Держпродспоживслужба про реформу шкільного харчування
Закупівля за кошти субвенції на харчування
«З кожним роком ми наближуємось на один крок до мети щодо рівного доступу кожної дитини в кожному закладі до здорової їжі в будь-якому куточку країни: від великих міст до найменших сіл, від фабрики-кухні на Київщині до опорних кухонь на Львівщині, за форматом оптимального для регіону варіанту. Це результат чотирічної роботи багатьох державних органів, місцевої влади та партнерів, яка триває попри повномасштабну війну», – зазначив Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук.
За цей час досягнуті та реалізуються наступні цілі реформи:
- відбулося оновлення нормативної бази;
- модернізуються старі кухні та їдальні, побудовано першу фабрику-кухню;
- сотні кухарів та управлінців підвищують кваліфікацію;
- якісне харчування з’явилося там, де учні роками не мали доступу до гарячих обідів. І робиться все, щоб воно було безкоштовним.
В навчальному році 2024-2025 спостерігаються наступні тенденції:
- заклади освіти зменшили використання моделі базової кухні. Це пов’язано із поширенням застосування інших моделей, таких як «опорна кухня» та «фабрика-кухня»;
- набирає обертів спосіб харчування за допомогою кейтерингових послуг, що передбачає використання потужностей окремого підприємства з приготування страв та/або надання послуг харчування для закладів освіти (кейтеринг).

✅ Для вас цілу добу будуть відкриті статті, відеороз'яснення, зразки документів
Використання різноманітних моделей та інструментів допомагають вирішити наступні проблемні питання, які виявили територіальні органи Держпродспоживслужби під час перевірок, зокрема:
- ускладнена логістика постачання харчових продуктів через пошкодження автомобільних шляхів в умовах повномасштабного вторгнення рф;
- відсутність енергопостачання та повітряні тривоги, що впливає на приготування їжі;
- нестача кухарів, інших працівників на кухні, сестер медичних з дієтичного харчування через переміщення та міграцію населення.
Реформа триває. Держпродспоживслужба спільно з освітніми установами працює над:
- модернізацією харчоблоків;
- впровадженням сучасних технологій приготування страв; та
- підвищенням кваліфікації персоналу.
Завдяки спільним зусиллям вдалося:
- значно покращити якість харчування у багатьох школах;
- модернізувати інфраструктуру харчоблоків; та
- впровадити сучасні підходи до організації харчування.
Джерело: офіційний сайт Держпродспоживслужби