Оновлення відомостей про кінцевого бенефіціарного власника відтермінували

Строк, коли юрособи мають оновити відомості про кінцевого бенефіціарного власника, перенесли. Дані оновлюватимуть без справляння адмінзбору в межах перенесеного строку.

57.jpg

ВЕБІНАР. Закупівлі комунальних послуг

Юрособи мали оновити інформації про кінцевого бенефіціарного власника в ЄДР 11.07.2022. Однак з’явилася законодавча норма, за якою фізособи, ФОПи, юрособи подають облікові, фінансові, бухгалтерські, розрахункові, аудиторські звіти та інші необхідні документи в паперовій або е-формі впродовж трьох місяців після скасування воєнного стану за весь період неподання звітності чи обов’язку подати документи. Це визначив Закон України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» від 03.03.2022 № 2115 (далі — Закон № 2115).

У період дії воєнного стану або стану війни, а також упродовж трьох місяців після його завершення до фізосіб, ФОПів, юросіб не застосовують адміністративну та кримінальну відповідальність за неподання чи несвоєчасне подання документів, що визначає підпункт 1 пункту 1 Закону № 2115 (пп. 2 п. 1 Закону № 2115).

Якщо через наслідки участі у бойових діях особа фізично не могла вчасно подати документи, її звільняють від адміністративної та кримінальної відповідальності. Але вона має відзвітувати впродовж одного місяця з дня завершення наслідків, через які не могла цього зробити (пп. 3 п. 1 Закону № 2115).

Зобов’язання оновити відомості про КБВ, що їх встановив Закон № 361, підпадають під дію норм Закону № 2115. Це означає, що:

  • строк, коли слід оновити дані про КБВ переносять;
  • відомості про КБВ оновлюють без справляння адмінзбору в межах перенесеного строку.

Водночас юрособи, які хочуть оновити відомості про КБВ, мають право та технічну можливість зробити це. Для цього слід звернутися до суб’єкта держреєстрації.

Джерело: лист Мін’юсту від 26.07.2022 № 60780/8.4.3/32-22

Сильна підтримка — сильна Україна! Це звичайно про нас із вами.
Ми опинилися в невідомому досі для нас становищі. Тому щоб ви та ваша компанія
залишалася у робочій колії, пропонуємо підтримку.
Зекономте на передплаті журналу "Держзакупівлі",
а також до експертно-правової системи «Експертус Держзакупівлі».

Обговоріть передплату з вашим менеджером:
0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні) або напишіть у чат. Миру нам.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Навчання для учасників «Як взяти участь і перемогти в публічній закупівлі у Prozorro»

✔️Ґрунтовні лекції, що поєднують законодавчу базу та експертні висновки ✔️ Навчання у зручному онлайн-форматі ✔️ Відеопояснення від провідних експертів ✔️ Сертифікат про підвищення кваліфікації від Юридичного університету Ярослава Мудрого
224

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4212

Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель

Мінеконміки рекомендує використовувати Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель як основу для створення власного положення про уповноважену особу. Дізнайтеся, з чого складається Примірне положення та скачайте зразок такого положення
4010

Як діяти учаснику після його визначення переможцем відкритих торгів

Кожен учасник торгів змагається за перемогу. А що робити, коли довгоочікуваний тріумф уже став реальністю? Після оголошення переможця наступає новий, не менш відповідальний етап — підписання контракту. Важливо знати, у який термін можна укласти договір і коли необхідно надати забезпечення його виконання.
180

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді