Держпродспоживслужба про реформу шкільного харчування

Блок під заголовком новини 1 Підпишіться на Telegram-канал Держзакупівлі. Новини! Тримаємо руку на пульсі усіх змін без паніки та зайвої води

Автор
редактор стрічки новин порталу «Держзакупівлі»
Реформа шкільного харчування триває. Держпродспоживслужба спільно з освітніми установами працює над модернізацією харчоблоків, впровадженням сучасних технологій приготування страв та підвищенням кваліфікації персоналу

Держпродспоживслужба про реформу шкільного харчування

Закупівля харчування в освіті: коли різні джерела фінансування

«З кожним роком ми наближуємось на один крок до мети щодо рівного доступу кожної дитини в кожному закладі до здорової їжі в будь-якому куточку країни: від великих міст до найменших сіл, від фабрики-кухні на Київщині до опорних кухонь на Львівщині, за форматом оптимального для регіону варіанту. Це результат чотирічної роботи багатьох державних органів, місцевої влади та партнерів, яка триває попри повномасштабну війну», – зазначив Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук.

За цей час досягнуті та реалізуються наступні цілі реформи:

  • відбулося оновлення нормативної бази;
  • модернізуються старі кухні та їдальні, побудовано першу фабрику-кухню;
  • сотні кухарів та управлінців підвищують кваліфікацію;
  • якісне харчування з’явилося там, де учні роками не мали доступу до гарячих обідів. І робиться все, щоб воно було безкоштовним.

В навчальному році 2024-2025 спостерігаються наступні тенденції:

  • заклади освіти зменшили використання моделі базової кухні. Це пов’язано із поширенням застосування інших моделей, таких як «опорна кухня» та «фабрика-кухня»;
  • набирає обертів спосіб харчування за допомогою кейтерингових послуг, що передбачає використання потужностей окремого підприємства з приготування страв та/або надання послуг харчування для закладів освіти (кейтеринг).

Використання різноманітних моделей та інструментів допомагають вирішити наступні проблемні питання, які виявили територіальні органи Держпродспоживслужби під час перевірок, зокрема:

  • ускладнена логістика постачання харчових продуктів через пошкодження автомобільних шляхів в умовах повномасштабного вторгнення рф;
  • відсутність енергопостачання та повітряні тривоги, що впливає на приготування їжі;
  • нестача кухарів, інших працівників на кухні, сестер медичних з дієтичного харчування через переміщення та міграцію населення.

Реформа триває. Держпродспоживслужба спільно з освітніми установами працює над:

  • модернізацією харчоблоків;
  • впровадженням сучасних технологій приготування страв; та
  • підвищенням кваліфікації персоналу.

Завдяки спільним зусиллям вдалося:

  • значно покращити якість харчування у багатьох школах;
  • модернізувати інфраструктуру харчоблоків; та
  • впровадити сучасні підходи до організації харчування.

Джерело: офіційний сайт Держпродспоживслужби

додаток

image80

Статті за темою

Усі статті за темою

Положення про уповноважену особу: зразок

Уповноважена особа здійснює свою діяльність, зокрема, відповідно до Положення про уповноважену особу. Скачайте актуальний зразок Положення про УО на 2026 рік, розроблений експертом
4045

Калькулятор ПДВ

Скористайтеся онлайн-калькулятором ПДВ, щоб виокремити чи нарахувати ставку ПДВ із суми договору. Покажемо, як користуватися калькулятором у системі «Експертус Держзакупівлі»
6082

Враховуємо вимоги локалізації закупівлі

Локалізація в публічних закупівлях в умовах війни набуває дедалі більшого значення, адже законодавці зосереджують увагу на підтримці вітчизняного виробника. У статті — про умови локалізації виробництва у 2025 році та особливості вимог тендерної документації щодо локалізованих товарів
14042

Калькуляція собівартості товару для підтвердження ступеня локалізації

Калькуляція собівартості продукції із зазначенням митної вартості імпортних компонентів (імпортованих виробником та/або придбаних у постачальників, які є резидентами України). Знадобиться у закупівлі локалізованих товарів
3536

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді