Держпродспоживслужба про реформу шкільного харчування

Блок під заголовком новини 1 Підпишіться на Telegram-канал Держзакупівлі. Новини! Тримаємо руку на пульсі усіх змін без паніки та зайвої води

Автор
редактор стрічки новин порталу «Держзакупівлі»
Реформа шкільного харчування триває. Держпродспоживслужба спільно з освітніми установами працює над модернізацією харчоблоків, впровадженням сучасних технологій приготування страв та підвищенням кваліфікації персоналу

Держпродспоживслужба про реформу шкільного харчування

Закупівля харчування у закладах освіти: коли різні джерела фінансування

«З кожним роком ми наближуємось на один крок до мети щодо рівного доступу кожної дитини в кожному закладі до здорової їжі в будь-якому куточку країни: від великих міст до найменших сіл, від фабрики-кухні на Київщині до опорних кухонь на Львівщині, за форматом оптимального для регіону варіанту. Це результат чотирічної роботи багатьох державних органів, місцевої влади та партнерів, яка триває попри повномасштабну війну», – зазначив Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук.

За цей час досягнуті та реалізуються наступні цілі реформи:

  • відбулося оновлення нормативної бази;
  • модернізуються старі кухні та їдальні, побудовано першу фабрику-кухню;
  • сотні кухарів та управлінців підвищують кваліфікацію;
  • якісне харчування з’явилося там, де учні роками не мали доступу до гарячих обідів. І робиться все, щоб воно було безкоштовним.

В навчальному році 2024-2025 спостерігаються наступні тенденції:

  • заклади освіти зменшили використання моделі базової кухні. Це пов’язано із поширенням застосування інших моделей, таких як «опорна кухня» та «фабрика-кухня»;
  • набирає обертів спосіб харчування за допомогою кейтерингових послуг, що передбачає використання потужностей окремого підприємства з приготування страв та/або надання послуг харчування для закладів освіти (кейтеринг).

Використання різноманітних моделей та інструментів допомагають вирішити наступні проблемні питання, які виявили територіальні органи Держпродспоживслужби під час перевірок, зокрема:

  • ускладнена логістика постачання харчових продуктів через пошкодження автомобільних шляхів в умовах повномасштабного вторгнення рф;
  • відсутність енергопостачання та повітряні тривоги, що впливає на приготування їжі;
  • нестача кухарів, інших працівників на кухні, сестер медичних з дієтичного харчування через переміщення та міграцію населення.

Реформа триває. Держпродспоживслужба спільно з освітніми установами працює над:

  • модернізацією харчоблоків;
  • впровадженням сучасних технологій приготування страв; та
  • підвищенням кваліфікації персоналу.

Завдяки спільним зусиллям вдалося:

  • значно покращити якість харчування у багатьох школах;
  • модернізувати інфраструктуру харчоблоків; та
  • впровадити сучасні підходи до організації харчування.

Джерело: офіційний сайт Держпродспоживслужби

додаток

Статті за темою

Усі статті за темою

Планування закупівель на наступний рік

Планування закупівель — це відповідальна справа. Під час планування закупівель на наступний рік замовнику слід пам’ятати, що це відповідальність не лише уповноваженої особи. Роз’яснюємо, як слід організувати планування закупівель на підприємстві, щоб забезпечити злагоджену взаємодію працівників
14319

Постанова КМУ № 1178 про Особливості закупівель в умовах воєнного стану

Щоб замовники могли закуповувати швидше, КМУ затвердив Постанову № 1178 і ухвалив нею Особливості закупівель у воєнний та повоєнний час. Попри це за новими нормами закупівля в умовах воєнного стану залишається конкурентною, а закупівельний процес прозорим. Пояснюємо, що потрібно пам'ятати насамперед
18662

План закупівель на 2026 рік

Пояснимо, як формувати річний план закупівель на 2026 рік, враховуючи Особливості. Адже у воєнний стан маємо відповідально планувати закупівлі для забезпечення потреб країни в цілому та кожного замовника окремо
17337

Останні зміни до Особливостей 1178 у 2025 році

У статті — повний огляд усіх змін до постанови КМУ № 1178 за 2025 рік. Ми зібрали всі нововведення в єдиній таблиці, щоб ви могли швидко зорієнтуватися та оперативно реагувати
7838

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді