Національний орган стандартизації пояснив, коли можуть відновити чинність ГОСТ

Національний орган стандартизації — ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» (НОС) — не відновлюватиме чинність міждержавних стандартів в Україні, розроблених до 1992 року.

НОС нагадав, що основним напрямом зовнішньоекономічної політики України є поступова та невідворотна інтеграція до ЄС, а за статтею 56 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС Україна поступово впроваджує звіт Європейських стандартів (EN) як національні стандарти, зокрема гармонізовані європейські стандарти.

З огляду на це, НОС розпочав аналізувати базу чинних європейських стандартів задля їх пакетного прийняття в Україні як національних. У разі прийняття європейського стандарту як національного забезпечується ідентичність національного стандарту відповідному європейському стандарту. З дня набрання чинності національним стандартом, що є ідентичним європейському стандарту, має бути скасований національний стандарт, положення якого суперечать положенням відповідного національного стандарту, що є ідентичним європейському стандарту.

Відтак НОС радить всім зацікавленим сторонам, які в своїй роботі використовують ГОСТи, скористатися рекомендаціями, розміщеними на сайтах Мінекономіки і НОС, та знайти альтернативу використанню стандартів СРСР, які фактично є регуляторними актами вже неіснуючої держави і суперечать нововведенням, запровадженим у сфері технічного регулювання України.

За потреби розробити національний стандарт на заміну ГОСТ будь-яка заінтересована сторона (органи влади, асоціації виробників, підприємства, громадські організації тощо) може виступити замовником такої роботи відповідно до статей 28 та 29 Закону України «Про стандартизацію» від 05.06.2014 № 1315-VII (далі — Закон).

Подальше відновлення дії ГОСТів неможливе. Лише у разі нагальної обґрунтованої потреби відновлення ГОСТ, якщо немає аналогів серед європейських або міжнародних стандартів, заінтересовані сторони можуть погодити це питання з Міноборони або ЦОВВ відповідно до постанови КМУ від 16.12.2015 № 1057. Тільки після опрацювання цього запиту ЦОВВ спільно з відповідальним технічним комітетом стандартизації  НОС додатково опрацює пропозиції заінтересованих сторін та ухвалить виважене рішення щодо доцільності/недоцільності відновлення чинності ГОСТ.

Нагадаємо, НОС у 2015 році на виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України видав накази, якими скасував ГОСТи із втратою чинності у 2016, 2017, 2018 роках та з 01.01.2019. Утім, щоб убезпечити суб’єктів господарювання від негативних наслідків, протягом 2020–2021 років дію окремих ГОСТ відновили до 01.01.2022. У такий спосіб надали додатковий час для впорядкування питань, пов’язаних зі скасуванням ГОСТ і виконанням вимог пункту 2 розділу VI Закону.

Джерело: Будстандарт

 

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Навчання для учасників «Як взяти участь і перемогти в публічній закупівлі у Prozorro»

✔️Ґрунтовні лекції, що поєднують законодавчу базу та експертні висновки ✔️ Навчання у зручному онлайн-форматі ✔️ Відеопояснення від провідних експертів ✔️ Сертифікат про підвищення кваліфікації від Юридичного університету Ярослава Мудрого
224

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4212

Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель

Мінеконміки рекомендує використовувати Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель як основу для створення власного положення про уповноважену особу. Дізнайтеся, з чого складається Примірне положення та скачайте зразок такого положення
4010

Як діяти учаснику після його визначення переможцем відкритих торгів

Кожен учасник торгів змагається за перемогу. А що робити, коли довгоочікуваний тріумф уже став реальністю? Після оголошення переможця наступає новий, не менш відповідальний етап — підписання контракту. Важливо знати, у який термін можна укласти договір і коли необхідно надати забезпечення його виконання.
180

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді