Двічі не відбувся тендер, який в інтересах замовника проводила ЦЗО - чи може замовник провести переговорку

Протягом січня — березня 2022 року ЦЗО в інтересах замовника двічі оголошувала відкриті торги на закупівлю продуктів харчування. Торги не відбулися через відсутність учасників та пропозицій. Чи може замовник тепер провести переговорну процедуру закупівлі самостійно на підставі двох відмінених процедур закупівель?

Двічі не відбувся тендер, який в інтересах замовника проводила ЦЗО - чи може замовник провести переговорку

Деталі АКЦІЇ за тел. ⏩ 0 800 21 12 20

Замовник може проводити закупівлю товарів та/або послуг через централізовану закупівельну організацію (ЦЗО). Таке право дає частина 13 статті 11 Закону № 922.

ЦЗО — юрособи державної або комунальної власності, що визначають КМУ, органи місцевого самоврядування як замовники, які організовують і проводять тендери та закупівлі за рамковими угодами в інтересах замовників відповідно до Закону № 922 (п. 38 ч. 1 ст. 1 Закону).

Орган, який приймає рішення про визначення ЦЗО, у своєму рішенні може встановити в межах визначених законодавством повноважень перелік замовників, в інтересах яких проведення тендерів цієї ЦЗО є обов’язковим, та перелік товарів, послуг (крім поточного ремонту), закупівля яких через таку ЦЗО є обов’язковою для визначених рішенням замовників (п. 6 Особливостей створення та діяльності централізованих закупівельних організацій, затверджених постановою КМУ від 27.12.2018 № 1216; далі — Особливості).

ЦЗО організовують і проводять тендери в інтересах замовників відповідно до Закону з урахуванням особливостей укладення і виконання рамкових угод, визначених уповноваженим органом, та Особливостей.

Також ЦЗО здійснює організацію та проведення тендерів в інтересах замовників, які мають право самостійно обирати ЦЗО, на підставі укладеного з нею договору.

Як бачимо, законодавець наділяє ЦЗО повноваженнями організовувати та проводити в інтересах замовників лише тендери та закупівлі за рамковими угодами.

Водночас за наявності підстав для переговорної процедури закупівлі, що передбачає Закон № 922,замовники, які зобов’язані здійснювати закупівлі через ЦЗО, самостійно проводять закупівлі товарів та послуг із застосуванням переговорної процедури закупівлі. Інформацію про потребу в закупівлі таких товарів та послуг ЦЗО не надають (ч. 13 ст. 11 Закону).

Перелік підстав для застосування переговорної процедури закупівлі визначає частина 2 статті 40 Закону № 922. Зокрема, переговорну процедуру закупівлі замовник застосовує як виняток у разі, якщо була двічі відмінена процедура відкритих торгів, у т. ч. частково (за лотом), через відсутність достатньої кількості тендерних пропозицій, яку визначає Закон № 922. Предмет закупівлі, його технічні та якісні характеристики, а також вимоги до учасника процедури закупівлі у такому разі не повинні відрізнятися від вимог, які визначив замовник у тендерній документації (п. 1 ч. 2 ст. 40 Закону № 922).

Отже, якщо замовник дотримає всіх перелічених у цій нормі умов, він може самостійно застосувати переговорну процедуру закупівлі після двічі відмінених торгів.

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація 👇

Зареєструватися

Статті за темою

Усі статті за темою

Довгострокові зобов’язання у закупівлі

Якщо замовник бере довгострокові зобов’язання, як запланувати закупівлю? В який спосіб йому зручніше проводити закупівлю та про довгострокові зобов’язання в переговорній - наш експерт.
2966

Переговорна процедура за надзвичайних ситуацій: як застосувати у дні війни

Нині замовники часто працюють в умовах, коли товари, роботи, послуги потрібно закупити терміново, щоб ліквідувати наслідки надзвичайних ситуацій. Експерт провів достідження, як застосувати у таких ситуаціях переговорну процедуру.
2314

Переговорна процедура: що вимагати в учасника

Розглянемо ключові аспекти з експертом: які документи вимагати в учасника при переговорній процедурі та які вимоги встановлювати при переговорній процедурі за статтею 17.
3861

Протокол переговорів на закупівлю газу, якщо двічі не відбулися відкриті торги

Якщо переговорну процедуру проводитиме на підставі двох відмінених тендерів, оформіть протокол переговорів відповідно до неї. Для цього просто скачайте бланк та внесіть дані вашої організації.
3408

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді