Мінсоцполітики здійснюватиме закупівлі за кошти міжнародних донорів через систему закупівель Prozorro

Закупівлі державних замовників за кошти іноземних донорів все частіше переходять в електронну систему Прозорро, що підвищує їхню ефективність та конкурентність. Наразі закупівлі для Міністерства соціальної політики України за кошти Світового банку будуть проводитись у Прозорро фахівцями Державної установи «Професійні закупівлі».

Мінсоцполітики здійснюватиме закупівлі за кошти міжнародних донорів через систему закупівель Prozorro

image34
Вікторія Максимова головний редактор Вищої школи Закупівельника
Проведення закупівель — клопітка та відповідальна справа. Щоб розібратися в нюансах, потрібен час та досвід. Саме таким досвідом діляться експерти Вищої школи Закупівельника на уроках програми «Національна сертифікація з публічних закупівель в умовах воєнного стану». Скористайтеся можливістю опанувати одну тему програми абсолютно безплатно — авторизуйтеся або зареєструйтеся

Про це повідомила заступниця Міністра економіки України Надія Бігун.

«Проведення закупівель на тендерах та за рамковими угодами через Державну установу «Професійні закупівлі» вже продемонстрували свою ефективність, адже це економить не тільки кошти, але ще й час замовника. Відтепер ДУ «Професійні закупівлі» буде здійснювати закупівлі за кошти та відповідно до правил Світового банку в рамках їх спільного проєкту з Міністерством соціальної політики України. Всі процедури оголошуватимуться у системі Прозорро. Це має підвищити їхню ефективність та конкурентність, і зменшити навантаження на відповідний центральний орган виконавчої влади. Ми впевнені, що закупівлями мають займатися професіонали, а співробітники Міністерства мають фокусуватися на їхніх безпосередніх задачах - формувати політику.

Це має стати сигналом для інших міжнародних партнерів нашої країни щодо більш активного використання електронної системи Прозорро. Світовий банк перший почав використовувати Прозорро у своїх закупівлях. На сьогодні в електронній системі оголошено понад 300 таких тендерів, і ми очікуємо що цей досвід допоможе нам залучити інших стейкхолдерів до використання нашої електронної системи та одночасно з цим покращити процеси та функціональність Прозорро», - пояснила Надія Бігун.

Ще з  2014 р. Мінсоцполітики співпрацює зі Світовим Банком, реалізуючи  проєкт «Модернізація системи соціальної підтримки населення України», фінансування якого забезпечує Банк. Він спрямований на покращення системи соціальної допомоги та соціальних послуг для малозабезпечених сімей в Україні, зокрема, через інвестиції у розвиток матеріальної бази соціальної сфери.

Закупівлі в рамках Проєкту здійснюються відповідно до правил Світового банку, і донедавна проводились без використання української системи електронних закупівель Prozorro. Через це не дуже великий відсоток українських підприємців брали участь в торгах.

Відтепер ситуацію змінено:

  • закупівля всіх товарів і робіт в рамках Проєкту буде проводитись через Prozorro,
  • організація закупівель буде здійснюватись профільною установою «Професійні закупівлі», що підпорядковується Міністерству економіки України, зокрема:
  • консультації з ринком;
  • визначення орієнтовної вартості закупівель;
  • формування документації конкурсних торгів;
  • проведення тендеру, тощо).

Відповідний договір між Мінсоцполітики та ДУ «Професійні закупівлі» укладено в квітні цього року. Така співпраця буде здійснюватись в рамках експериментального проєкту, рішення  щодо започаткування якого Уряд ухвалив у серпні 2023 року. 

Мета експериментального проєкту:

  • для Мінсоцполітики:
  • забезпечити професійність при організації торгів; 
  • унеможливити наявність конфлікту інтересів під час проведення закупівель;
  • максимально розширити кількість учасників на торгах задля збільшення конкуренції і зменшенні цін за результатами тендерних процедур;
  • для Мінекономіки:
  • розбудовувати у ДУ «Професійні закупівлі» центр експертизи щодо проведення закупівель, що здійснюються за кошти та за правилами Світового банку, але проводяться у системі Prozorro. 

Оплата послуг ДУ «Професійні закупівлі» здійснюватиметься тільки у разі успішного завершення процедури закупівлі. Таким чином, завдяки змінам, що запроваджуються:

  • український бізнес зможе брати участь у закупівлях Проєкту через систему Prozorro із звичним функціоналом;
  • закупівлі за кошти донорів відбуватимуться максимально прозоро і ефективно.

Джерело: офіційний сайт Мінсоцполітики, офіційний сайт Мінекономіки

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Робоча група уповноваженої особи

Уся відповідальність за закупівлі лягає персонально на уповноважену особу. УО повинна самостійно забезпечити неупередженість організаційного процесу та проведення закупівель з урахуванням інтересів замовника. Саме тому часто виникає запитання, чи може уповноважена особа створити робочу групу, адже не реально одній людині бути знавцем геть у всьому. З’ясуймо, що регламентує Закон.
4384

Дефектний акт: зразок

На балансі кожного замовника перебуває хоча б один основний засіб. Коли настає час ремонтувати його або списати, необхідно оформити документи. Сьогодні розглянемо дефектний акт. Коли, хто та як має його оформити? Роз’яснення, зразок та бланк для вас — у статті
57189

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді