Держаудитслужба змінить підхід до проведення аудиту

Державна аудиторська служби України в рамках євроінтеграції удосконалить проведення заходів державного фінансового контролю до зразкових міжнародних стандартів.

Держаудитслужба змінить підхід до проведення аудиту

Кримінальна відповідальність за перешкоджання діяльності аудиторів

Про це йшлося на круглому столі щодо підвищення іміджу державного аудиту в Україні, організованому в рамках європейського проєкту «Зміцнення потенціалу зовнішнього аудиту відповідно до міжнародних стандартів» (EU4ACU).

Під час заходу було наголошено, що деякі об’єкти контролю продовжують сприймати аудит через призму «каральних» процедур радянського «контрольно-ревізійного управління». Натомість завдання аудиторів полягає не в тому, щоб знайти «слабкі місця» в діяльності підконтрольної установи, але насамперед – виявити причини, чому так сталося, та надати рекомендації щодо їх усунення для налагодження прозорої роботи.

У зв’язку з чим Держаудитслужба у найближчій перспективі стандартизує такий підхід, щоб вже на перших зустрічах із представниками підприємств чи установ, де відбуватиметься аудит:

  • роз’яснювати його цілі та методи здійснення;
  • ймовірні результати та точки очікуваної співпраці.

Удосконалений інструментарій, на думку аудиторів, дасть можливість усунути безпідставне занепокоєння, що інколи виникає у доброчесних працівників підконтрольних об’єктів при зустрічі з контролерами, а також дозволить вибудовувати конструктивну співпрацю у майбутньому.

Довідково

Проєкт Європейського Союзу «Зміцнення потенціалу зовнішнього аудиту відповідно до міжнародних стандартів» (EU4ACU) покликаний сприяти більш ефективному нагляду за державними ресурсами шляхом підвищення якості зовнішнього аудиту цих коштів.

Джерело: офіційний сайт ДАСУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4595

Оскарження рішень АМКУ

Замовник має виконати рішення АМКУ не пізніше 30 днів з дня його прийняття. Або ж може оскаржити таке рішення до суду. Як оскаржити рішення Антимонопольного комітету, якщо ви з ним не згодні та які докази підготувати - роз’яснюємо у статті
10187

Що варто знати про нецільове використання бюджетних коштів

За нецільове використання бюджетних коштів, можуть не тільки оштрафувати, а й притягнути до кримінальної відповідальності! Дізнайтеся все про цей важливий аспект і вбережіть себе від неприємностей. Розберемо свіжу судову практику
13861

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді