Форс-мажорні обставини: коли не потрібно платити за оренду

Форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили)є надзвичайні та невідворотні обставини, що об’єктивно унеможливлюють виконання зобов’язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо).

Форс-мажорні обставини: коли не потрібно платити за оренду

Оренда державного та комунального майна під час воєнного стану

Щоб довести обставини непереборної сили, через які орендар не має можливості виконувати зобов’язання зі сплати орендної плати, слід звернутися до Торгово-промислової палати України (ТПП) чи її регіональних відділень. Повноваження ТПП засвідчувати форс-мажорні обставини визначені у статті 14 Закону України «Про торгово-промислові палати України» від 02.12.1997 № 671/97-ВР.

Форс-мажорні обставини: коли не потрібно платити за орендуУВАГА Форс мажор через війну не звільняє автоматично від виконання зобов’язань за договорами оренди

Із 28.02.2022 ТПП спростила процедуру підтвердження форс-мажорних обставин. Щоб юридично підтвердити обставини непереборної сили, перейдіть на портал ТПП і завантажте її офіційний лист у форматі PDF. Зробіть це за посиланням ucci.org.ua: Головна → прес-центр → Новини ТПП → Щодо засвідчення форс-мажорних обставин. Цей лист може стосуватися не лише осіб, орендоване майно яких істотно пошкоджене внаслідок дії обставин непереборної сили, а й тих орендарів, які під час воєнного стану порушили зобов’язання зі сплати орендної плати.

Господарський кодекс України визначає, що учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов’язання чи порушення правил провадження господарської діяльності, якщо не доведе, що:

  • вжив усіх залежних від нього заходів, щоб не припуститися господарського правопорушення;
  • не мав можливості належно виконати зобов’язання унаслідок дії непереборної сили, тобто надзвичайних і невідворотних обставин за поточних умов провадження господарської діяльності.

    Тобто якщо виникне суперечка із власником щодо можливості використання орендованого майна, довести обставини непереборної сили зобов’язаний орендар.

    Якщо орендар не має можливості користуватися майном або сплачувати платежі за зобов’язанням, він письмово повідомляє орендодавця про виникнення форс-мажорних обставин і долучає лист ТПП. У повідомленні слід зазначити реквізити договору або первинних документів, за якими існують зобов’язання сплачувати кошти і які наразі орендар не може виконати.

    Правовим обґрунтуванням таких дій є частина шоста статті 762 ЦК: наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого не міг користуватися майном через обставини, за які він не відповідає.

    Статичний блок для новин

    Статті за темою

    Усі статті за темою

    Моніторинг закупівель 2024

    Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
    4177

    Як діяти учаснику після його визначення переможцем відкритих торгів

    Кожен учасник торгів змагається за перемогу. А що робити, коли довгоочікуваний тріумф уже став реальністю? Після оголошення переможця наступає новий, не менш відповідальний етап — підписання контракту. Важливо знати, у який термін можна укласти договір і коли необхідно надати забезпечення його виконання.
    27

    Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель

    Мінеконміки рекомендує використовувати Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель як основу для створення власного положення про уповноважену особу. Дізнайтеся, з чого складається Примірне положення та скачайте зразок такого положення
    3995

    Гарячі запитання

    Усі питання і відповіді