Коментар КМУ і НАДС щодо створення каталогу посад держслужби

23 жовтня Уряд ухвалив проєкт постанови «Про підготовку до запровадження умов оплати праці державних службовців на основі класифікації посад у 2024 році» № 1109.

Каталог посад держслужби

Топові шпаргалки для закупівельників

Цей акт розробило Національне агентство України з питань державної служби (НАДС), щоб забезпечити підготовку до впровадження реформи системи оплати праці державних службовців з 1 січня 2024 року.

Ця постанова:

  • затверджує каталог типових посад державної служби та критерії віднесення до таких посад;
  • визначає алгоритм проведення класифікації посад державної служби;
  • зобов’язує державні органи провести класифікацію посад державної служби у місячний строк.

Цей акт дасть змогу розпочати класифікацію посад державної служби в держаних органах, як одного з ключових етапів підготовки до впровадження реформи системи оплати праці державних службовців. Так, класифікація посад  дозволить запровадити систему визначення вартості посад — грейдінг. Це дасть змогу враховувати навантаження, складність та відповідальність роботи при встановленні зарплат та запровадити єдині підходи на державній службі — однакова робота має оплачуватись на одному рівні у всій системі державного управління.

Такий єдиний підхід в оплаті праці передбачає прозору структуру заробітної плати. Він посилює роль посадового окладу та врегульовує граничні розміри премій. Кожен державний службовець має право на стабільну і прогнозовану зарплату, яка є результатом продуктивності роботи.

НАДС зауважує, що нові умови оплати праці державних службовців на 2024 рік закріплено в законопроєкті про Державний бюджет України на 2024 рік (№ 10000). Зазначена постанова КМУ дозволяє запустити механізм проведення класифікації посад. Проте, це варто розглядати як перший крок для запровадження нових підходів і зміни системи оплати праці державних службовців на основі класифікації посад.

Також законодавчою рамкою нової моделі системи оплати праці державних службовців є законопроєкт про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад (№ 8222). У липні 2023 року ВРУ схвалила проєкт закону у першому читанні. Саме він є наріжним каменем реформи системи оплати праці держслужбовців. Закладена в ньому модель здатна забезпечити нові підходи в оплаті праці на основі класифікації посад.

Джерело: офіційний сайт КМУ, офіційний сайт НАДС

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4177

Як діяти учаснику після його визначення переможцем відкритих торгів

Кожен учасник торгів змагається за перемогу. А що робити, коли довгоочікуваний тріумф уже став реальністю? Після оголошення переможця наступає новий, не менш відповідальний етап — підписання контракту. Важливо знати, у який термін можна укласти договір і коли необхідно надати забезпечення його виконання.
27

Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель

Мінеконміки рекомендує використовувати Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель як основу для створення власного положення про уповноважену особу. Дізнайтеся, з чого складається Примірне положення та скачайте зразок такого положення
3995

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді