За яким графіком тепер відключатимуть електроенергію: врахуйте в роботі

Міністерство енергетики внесло зміни до Інструкції про складання і застосування графіків погодинного відключення електроенергії.

 

 

Наказ Міненерго від 11.11.2022 № 384, зі змінами від 09.12.2022 (наказ № 412) встановлює нові вимоги до графіків погодинного відключення електрики.  
 
Графік погодинного відключення складають обсягом до 100 %, але не менше 75 % від максимального споживання електричної потужності в період з 8.00 до 22.00 години в режимний день замірів грудня попереднього року кожного оператора систем розподілу.
 
Графіки розподіляють на шість рівних черг, які мають підтримувати обсягом не менше 12,5 % від поточного електроспоживання (до змін – не менше 25%). При складанні графіків ураховують схеми електропостачання споживачів першої категорії та об’єктів критичної інфраструктури. 
 
Не пізніше ніж за одну добу до початку застосування графіків Міненерго повідомлятиме: 
  • операторів системи передачі та розподілу (далі – оператори); 
  • через ЗМІ/свій сайт – Київську міську та обласні держадміністрації, місцеві органи виконавчої влади. 
Оператори не пізніше ніж за 8 годин до застосування графіків повідомляють споживачів через свої сайти або оперативну лінію. Мають вказувати строк і час початку відключень та завершення застосування упродовж доби та кількість черг.
Максимальна тривалість перерви в електропостачанні споживачів: 
  • не має перевищувати 4 години, 
  • в умовах мінусових температур (нижче -10° C) – 2 години. 
Під час воєнного стану та впродовж року після його припинення, тривалість перерви в електропостачанні споживачів не може перевищувати 6 годин упродовж доби з можливим відхиленням в сторону збільшення на не більше, ніж 1 годину незалежно від температури зовнішнього повітря. 
 
Коли введені в дію графіки не забезпечують дотримання заданого режиму споживання електричної потужності, диспетчер після попередження може застосувати: 
  • графіки аварійних відключень; 
  • спеціальні графіки аварійних відключень в обсягах, необхідних для виконання встановлених режимів електроспоживання, з урахуванням безпеки життя та здоров’я людей.
На період дії воєнного стану та впродовж 12 місяців після його скасування до промислових підприємств не застосовують графіки за таких умов: 
  • зниження обсягу споживання електроенергії у години максимального навантаження на 50% до серединного рівня споживання ув години максимального навантаження; 
  • зниження обсягу споживання електроенергії у години напівпікового навантаження на 25% до серединного рівня споживання у години напівпікового навантаження.
Промислові підприємства можуть: 
  • запропонувати альтернативний варіант зниження власного рівня споживання електричної потужності та обсягу споживання електроенергії; 
  • узгодити його з відповідною військовою адміністрацією та операторами.
Самовільне перемикання споживачем навантаження, внесеного до графіків, на інші джерела живлення, дає підприємству право відключити приєднання споживача від джерела електропостачання після додаткового попередження споживача про порушення встановленого режиму зниження електроспоживання та невжиття ним заходів щодо зниження навантаження упродовж 10 хвилин відключити приєднання споживача від джерела електропостачання.  
 
Наказ набере чинності з дня його опублікування. 
 
За інформацією Міненергетики
 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Навчання для учасників «Як взяти участь і перемогти в публічній закупівлі у Prozorro»

✔️Ґрунтовні лекції, що поєднують законодавчу базу та експертні висновки ✔️ Навчання у зручному онлайн-форматі ✔️ Відеопояснення від провідних експертів ✔️ Сертифікат про підвищення кваліфікації від Юридичного університету Ярослава Мудрого
224

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4215

Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель

Мінеконміки рекомендує використовувати Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель як основу для створення власного положення про уповноважену особу. Дізнайтеся, з чого складається Примірне положення та скачайте зразок такого положення
4010

Як діяти учаснику після його визначення переможцем відкритих торгів

Кожен учасник торгів змагається за перемогу. А що робити, коли довгоочікуваний тріумф уже став реальністю? Після оголошення переможця наступає новий, не менш відповідальний етап — підписання контракту. Важливо знати, у який термін можна укласти договір і коли необхідно надати забезпечення його виконання.
181

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді