У який спосіб сьогодні замовник може закупити послуги зі страхування

Як нам працювати – за постановою чи за законом, якщо треба оформити договір страхування терміном на 1 рік?

У який спосіб сьогодні замовник може закупити послуги зі страхування

Закупівлі медичних закладів в умовах воєнного стану

Щоб забезпечити в умовах воєнного стану потреби держави, територіальних громад та об’єднаних територіальних громад, КМУ відповідно до своїх повноважень ухвалив постанову «Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану» від 28.02.2022 № 169 (далі – Постанова №169).

Воєнний стан в Україні запроваджений з 5 год 30 хв 24 лютого 2022 року, його дію продовжувалт тричі, відповідно до Указу Президента України від 17.05.2022 він діє до 23 серпня 2022 року.

З огляду на положення Конституції України, Постанови № 169 та Указу Президента № 64 строк дії договору та виконання зобов’язань за ним під час воєнного стану може охоплювати саме період дії воєнного стану і передбачати можливість їх продовження в разі продовження строку воєнного стану. На цьому наголошувало в своїх роз’ясненнях Мінекономіки.

Водночас наразі немає жодного нормативно-правового акта, який би скасовував чи призупиняв дію Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон № 922). Тобто замовники наразі можуть застосовувати і Постанову № 169, і Закон № 922.

У який спосіб сьогодні замовник може закупити послуги зі страхування

ХОЧУ VIP-доступ! ❤️

Мінекономіки у своїх роз’ясненнях зазначає, що рішення щодо способу проведення закупівель, щоб належно забезпечити потреби, замовник приймає самостійно з огляду на норми законодавства. Ніщо не забороняє замовнику використовувати Постанову № 169, якщо виникає нагальна чи нова потреба у закупівлі, він не може знайти постачальника, забезпечити конкуренцію, очікувати проведення спрощеної закупівлі чи процедури закупівлі у встановлені строки. Або ж тоді, коли через нестабільну ціну предмета закупівлі на ринку не зможе провести його закупівлю за допомогою конкурентних видів закупівлі. Утім замовник може запланувати та провести закупівлі у порядку, що передбачає Закон № 922, якщо йдеться про поточні закупівлі. Тобто ті, що замовник запланував, щоб задовольнити планові потреби, для яких він може дотримати норми Закону та має достатньо часу для спрощеної закупівлі чи процедури закупівлі.

Тому, якщо вам потрібно закупити послуги страхування за договором, що діятиме впродовж цього року, тобто поза межами встановленого правового режиму воєнного стану, ви можете керуватися нормами Закону № 922. З огляду на вартість предмета закупівлі визначте вид закупівлі та проведіть закупівлю відповідно до порядку, який встановлює Закон № 922.

Для багатьох 24 лютого досі завмерло на календарі, та час невпинний і за вікном вже червень.
Знайте, що редакції та експерти поруч, і ми будемо робити все від нас залежне, щоб підтримати вас особисто та економіку України в цілому. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахового видання "Держзакупівлі" на рік.
Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером,
телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні).
Миру нам. І хай буде літо!

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Зміна ціни в договорах про закупівлю продуктів харчування

Скористаєтеся порадами, які допоможуть запобігти проблемам під час закупівлі продуктів харчування. А також отримаєте детальний механізм зміни ціни договору — шість правил допоможуть уникнути неприємностей, які мали замовники в наведених прикладах
117

Перелік робіт з поточного та капітального ремонту

Коли плануєте ремонт будівлі, буває важко визначитися належить предмет закупівлі до поточного чи капітального ремонту. Пропонуємо ознайомитися з переліком таких робіт, щоб обрати правильно код ДК
195

Погодження договорів з Мінцифрою у 2024 році

У 2024 році порядок погодження проєктів за Національною програмою інформатизації змінився. У статті розглянемо, що врахувати замовнику, щоб погодити проєкти з Мінцифри
14536

Закупівля комп’ютерної техніки у 2024 році

Якщо у 2024 запланували закупівлю комп’ютерної техніки, вам необхідно врахувати чимало важливих аспектів. Розкажемо, як правильно визначити потребу, встановити очікувану вартість та що вимагати від учасників
6028

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді