Набуття Україною статусу партнера АСЕАН

Набуття Україною статусу партнера АСЕАН (Асоціації держав Південно-Східної Азії) відкриває низку нових можливостей для українського бізнесу, зокрема у сферах цифрової трансформації, фармацевтики, сільського господарства, машинобудування.

Про це Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів у ефірі національного телемарафону у п’ятницю, 11 листопада, під час прямого включення з саміту АСЕАН в Камбоджі.

“Україну вперше запросили на саміт АСЕАН. Це саме по собі є політичним сигналом підтримки. Нарешті завершився процес, який тривав багато років, і всі держави-члени АСЕАН погодилися, що Україна приєднається до Договору про дружбу та співробітництво в Південно-Східній Азії. Це дає політичний статус партнера у відносинах з АСЕАН. А це десять країн, які сукупно складають п'яту найбільшу економіку світу”, - наголосив він.

Міністр уточнив, що йдеться не лише про політичну підтримку, якої Україна потребує для голосувань за резолюції в міжнародних організаціях та ізоляції рф, але і про розвиток торгівлі та бізнесу. Він заявив, що під час візиту до Камбоджі домовився із азійськими країнами про конкретні рішення, які допоможуть українському бізнесу навіть за умов війни виходити на нові ринки у Південно-Східній Азії, заробляти гроші та повертати їх в економіку України.

“Ми готові рухатися настільки швидко, наскільки готові наші нові партнери по АСЕАН. Крім участі в саміті, я проводжу окремі зустрічі з кожним міністром країн АСЕАН і ми обговорюємо конкретні речі. Я бачу з їхнього боку велику зацікавленість рухатися вперед. Будемо рухатися максимально швидко, щоб створювати нові можливості для України”, - підкреслив він.

Дмитро Кулеба підкреслив, що для всіх азійських колег, з якими він проводив зустрічі, пріоритетом є цифровізація економіки та державних послуг. Україна має унікальний продукт, “Дію”, який є конкурентоздатним на світовому ринку. Іншою перспективною галуззю є фармацевтика. Українські фармацевтичні компанії готові працювати в країнах Азії. Азійські країни також традиційно зацікавлені в українському сільськогосподарському експорті. Перспективні проєкти є також у галузі машинобудування.

“Ми не просто так звернули особливу увагу на Азію. Коли я став Міністром у 2020 році, ми в МЗС провели опитування українського бізнесу, запитали, які іноземні ринки є найбільш привабливими. Бізнес відповів, що бачить велику перспективу в регіоні АСЕАН. Тепер, коли ми стаємо партнером АСЕАН, ми перетворимо перспективи на конкретні нові можливості”, - підсумував Міністр.

Джерело: офіційний сайт КМУ

Наталія Заєць консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук, Київ
Скористайтеся покроковою інструкцією, щоб провести закупівлю в електронному каталозі із застосуванням запиту пропозицій постачальників за оновленими вимогами Особливостей та Порядку № 822

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4176

Як діяти учаснику після його визначення переможцем відкритих торгів

Кожен учасник торгів змагається за перемогу. А що робити, коли довгоочікуваний тріумф уже став реальністю? Після оголошення переможця наступає новий, не менш відповідальний етап — підписання контракту. Важливо знати, у який термін можна укласти договір і коли необхідно надати забезпечення його виконання.
27

Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель

Мінеконміки рекомендує використовувати Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель як основу для створення власного положення про уповноважену особу. Дізнайтеся, з чого складається Примірне положення та скачайте зразок такого положення
3995

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді