🔥 КМУ вніс чергові зміни до Особливостей №1178

Автор
експерт, шеф-редактор Експертус Держзакупівлі
КМУ урегулював закупівлі послуг з розмінування земельних ділянок сільськогосподарського призначення

КМУ вніс чергові зміни до Особливостей №1178 Головне у вересні для закупівельника

Нові положення до Особливостей внесла постанова КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2022 р. № 1178 і від 12 березня 2024 р. № 284» від 30.08.2024 № 990 (далі — Постанова № 990).

Що змінюється з появою нових положень?

До пункту 25 розділу «Порядок проведення відкритих торгів» Особливостей Постанова № 990 додає новий абзац. А саме:

«У разі проведення відкритих торгів із закупівлі послуг з розмінування земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що проводяться бюджетною установою «Центр гуманітарного розмінування» відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення компенсації витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення, затвердженого постановою КМУ від 12.03.2024 №, положення пунктів 36, 37 Особливостей не застосовуються».

Нагадаємо, що

  • пункт 36 Особливостей — регулює порядок проведення відкритих торгів, якщо була подана одна тендерна пропозиція;
  • пункт 37 Особливостей — регулює випадок, коли за обґрунтованим рішенням замовника відкриті торги проходять без застосування електронного аукціону.

Отже, бюджетна установа «Центр гуманітарного розмінування» під час відкритих торгів із закупівлі послуг з розмінування земельних ділянок сільськогосподарського призначення:

  • не може не застосовувати електронного аукціону;
  • не керується положеннями пункту 36 Особливостей у випадку, коли від учасників надійшла лише одна тендерна пропозиція.

При цьому у пункті 50 Особливостей з’явилася нова підстава, за якої замовник відміняє відкриті торги. Це — подання для участі у відкритих торгах, передбачених абзацом 2 пункту 25 Особливостей, менше двох тендерних пропозицій (пп. 5 п. 50 Особливостей).

З огляду на те, що абзац 2 пункту 25 Особливостей урегульовує закупівлю послуг з розмінування земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що проводить бюджетна установа «Центр гуманітарного розмінування», скористатися новою підставою для відміни відкритих торгів може лише цей замовник.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Головне у вересні для закупівельника

Почніть осінь разом з Експертус Держзакупівлі! В огляді — найважливіше, що маєте врахувати у вересні. Це рішення робочих ситуацій, форми, зразки, довідники, відеороз’яснення — усе, що знадобиться закупівельнику у щоденній роботі. Стежте за оновленнями і листами від Системи, щоб не пропустити важливе. Залишайтеся з нами навіть під час відключення — у смартфоні переглядайте корисну інформацію в Системі у будь-який час
501

24 години на виправлення невідповідностей за Постановою № 1178

Після розкриття тендерних пропозицій замовник може виявити в них недоліки та помилки. Закон № 922 з урахуванням Особливостей дозволив учаснику їх виправляти, завдяки так званому «механізму-24», тобто відвів учаснику рівно 24 години на усунення невідповідностей. Що це за невідповідності? У які строки потрібно повідомити учасника про недоліки? Як діяти замовнику в разі невиправлення або несвоєчасного виправлення таких помилок? Відповіді на головні запитання — у статті
14508

Договір про закупівлю

Постійні зміни до Особливостей №1178 вже стали невід’ємною частиною життя закупівельників, але через численність змін замовники можуть випустити з уваги щось важливе. Тож нагадаємо вам що є договором про закупівлю та які моменти необхідно врахувати при підготовці проекту договору про закупівлю
5787

Закупівля робіт з капітального ремонту

Помилитися під час визначення предмета закупівлі можуть не тільки новачки, але й досвідчені закупівельники. Які найбільш розповсюджені помилки під час закупівлі робіт з капітального ремонту? Як правильно визначити предмет такої закупівлі — роз’яснюємо на прикладах
15695

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді