Ухвалені нові ДБН для медзакладів

Олександр Кубраков на сторінці Міністерства інфраструктури України у Фейсбуці повідомив, що віднині всі медичні заклади будуватимуть згідно з новими державними будівельними нормами.

За повідомленням Олександра Кубракова, проєктування та будівництво будинків і споруд закладів охорони здоров’я відсьогодні відбуватиметься за новими державними будівельними нормами. ДБН розроблені з урахуванням принципів безбар'єрності, інклюзивності, а також згідно з нормами організації цивільного захисту та енергоефективності.

Норми розповсюджуватимуться на нове будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт та в окремих частинах на реставрацію, зокрема щодо:

  • об’ємно-планувальних рішень;
  • інженерного забезпечення;
  • комфортності надання медпослуг як для пацієнтів, так і для медперсоналу;
  • забезпечення повної інклюзивності таких закладів, зокрема для осіб з інвалідністю тощо.

«З моменту повномасштабного військового вторгнення росіяни пошкодили понад півтори тисячі лікарень. Попереду велика робота з відновлення. У підході до відбудови ми дотримуємося ключового принципу – build back better – відбудувати краще, ніж було. З набуттям чинності нових державних будівельних норм ми можемо побудувати сучасні інклюзивні клініки з урахуванням кращих європейських практик», – прокоментував Олександр Кубраков, Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури.

Норми, зокрема, передбачають:

  • наявність біля головного входу медзакладу обов’язково паркомісць для автівок людей з інвалідністю;
  • стоянки для велосипедів та мотоциклів;
  • електрозарядні пристрої для електромобілів;
  • на території стаціонарів може бути розміщений вертодром;
  • розміщення пацієнтів в одномісних чи двомісних палатах з душем.

Норми максимально наближені до європейських стандартів в частині:

  • об’ємно-планувальних рішень;
  • вимог до вентиляції;
  • можливості автономного та безперебійного функціонування окремих приміщень за відсутності електрозабезпечення;
  • також враховані особливості проведення капітальних ремонтів та реконструкції вже існуючих будівель, в тому числі – пам’яток архітектури.

Нова редакція ДБН В.2.2-10:2022 «Заклади охорони здоров’я. Основні положення» розроблена Робочою групою в умовах воєнного стану за спрощеною процедурою. До її складу увійшли представники: Міністерства охорони здоров’я, Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні, ДУ «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України», Державної служби з надзвичайних ситуацій України, ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва», Національного авіаційного університету, наукових інститутів, технічних комітетів та громадських організацій людей з інвалідністю, зокрема – ГО «Безбар’єрність», ГС «ВГО «НАІУ», ГО «Всеукраїнський центр туризму осіб з інвалідністю».

Джерело: сторінка у Фейсбуці Мінінфраструктури

 

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4176

Як діяти учаснику після його визначення переможцем відкритих торгів

Кожен учасник торгів змагається за перемогу. А що робити, коли довгоочікуваний тріумф уже став реальністю? Після оголошення переможця наступає новий, не менш відповідальний етап — підписання контракту. Важливо знати, у який термін можна укласти договір і коли необхідно надати забезпечення його виконання.
27

Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель

Мінеконміки рекомендує використовувати Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель як основу для створення власного положення про уповноважену особу. Дізнайтеся, з чого складається Примірне положення та скачайте зразок такого положення
3995

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді