НКРЕКП зауважує, що суди не можуть встановлювати тарифів з розподілу електроенергії для певних обленерго

НКРЕКП повідомила про можливі зловживання окремими операторами системи розподілу, що штучно збільшили обсяги витрат електроенергії, щоб завищити рівень тарифів. Зокрема, незаконне споживання АТ «Вінницяобленерго» великих обсягів електроенергії підтвердила й СБУ.

⚡️ Закупівлі електроенергії: правила ринку для закупівельника

НКРЕКП зауважує, що суди не можуть встановлювати тарифів з розподілу електроенергії для певних обленерго


22 червня 2021 року Сьомий апеляційний адміністративний суд (м. Вінниця), розглянув апеляційну скаргу НКРЕКП. Він залишив без змін рішення Вінницького окружного адміністративного суду від 12.10.2020, що скасувало постанову НКРЕКП про визначення розміру прогнозованих технологічних витрат електроенергії на 2020 рік для АТ «Вінницяобленерго». Фактично суд зобов’язав НКРЕКП збільшити обсяг цих витрат у структурі тарифу на суму близько 50 млн грн.

Також Луганський окружний адміністративний суд задовольнив позов ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» до НКРЕКП в аналогічній справі. 16.03.2021 Перший апеляційний адміністративний суд залишив судове рішення першої інстанції без змін.

А 10.12.2020 Сумський окружний адміністративний суд задовольнив аналогічний позов АТ «Сумиобленерго» до НКРЕКП, яке апеляційний суд також залишив без змін.

НКРЕКП зазначає, що суди у своїх рішеннях неправильно встановлюють обставини у цих справах, порушують норми матеріального та процесуального права. Тож немає сумніву, що Верховний Суд України скасує такі рішення.

Це створює небезпечні прецеденти для галузі, коли оператори системи розподілу електроенергії через суди домагаються збільшення тарифів на розподіл. А за рахунок цього — отримують прибутки за кошти споживачів.

Джерело: офіційний сайт НКРЕКП

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш FB та читайте важливі новини від порталу «Держзакупівлі» першими.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

🔥 Нові зміни в Особливостях №1178 та переліку локалізації: що планує Мінекономіки

До постійних змін закупівельного законодавства щоразу важко адаптуватися. Наразі Мінекономіки напрацювало нову низку змін до Особливостей. На що чекати — дізнайтеся з перших вуст від заступника директора департаменту публічних закупівель, конкурентної політики та гуманітарної сфери Мінекономіки
4168

Головне у червні для закупівельника

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати у червні. Це консультації, зразки, довідники, відеороз’яснення, коментарі останніх змін — усе, що знадобиться закупівельнику у щоденній роботі
381

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді