Понад 90 млрд грн з 2016 року – результати онлайн-аукціонів в Прозорро.Продажі

З 2016 року онлайн-аукціони в державній електронній торговій системі Прозорро.Продажі принесли організаторам понад 90 млрд гривень

Постачальники менш ніж за рік додали 18 500 товарів на Prozorro Market

Дізнатися лайфхаки для участі у закупівлі

Це результат майже 129 тис. успішних торгів. Майже 30,3 млрд грн від загальної суми організатори одержали під час воєнного стану. 

Лідером серед напрямів за кількістю залучених коштів через електронні торги є продаж Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВ) активів банків-банкрутів – понад 30 млрд грн. На майже 18,7 млрд грн поповнилися державний та місцеві бюджети за результатами приватизаційних онлайн-аукціонів.

До топ-3 напрямів входить також продаж активів збанкрутілих підприємств:

  • для погашення заборгованості перед кредиторами арбітражні керуючі залучили понад 18 млрд гривень.

«Цифрові інструменти дозволяють покращувати ефективність управління державним майном та залучати інвестиції. За весь час роботи системи за активи позмагалися вже понад 103 тис. учасників. Разом з програмами підтримки бізнесу від Міністерства економіки, це створює потужний стимул для розвитку різних секторів економіки», – зазначила Перший віце-прем'єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Станом на кінець вересня 2024 року через Прозорро.Продажі реалізуються публічні активи на понад 20 ринках, доступ до яких має кожний охочий. Торги з продажу та здачі в оренду майна оголосили понад 8,9 тисячі організаторів. Це Фонд гарантування вкладів, Фонд держмайна, профільні відомства, громади, державні підприємства, арбітражні керуючі, приватні виконавці та бізнеси.

Найбільше успішних аукціонів за весь час має Укрзалізниця – майже 21,7 тис. Серед лідерів також банки-банкрути в управлінні ФГВ – «Дельта» та «Надра»: – понад 3,3 тис. та 2,6 тис. укладених угод відповідно.

«Ключова мета Прозорро.Продажі, аби публічні активи використовувалися ефективно, бізнес мав рівний доступ до них, а бюджети поповнювалась у прозорий та відкритий спосіб. Громади використовують електронні торги як інструмент для залучення додаткових коштів з 2017 року. На них припадає понад третина всіх успішних аукціонів у системі. І за підсумками електронних торгів місцеві бюджети вже поповнилися на понад 8,1 млрд грн. Зароблені кошти громади спрямовують на благоустрій, соціальні проєкти, підтримку армії. А в колишніх занедбаних комунальних приміщеннях з’являються кав’ярні, реабілітаційні та навчальні центри, виробництва», – заявив СЕО Прозорро.Продажі Сергій Бут.

Найдорожчим реалізованим активом через електронні торги за увесь час є частина майна збанкрутілого ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат» за 9,2 млрд гривень. До трійки лотів з найвищою вартістю входять також готель «Дніпро» та спецдозвіл на користування надрами – Площа Майорівська – за кожен актив переможці сплатили понад 1,1 млрд гривень.

Найактивніше на онлайн-аукціоні змагалися за 100 невручених посилок Укрпошти: конкурувало 115 учасників.

Станом на 25 вересня 2024 року майже 3,2 тисячі аукціонів в державній системі знаходяться на етапі укладання угод і можуть принести організаторам ще понад 5,2 млрд гривень.

Джерело: офіційний сайт Мінекономіки

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Навчання для учасників «Як взяти участь і перемогти в публічній закупівлі у Prozorro»

✔️Ґрунтовні лекції, що поєднують законодавчу базу та експертні висновки ✔️ Навчання у зручному онлайн-форматі ✔️ Відеопояснення від провідних експертів ✔️ Сертифікат про підвищення кваліфікації від Юридичного університету Ярослава Мудрого
439

Як діяти учаснику після його визначення переможцем відкритих торгів

Кожен учасник торгів змагається за перемогу. А що робити, коли довгоочікуваний тріумф уже став реальністю? Після оголошення переможця наступає новий, не менш відповідальний етап — підписання контракту. Важливо знати, у який термін можна укласти договір і коли необхідно надати забезпечення його виконання.
337

Письмова відмова переможця ЗПП від підписання договору – зразок

У закупівлі через запит пропозицій постачальників, переможець відбору може письмово відмовитися від укладення договору на умовах, визначених замовником. Скачайте зразок такої відмови від підписання договору
450

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді