Держаудитслужба провела держфінаудит використання МОЗ коштів держбюджету на вакцинацію населення від COVID-19

Проведений Державною аудиторською службою аудит засвідчив низку упущень організаційного характеру, які негативно вплинули на ефективність використання коштів держбюджету, виділених на закупівлю вакцини від COVID-19, та вакцини, закупленої за ці кошти.
РОЗПОЧАТИ НАВЧАННЯ

Аудитом установлено, що на складі ДП «Укрмедпостач» зберігається вакцина від COVID-19, термін придатності якої закінчився, загальною вартістю більше 900,0 млн гривень.

Основною причиною утворення на складі ДП «Укрмедпостач» залишків такої вакцини було непроведення МОЗ України розподілу цієї вакцини у зв’язку з ненадходженням від регіонів запитів щодо потреби в них через значне зниження темпів вакцинації, внутрішню і зовнішню міграцію населення країни, пов’язану з повномасштабною збройною агресією російської федерації проти України.

Також, із зазначених причин утворилися залишки вакцини на складах регіонального рівня, термін придатності якої минув, вартістю понад 26,0 млн грн та у закладах охорони здоров’я, які проводили вакцинацію, – вартістю понад 13,0 млн гривень.

Крім цього, внаслідок збройної агресії російської федерації проти України знищено вакцину та вироби медичного призначення, на територіях на яких велися активні бойові дії, вартістю понад 50,0 млн гривень.

Аудитом установлено, що в процесі постачальником угоди про поставку вакцини утворилася прострочена дебіторська заборгованість у розмірі 1 160,5 млн грн (41,4 млн дол. США), щодо якої ймовірне тривале неповернення частини цих коштів на суму 22,5 млн доларів США, які були сплачені виробнику як аванс за вакцину, яка так і не була поставлена в терміни, визначені угодою.

Про результати аудиту поінформовано Кабінет Міністрів України, Міністерство фінансів України та Головне слідче управління Національної поліції України.

Джерело: офіційний сайт Держаудитслужби

 

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4212

Оскарження рішень АМКУ

Замовник має виконати рішення АМКУ не пізніше 30 днів з дня його прийняття. Або ж може оскаржити таке рішення до суду. Як оскаржити рішення Антимонопольного комітету, якщо ви з ним не згодні та які докази підготувати - роз’яснюємо у статті
9820

Що варто знати про нецільове використання бюджетних коштів

За нецільове використання бюджетних коштів, можуть не тільки оштрафувати, а й притягнути до кримінальної відповідальності! Дізнайтеся все про цей важливий аспект і вбережіть себе від неприємностей. Розберемо свіжу судову практику
13351

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді