Держпродспоживслужба про реформу шкільного харчування
Підпишіться на Telegram-канал Держзакупівлі. Новини! Тримаємо руку на пульсі усіх змін без паніки та зайвої води
Закупівля за кошти субвенції на харчування
«З кожним роком ми наближуємось на один крок до мети щодо рівного доступу кожної дитини в кожному закладі до здорової їжі в будь-якому куточку країни: від великих міст до найменших сіл, від фабрики-кухні на Київщині до опорних кухонь на Львівщині, за форматом оптимального для регіону варіанту. Це результат чотирічної роботи багатьох державних органів, місцевої влади та партнерів, яка триває попри повномасштабну війну», – зазначив Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук.
За цей час досягнуті та реалізуються наступні цілі реформи:
- відбулося оновлення нормативної бази;
- модернізуються старі кухні та їдальні, побудовано першу фабрику-кухню;
- сотні кухарів та управлінців підвищують кваліфікацію;
- якісне харчування з’явилося там, де учні роками не мали доступу до гарячих обідів. І робиться все, щоб воно було безкоштовним.
В навчальному році 2024-2025 спостерігаються наступні тенденції:
- заклади освіти зменшили використання моделі базової кухні. Це пов’язано із поширенням застосування інших моделей, таких як «опорна кухня» та «фабрика-кухня»;
- набирає обертів спосіб харчування за допомогою кейтерингових послуг, що передбачає використання потужностей окремого підприємства з приготування страв та/або надання послуг харчування для закладів освіти (кейтеринг).

✅ Для вас цілу добу будуть відкриті статті, відеороз'яснення, зразки документів
Використання різноманітних моделей та інструментів допомагають вирішити наступні проблемні питання, які виявили територіальні органи Держпродспоживслужби під час перевірок, зокрема:
- ускладнена логістика постачання харчових продуктів через пошкодження автомобільних шляхів в умовах повномасштабного вторгнення рф;
- відсутність енергопостачання та повітряні тривоги, що впливає на приготування їжі;
- нестача кухарів, інших працівників на кухні, сестер медичних з дієтичного харчування через переміщення та міграцію населення.
Реформа триває. Держпродспоживслужба спільно з освітніми установами працює над:
- модернізацією харчоблоків;
- впровадженням сучасних технологій приготування страв; та
- підвищенням кваліфікації персоналу.
Завдяки спільним зусиллям вдалося:
- значно покращити якість харчування у багатьох школах;
- модернізувати інфраструктуру харчоблоків; та
- впровадити сучасні підходи до організації харчування.
Джерело: офіційний сайт Держпродспоживслужби