Апостиль на документах: інсайд змін від Мін’юсту

Мін’юст нагадує про зміни щодо впорядкування відносин з проставлення апостиля.
Отримайте безплатний доступ на цілу добу

З 23.03.2023 ні оригінали, ні нотаріальні копії документів, виданих установами колишніх союзних республік у складі СРСР не приймають для проставлення апостиля на території України.

Проте апостиль можуть проставити на копії (фотокопії) цих документів, виданих органами держреєстрації актів цивільного стану, або на засвідчених в установленому порядку на території України копії (фотокопії) таких документів з перекладом за умови обов’язкової попередньої легалізації оригіналу цих документів.

Тобто, якщо свідоцтво про держреєстрацію актів цивільного стану (про народження, шлюб, розірвання шлюбу, смерть тощо) видали органи України у радянські часи, тоді ви можете проставити на цьому документі апостиль виключно після того як отримаєте свідоцтво повторно у будь-якому відділі державної реєстрації актів цивільного стану на підконтрольній території України.

Якщо ж свідоцтво видали органи колишніх союзних республік у складі СРСР, окрім УРСР, то у такому випадку апостиль проставляють уповноважені органи цих держав.

З 22.07.2023 діє наказ Мін’юсту «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів щодо впорядкування відносин з проставлення апостиля» від 27.06.2023 № 2382/5. Однією з ключових змін є те, що повноваження з проставлення апостиля на архівних документах, виданих архівною установою, надані Мін'юсту, а подачу документів здійснюватимуть безпосередньо через Укрдержархів.

Джерело: офіційний сайт Мін’юсту

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Навчання для учасників «Як взяти участь і перемогти в публічній закупівлі у Prozorro»

✔️Ґрунтовні лекції, що поєднують законодавчу базу та експертні висновки ✔️ Навчання у зручному онлайн-форматі ✔️ Відеопояснення від провідних експертів ✔️ Сертифікат про підвищення кваліфікації від Юридичного університету Ярослава Мудрого
223

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4210

Як діяти учаснику після його визначення переможцем відкритих торгів

Кожен учасник торгів змагається за перемогу. А що робити, коли довгоочікуваний тріумф уже став реальністю? Після оголошення переможця наступає новий, не менш відповідальний етап — підписання контракту. Важливо знати, у який термін можна укласти договір і коли необхідно надати забезпечення його виконання.
176

Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель

Мінеконміки рекомендує використовувати Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель як основу для створення власного положення про уповноважену особу. Дізнайтеся, з чого складається Примірне положення та скачайте зразок такого положення
4009

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді