У НАЗК розповили про ефективність роботи антикорупційних уповноважених

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) презентувало результати оцінювання ефективності уповноважених підрозділів (осіб) з питань запобігання корупції.

Фахівець з публічних закупівель — 2022 ✔️ПРОКАЧАТИ СЕБЕ

У НАЗК розповили про ефективність роботи антикорупційних уповноважених

Цього року завдяки цифровізації якісних форм оцінювання до НАЗК було надіслано на 95 % більше форм ніж у минулорічній кампанії оцінювання ефективності уповноважених.

Крім того результати дослідження ще й візуалізовані на Антикорупційному порталі, завдяки чому уповноважені можуть:

  • знайти та з’ясувати механізм власної оцінки ефективності;
  • порівняти власну оцінку з оцінюванням будь-якого іншого органу чи з певним типом органів.

Що ще змінилося порівняно з попереднім дослідженням?

Удосконалили компонент вимірювання ефективності. 40 запитань анкети-самооцінки містять як якісні індикатори щодо різних напрямів роботи уповноваженого, так і кількісні та допоміжні індикатори, що складають оцінку ефективності на основі формул та правил інтелектуального аналізу.

Цифровізували. НАЗК перевело звітування антикорупційних уповноважених в онлайн. Завдяки цьому вперше в Україні було зібрано та проаналізовано ефективність роботи всіх антикорупційних уповноважених. Подання анкет, обробка поданих даних та сам модуль оцінювання вже можна знайти на Антикорупційному порталі.

Покращили систему інтелектуальної перевірки зібраних даних. Анкети уповноважених додатково перевірялися через відкриті дані та обробку звітів доданих до анкети, тому якщо в матеріалах було виявлено неправдиві чи не підтверджені дані до індексу ефективності уповноваженого вносили корективи.

Які цікаві дані отримало НАЗК?

У майже 3600 державних інституціях працює 9 тис. антикорупційних уповноважених. З них 70 % уповноважених займають цю посаду за сумісництвом.

61 % керівників державних органів при комплектуванні посад усе ж не дотримуються вимог мінімальної чисельності антикорупційних підрозділів. Як наслідок 11 % уповноважених підрозділів укомплектовано лише наполовину. Такі проблеми в майже кожному другому підрозділі органів місцевого самоврядування міського та районного рівнів.

Найвищі показники ефективності серед органів влади отримали обласні державні адміністрації (65 %) та загальнодержавні органи (59 %). Проте середній індекс ефективності антикорупційних уповноважених в Україні складає 35%, а на досить якісному рівні (60% та більше) працює лише один з десяти уповноважених.

Джерело: НАЗК



УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш FB та читайте важливі новини від порталу «Держзакупівлі» першими.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Зміна ціни в договорах про закупівлю продуктів харчування

Скористаєтеся порадами, які допоможуть запобігти проблемам під час закупівлі продуктів харчування. А також отримаєте детальний механізм зміни ціни договору — шість правил допоможуть уникнути неприємностей, які мали замовники в наведених прикладах
125

Перелік робіт з поточного та капітального ремонту

Коли плануєте ремонт будівлі, буває важко визначитися належить предмет закупівлі до поточного чи капітального ремонту. Пропонуємо ознайомитися з переліком таких робіт, щоб обрати правильно код ДК
198

Погодження договорів з Мінцифрою у 2024 році

У 2024 році порядок погодження проєктів за Національною програмою інформатизації змінився. У статті розглянемо, що врахувати замовнику, щоб погодити проєкти з Мінцифри
14716

Закупівля комп’ютерної техніки у 2024 році

Якщо у 2024 запланували закупівлю комп’ютерної техніки, вам необхідно врахувати чимало важливих аспектів. Розкажемо, як правильно визначити потребу, встановити очікувану вартість та що вимагати від учасників
6048

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді