Автозаповнення декларації: що це і як це працює

11 жовтня 2024 року НАЗК презентувало нову функцію - часткове автозаповнення чернетки декларації в Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (Реєстрі декларацій)

Автозаповнення декларації: що це і як це працює

Кримінальна відповідальність за перешкоджання діяльності аудиторів

Такий функціонал НАЗК почало розробляти ще у 2021 році, водночас законодавчо визначили таку необхідність в жовтні 2023 року, коли було ухвалено Закон України № 3384-ІХ про відновлення декларування.

Часткове автозаповнення чернетки декларації дозволяє НАЗК зібрати для декларанта дані про його та членів сім’ї майно і доходи, які знає про них держава, та автоматизований доступ до яких має НАЗК. Наразі стало можливим допомогти декларанту зібрати інформацію із 14 реєстрів, до яких НАЗК має автоматизований доступ, для часткового заповнення 9 із 16 розділів декларації, у тому числі стосовно членів сім’ї, які погодились на це, підтвердивши це за допомогою мобільного застосунку «Дія».

Завдяки новій функції декларант має можливість не лише швидше заповнити декларацію, а й побачити неактуальну інформацію або помилки в інших реєстрах, виправити їх, що може стати йому в нагоді в майбутньому. Подальше збільшення обсягу інформації, що може бути перенесена у чернетку декларації, можливо за умови оцифрування документів. Це збереже документи від втрати, що особливо актуально в час повномасштабної війни, коли паперові дані можуть бути знищені в одну мить.

В НАЗК зауважили, за рахунок укладених 20 спільних документів з іншими органами – держателями реєстрів упродовж 2021–2023 років вдалось збільшити обсяг інформації, яку можна перенести у чернетку декларації автоматизовано, з 31% до 75% даних, що підлягають відображенню у декларації.

Одна кнопка «Автозаповнення» передбачає три кроки декларанта до мети:

  1. Перший крок – збір інформації про себе та членів сім’ї через функцію «Дані для декларації» з використанням мобільного застосунку «Дія».
  2. Другий – обрання із запропонованих обʼєктів декларування ті, що мають бути перенесені у чернетку декларації, та перевірка достовірності даних про такі об’єкти.
  3. Третій – підтвердження перенесення обраних об'єктів до чернетки декларації та її подання.

Увага! Автоматизоване перенесення даних не звільняє декларанта від обов'язку зазначення у декларації всієї інформації про свої активи і доходи, у тому числі додаткової інформації, яка відсутня або не може бути перенесена з реєстрів. 

В НАЗК зазначають, що сформувати довідку «Дані для декларації» можливо один раз на рік, тому радять формувати її в період кампанії декларування та уважно слідкувати за застереженнями у довідці, оскільки інформація з окремих реєстрів, наприклад, про корпоративні права та бенефіціарство, надається на дату формування довідки «Дані для декларації», а не на кінець звітного періоду. 

Уже зараз всі декларанти, які раніше отримували довідку «Дані для декларації» за 2023 рік зможуть протестувати автозаповнення, створивши нову чернетку декларації, звісно, не подаючи її. Особливо корисною ця функція є для кандидатів на посади, декларантів, які подаватимуть декларацію вперше, також тих, хто через наявне право на відтермінування строків подачі декларації подаватиме її одразу за 2021, 2022, 2023 та 2024 роки.

Джерело: офіційний сайт НАЗК

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4748

Оскарження рішень АМКУ

Замовник має виконати рішення АМКУ не пізніше 30 днів з дня його прийняття. Або ж може оскаржити таке рішення до суду. Як оскаржити рішення Антимонопольного комітету, якщо ви з ним не згодні та які докази підготувати - роз’яснюємо у статті
10407

Що варто знати про нецільове використання бюджетних коштів

За нецільове використання бюджетних коштів, можуть не тільки оштрафувати, а й притягнути до кримінальної відповідальності! Дізнайтеся все про цей важливий аспект і вбережіть себе від неприємностей. Розберемо свіжу судову практику
14220

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді