Держпродспоживслужба про реформу шкільного харчування

Автор
редактор стрічки новин порталу «Держзакупівлі»
Реформа шкільного харчування триває. Держпродспоживслужба спільно з освітніми установами працює над модернізацією харчоблоків, впровадженням сучасних технологій приготування страв та підвищенням кваліфікації персоналу

Держпродспоживслужба про реформу шкільного харчування

Закупівля за кошти субвенції на харчування

«З кожним роком ми наближуємось на один крок до мети щодо рівного доступу кожної дитини в кожному закладі до здорової їжі в будь-якому куточку країни: від великих міст до найменших сіл, від фабрики-кухні на Київщині до опорних кухонь на Львівщині, за форматом оптимального для регіону варіанту. Це результат чотирічної роботи багатьох державних органів, місцевої влади та партнерів, яка триває попри повномасштабну війну», – зазначив Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук.

За цей час досягнуті та реалізуються наступні цілі реформи:

  • відбулося оновлення нормативної бази;
  • модернізуються старі кухні та їдальні, побудовано першу фабрику-кухню;
  • сотні кухарів та управлінців підвищують кваліфікацію;
  • якісне харчування з’явилося там, де учні роками не мали доступу до гарячих обідів. І робиться все, щоб воно було безкоштовним.

В навчальному році 2024-2025 спостерігаються наступні тенденції:

  • заклади освіти зменшили використання моделі базової кухні. Це пов’язано із поширенням застосування інших моделей, таких як «опорна кухня» та «фабрика-кухня»;
  • набирає обертів спосіб харчування за допомогою кейтерингових послуг, що передбачає використання потужностей окремого підприємства з приготування страв та/або надання послуг харчування для закладів освіти (кейтеринг).

Використання різноманітних моделей та інструментів допомагають вирішити наступні проблемні питання, які виявили територіальні органи Держпродспоживслужби під час перевірок, зокрема:

  • ускладнена логістика постачання харчових продуктів через пошкодження автомобільних шляхів в умовах повномасштабного вторгнення рф;
  • відсутність енергопостачання та повітряні тривоги, що впливає на приготування їжі;
  • нестача кухарів, інших працівників на кухні, сестер медичних з дієтичного харчування через переміщення та міграцію населення.

Реформа триває. Держпродспоживслужба спільно з освітніми установами працює над:

  • модернізацією харчоблоків;
  • впровадженням сучасних технологій приготування страв; та
  • підвищенням кваліфікації персоналу.

Завдяки спільним зусиллям вдалося:

  • значно покращити якість харчування у багатьох школах;
  • модернізувати інфраструктуру харчоблоків; та
  • впровадити сучасні підходи до організації харчування.

Джерело: офіційний сайт Держпродспоживслужби

Статті за темою

Усі статті за темою

Обґрунтування очікуваної вартості предмета закупівлі

Законодавство не встановлює примірної форми для обгрунтування очікуваної вартості. Доможемо сформувати зразок обгрунтування очікуваної вартості предмета закупівлі та не порушити вимоги Постанови № 710
11908

Вартісні межі закупівель 2025

Дізнайтеся, які вартісні межі закупівель або так звані «пороги закупівель» встановлюють положення Особливостей № 1178
8842

Як продовжити дію договору на 20%

У статті — умови продовження дії договору на 20%. Дізнайтеся, як оформити продовження договору та розпочати договірні відносини з початку року
21215

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді