Чи звітувати про виконання договору, який уклали у воєнний час

Замовник у квітні не проводив спрощеної закупівлі, а уклав прямий договір за порядком, що встановлює Постанова № 169. Наразі обидві сторони свої зобов’язання за цим договором виконали. Чи потрібно звітувати про виконання договору в ЕСЗ?

Чи звітувати про виконання договору, який уклали у воєнний час

Договори про закупівлю, укладені за Постановою № 169

Ні, звітувати про договори, які уклали за Постановою № 169, не потрібно. Обґрунтуємо.

Законодавець зобов’язує замовників оприлюднити в ЕСЗ звіт про виконання договору про закупівлю впродовж 20 робочих днів з дня, коли сторони:

  • виконали договір про закупівлю; або
  • закінчився строк дії договору про закупівлю, якщо сторони його виконали; або
  • сторони його розірвали (п. 12 ч. 1 ст. 10 Закону № 922).

    Однак маємо згадати про визначення «договору про закупівлю». Таким договором є господарський договір, який укладають замовник і учасник за результатами проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі та передбачає платне надання послуг, виконання робіт або придбання товару (п. 6 ч. 1 ст. 1 Закону № 922).

    В умовах воєнного стану в Україні під час закупівель товарів, робіт і послуг замовники керуються порядком, установленим у Постанові № 169. Зокрема, проводять публічні закупівлі товарів, робіт і послуг без застосування процедур закупівель та спрощених закупівель, які визначає Закон № 922.

    За результатами таких закупівель замовники укладають договір відповідно до норм ЦК та ГК (пп. 3 п. 1 Постанови № 169).

    Отже, договір, який замовник укладає у воєнний час за Постановою № 169, не є договором про закупівлю у розумінні Закону № 922. Відповідно, щодо такого договору у замовника не виникає обов’язку оприлюднювати звіт про виконання договору про закупівлю.

    Боротьба триває, і наш обов'язок щодня на максимум працювати в тилу.
    Підтримувати Україну за будь-яких обставин, бо тільки разом — ми сила.
    Для вас є підтримка від редакції — до 6-ти місяців безплатного доступу до електронного журналу "Держзакупівлі", а також до

    експертно-правової системи «Експертус Держзакупівлі»

    Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте ⭐️0 800 21 12 20⭐️(дзвінки безплатні).
    Будьмо на зв’язку щодня!

    Статичний блок для новин

    Статті за темою

    Усі статті за темою

    Закупівля за договором керованого доступу

    Закон про публічні закупівлі не поширюється на придбання за договором керованого доступу, однак є вимога оприлюднити звіт. Що врахувати під час закупівлі ліків за договором керованого доступу - пояснюємо
    162

    Звіт про виконання договору 2024

    Пояснимо, коли та як замовник оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про виконання договору про закупівлю. Дізнайтеся ключові аспекти звітування за видами закупівель, вимоги та строки оприлюднення звітності
    56008

    Що врахувати закупівельнику наприкінці грудня 2023-го: 6 гарячих справ

    Кінець року — завжди виклик для закупівельників. Треба не тільки завершити рік, а й розпочати закупівлі на наступний. Розгляньмо основні гарячі справи, щоб завершити 2023 рік та забезпечити потреби на початку 2024-го року
    457

    Гарячі запитання

    Усі питання і відповіді