасть інформації про повністю виконаний аналогічний договір, замовник зможе його відхилити на підставі абзацу 5 підпункту 1 пункту 44 Особливостей. А саме, коли учасник процедури закупівлі не виправив виявлені замовником після розкриття ТП невідповідності в інформації та/або документах, що подані ним у складі своєї ТП, протягом 24 годин з моменту розміщення замовником в ЕСЗ повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей.

Своєю чергою, замовник повинен правильно застосовувати абзац 1 пункту 42 Особливостей. Він передбачає право замовника звернутися за підтвердженням інформації, яку надав учасник/переможець процедури закупівлі, до органів державної влади, підприємств, установ, організацій відповідно до їх компетенції.

Положення пункту 42 Особливостей не може слугувати підставою для відхилення учасника в цій ситуації за двома причинами.

По-перше, перелік підстав, які зобовʼязують замовника відхилити ТП, наведений у пункті 44 Особливостей. Тож посилатися для відхилення на пункт 42 Особливостей — некоректно.

По-друге, звернення до інших осіб, яке передбачає пункт 42 Особливостей, замовник застосовує лише, щоб підтвердити або заперечити вже надану учасником інформацію.

У цій ситуації замовник може підтвердити в іншого замовника виконання саме тієї частки договору, підтвердження виконання якої вже надав йому учасник. Адже замовник не може запитувати іншу інформацію у третіх осіб для підтвердження кваліфікації, якої не містить ТП.

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація👇

Зареєструватися

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Лоти у відкритих торгах з Особливостями

Поділ предмета закупівлі на лоти може забезпечити більшу конкуренцію серед учасників тендеру. Наприклад, якщо оголосити закупівлю на великий обсяг товару без поділу на частини, не всі потенційні учасники зможуть дотримати технічних вимог до такого предмета закупівлі. Що таке лоти – пояснимо у статті
3948

Пункт 47 Особливостей: як перевірити учасника після змін до Особливостей

Замовник приймає рішення про відмову учаснику процедури закупівлі в участі у відкритих торгах та зобов’язаний відхилити тендерну пропозицію учасника процедури закупівлі в певних випадках. Розглянемо, як перевірити учасника на наявність таких підстав з урахуванням змін після 09.04.2024
10356

Строки у відкритих торгах з Особливостями

Враховуючі часті зміни до закупівельного законодавства, зорієнтуватися у строках проведення відкритих торгів буває не легко. Замовник також має вчасно оприлюднити необхідну інформацію під час проведення відкритих торгів. Наша шпаргалка зорієнтує вас у основних строках у відкритих торгах
540

Як відхилити пропозицію учасника або переможця у торгах

Відхилення тендерної пропозиції учасника та переможця відбувається за різних підстав. Експертний аналіз умов, за яких законодавство дозволяє відхиляти тендерні пропозиції, допоможе замовникам не допустити помилок та вбереже від можливих оскаржень
15154