Хто може звільнити керівника комунального закладу, призначеного до початку воєнного стану, — роз’яснює Мінекономіки

Під час воєнного стану посадові особи територіальних громад мають додаткові повноваження.

Хто може звільнити керівника комунального закладу, призначеного до початку воєнного стану, — роз’яснює Мінекономіки

Хочу стати найкращим фахівцем

Мінекономіки роз’яснило, що під час воєнного стану сільський, селищний, міський голова можуть призначати на посади та звільняти з посад в ОМС, керівників комунальних підприємств, установ, організацій, що належать до сфери управління відповідного органу місцевого самоврядування, у порядку, визначеному частинами 5, 6 статті 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII (далі — Закон № 389) (ч. 3 ст. 9 Закону № 389).

Частини 5 та 6 статті 10 Закону № 389 визначають спрощений порядок, за яким призначають на посади державної служби, посади в органах місцевого самоврядування, посади керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки, комунальних підприємств, установ, організацій під час воєнного стану.

Крім цього, сільський, селищний, міський голова призначає на посади та звільняє з посад керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради, підприємств, установ та організацій, що належать до комунальної власності відповідних територіальних громад, крім випадків, передбачених частиною 2 статті 21 Закону України «Про культуру» від 14.12.2010 № 2778-VI (п. 10 ч. 4 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 № 280/97-ВР).

З огляду на викладене, на думку Мінекономіки, керівника комунального підприємства, закладу, установи та організації, якого призначили до введення в Україні воєнного стану, може звільнити з посади сільський, селищний, міський голова (лист Мінекономіки від 06.06.2022 № 4712-06/33863-09).

Нагадаємо, що зміни до Закону № 389 та додаткові повноваження сільським, селищним, міським головам у період дії воєнного стану запровадив Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо функціонування місцевого самоврядування у період дії воєнного стану» від 12.05.2022 № 2259-ІХ.

Олена Петровська, провідний експерт Експертус: Кадри

Хто може звільнити керівника комунального закладу, призначеного до початку воєнного стану, — роз’яснює Мінекономіки
Шарий Тарасшеф-редактор Експертус Головбух, ACCA DipIFR (rus)
Війна вимагає швидкого реагування та оперативних рішень не лише в зонах бойових дій, а й у законодавчому тилу. Щоб економіка працювала навіть в умовах війни, треба «озброїти» роботодавців новим законодавчими нормами. Розбираємо один із перших воєнних трудових законів — Закон № 2136.

Наші спільний опір, щоденна боротьба наших хлопців та дівчат на передовій і наша надважка робота в тилу приносить свої результати. Ворог знесилений, а ми втримуємо економіку України на гідному рівні, навіть у такі скрутні часи.
Тримаймо рівень, і крок за кроком наближаймо день нашої Перемоги.
Тому ми завжди готові підтримати вас та вашу команду.
Передплатіть журнал "Держзакупівлі" на рік зі знижкою 40%, на півроку - 30%.
Навчайтеся у Вищій Школі Закупівельника зі знижкою до 100% - деталі за тел.: 0 800 21 12 20!
Акційний рахунок діє 5 днів, встигнете?

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4178

Як діяти учаснику після його визначення переможцем відкритих торгів

Кожен учасник торгів змагається за перемогу. А що робити, коли довгоочікуваний тріумф уже став реальністю? Після оголошення переможця наступає новий, не менш відповідальний етап — підписання контракту. Важливо знати, у який термін можна укласти договір і коли необхідно надати забезпечення його виконання.
27

Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель

Мінеконміки рекомендує використовувати Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель як основу для створення власного положення про уповноважену особу. Дізнайтеся, з чого складається Примірне положення та скачайте зразок такого положення
3995

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді