Перші державні акціонерні товариства почали реалізовувати свої активи через Прозорро.Продажі

Акціонерні товариства (АТ) з державною часткою 100% почали реалізацію своїх активів за новими правилами через онлайн-аукціони в державній електронній торговій системі Прозорро.Продажі.

Продаж активів через онлайн-аукціони системи Прозорро.Продажі

Головне у грудні для закупівельника

Перші сім державних АТ, які оголосили електронні торги з продажу та оренди майна:

  • Укрпошта;
  • Національна суспільна телерадіокомпанія України;
  • Укрзалізниця;
  • Укрбуд;
  • Украгролізинг;
  • ВСМПО Титан Україна;
  • Обʼєднана гірничо-хімічна компанія.   

«Уряд та Міністерство економіки напрацювали й запровадили прозорі й конкурентні процедури, які створюють нові можливості залучати надходження державним АТ від їх реалізації. Сьогодні майже весь ринок публічних активів реалізується через конкурентні процедури. І реалізація активів державних АТ на прозорих онлайн-аукціонах — ще один крок до підвищення ефективності управління публічними активами. Це також забезпечить прозорість та підзвітність для власника цих компаній – держави»,- зазначила Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Ці державні АТ оголосили вже майже 450 онлайн-аукціонів в системі Прозорро.Продажі. З них — майже 250 електронних торгів з продажу активів та ще 200 — з оренди майна цих акціонерних товариств. Загальна стартова сума виставлених на торги активів складає понад чверть мільярда гривень

«З-поміж АТ, якими одноосібно володіє держава, першими почали оголошувати торги як компанії, що вже роками працюють з системою, так і нові організатори електронних аукціонів, а саме — Укрбуд, Украгролізинг та Титан Україна. Система та робота онлайн-аукціонів побудовані так, що дозволяють завдяки конкуренції учасників, прозорості процесу, відкритості інформації про кожен лот реалізовувати активи за ринковими цінами та приносити доходи організаторам торгів. І активи АТ також реалізовуватимуться у прозорий і відкритий спосіб. Тож очікуємо від державних АТ ще більше активів та оголошених в системі торгів відповідно до ухваленого Урядом рішення у вересні цього року», – додав Сергій Бут, СЕО Прозорро.Продажі. 

Серед виставлених на торги активів:

  • нежитлові будівлі;
  • виробничі потужності;
  • будівлі поштових відділень;
  • офісні приміщення у Києві, Одесі, Кропивницькому, Житомирі, Ужгороді та інших містах. 

Участь в аукціонах, оголошених державними АТ, може брати кожен охочий, в тому числі іноземні громадяни. Для цього потрібно зареєструватись на одному з акредитованих в системі Прозорро.Продажі майданчиків та подати заявку на участь в обраному аукціоні. Змагатися за державні активи АТ заборонено громадянам та юрособам рф. Уся інформація про хід та результати аукціонів з реалізації активів державних акціонерних товариств буде доступна для всіх охочих у публічному модулі аналітики bi.prozorro.sale.

Мінекономіки нагадує, нові правила продажу та оренди активів державних АТ через онлайн-аукціони в системі Прозорро.Продажі запрацювали два місяці тому з набранням чинності відповідної постанови Кабінету Міністрів України. Вона передбачає, що відтепер згідно з чинним законодавством такі акціонерні товариства продаватимуть та здаватимуть в оренду свої активи на державних онлайн-аукціонах Прозорро.Продажі

Раніше державні АТ не були зобов’язані продавати через конкурентні електронні торги своє майно, а визначали способи відчуження та оренди у власних порядках згідно з законодавством про діяльність АТ.

Джерело: офіційний сайт Мінекономіки

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель

Мінеконміки рекомендує використовувати Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель як основу для створення власного положення про уповноважену особу. Дізнайтеся, з чого складається Примірне положення та скачайте зразок такого положення
4010

Наказ про обгрунтування підстави для здійснення закупівлі

Щоб закупити за прямим договором на підставі пункту 13, потрібно оформити обґрунтування підстави для закупівлі за цим пунктом у вигляді розпорядчого рішення замовника або іншого документа. Скачайте зразок від експертів системи «Експертус Держзакупівлі»
708

Підвищення кваліфікації держслужбовців, які відповідають за публічні закупівлі

У межах виконання Стратегії реформування системи публічних закупівель на 2024–2026 роки НАДС затвердило Типову загальну професійну (сертифікатну) програму підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, відповідальних за здійснення публічних закупівель
627

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді