Рішення Колегії АМКУ щодо оскарження переговорної процедури за надзвичайної ситуації

Замовник застосував переговорну процедуру на підставі абзацу 2 пункту 3 частини 2 статті 40 Закону № 922 в період дії воєнного стану, позаяк відкриті торги на закупівлю товару були заблоковані через скаргу, яку учасник подав 22.03.2022.

Рішення Колегії АМКУ щодо оскарження переговорної процедури за надзвичайної ситуації

Позиція Верховного Суду на ситуацію оскарження переговорки

В ЕСЗ замовник розмістив протокол УО про визначення переможцем ТОВ. Окремо він зіслався на введений указами Президента воєнний та надзвичайний стани, а також зазначив, що з огляду на це, має невідкладно провести закупівлю, щоб належного функціонував заклад та ліквідувати наслідки надзвичайних ситуацій. Крім того, замовник процитував лист щодо засвідчення форс-мажорних обставин від 28.02.2022 № 2024/02.0-7.1, у якому ТПП України засвідчує форс-мажорні обставини — військову агресію рф проти України, що стали підставою введення воєнного стану.

Тобто документального підтвердження, щоб за цією підставою застосувати переговорну процедуру, замовник не оприлюднив. Як наслідок Колегія АМКУ зобов’язала замовника відмінити переговорну процедуру закупівлі. Адже замовник не довів та документально не підтвердив виникнення особливих економічних чи соціальних обставин, пов’язаних саме з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій станом саме на момент оголошення процедури закупівлі (17.05.2022).

У своєму рішенні Колегія АМКУ зіслалася на вже нечинну редакцію пункту 11 Порядку та зазначила, що остаточне рішення щодо визначення рівня надзвичайної ситуації ухвалює ДСНС з урахуванням експертного висновку (за наявності) регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Попри це посилання, замовник в будь-якому разі не виконав усіх умов, щоб застосувати переговорну процедуру закупівлі.

(Рішення Колегії АМКУ від 02.06.2022 № 4804-р/пк-пз, процедура закупівлі — UA-2022-05-17-001986-a)

Рішення Колегії АМКУ щодо оскарження переговорної процедури за надзвичайної ситуації
Олена Степановадиректор ТОВ «СІ БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ», Одеса
Нині замовники часто працюють в умовах, коли товари, роботи, послуги потрібно закупити терміново, щоб ліквідувати наслідки надзвичайних ситуацій. Проконсультуємо, як застосувати у таких ситуаціях переговорну процедуру

Наші спільний опір, щоденна боротьба наших хлопців та дівчат на передовій і наша надважка робота в тилу приносить свої результати. Ворог знесилений, а ми втримуємо економіку України на гідному рівні, навіть у такі скрутні часи.
Тримаймо рівень, і крок за кроком наближаймо день нашої Перемоги.
Тому ми завжди готові підтримати вас та вашу команду.
Передплатіть журнал "Держзакупівлі" на рік зі знижкою 40%, на півроку - 30%.
Навчайтеся у Вищій Школі Закупівельника зі знижкою до 100% - деталі за тел.: 0 800 21 12 20!
Акційний рахунок діє 5 днів, встигнете?

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація 👇

Зареєструватися

Статті за темою

Усі статті за темою

Довгострокові зобов’язання у закупівлі

Якщо замовник бере довгострокові зобов’язання, як запланувати закупівлю? В який спосіб йому зручніше проводити закупівлю та про довгострокові зобов’язання в переговорній - наш експерт.
2966

Переговорна процедура за надзвичайних ситуацій: як застосувати у дні війни

Нині замовники часто працюють в умовах, коли товари, роботи, послуги потрібно закупити терміново, щоб ліквідувати наслідки надзвичайних ситуацій. Експерт провів достідження, як застосувати у таких ситуаціях переговорну процедуру.
2314

Переговорна процедура: що вимагати в учасника

Розглянемо ключові аспекти з експертом: які документи вимагати в учасника при переговорній процедурі та які вимоги встановлювати при переговорній процедурі за статтею 17.
3861

Протокол переговорів на закупівлю газу, якщо двічі не відбулися відкриті торги

Якщо переговорну процедуру проводитиме на підставі двох відмінених тендерів, оформіть протокол переговорів відповідно до неї. Для цього просто скачайте бланк та внесіть дані вашої організації.
3408

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді