Переговорна процедура: крок за кроком

UA RU
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Проведення закупівель в ЕСЗ має безліч нюансів. Зокрема, забувши про повторне накладання КЕП під час переговорної процедури, можна її вчасно не провести. Ми підготували для вас покрокову інструкцію, як зробити все правильно й провести переговорну процедуру в Прозоро без помилок.


Переговорна процедура закупівлі використовується замовником як виняток, відповідно до якого він укладає договір про закупівлю після проведення переговорів щодо ціни та інших умов договору про закупівлю з одним або кількома учасниками процедури закупівлі.

Таким чином, замовник поза межами електронної системи закупівель повинен здійснити відповідні дії, а потім за результатами проведених переговорів прийняти рішення про намір укласти договір про закупівлю з обраним учасником.

Лише після цього він почне застосовувати електронну систему закупівель (ЕСЗ).

Щоб не заплутатися, дотримуйтесь нашої статті-інструкції.

Протягом одного дня після ухвалення відповідного рішення, замовник повинен оприлюднити повідомлення про намір укласти договір про закупівлю в електронній системі закупівель.

Таке повідомлення може бути оприлюднено з рядка річного плану закупівель або окремо, але із зазначенням ідентифікатора рядка річного плану закупівель.

Розглянемо як саме оприлюднити і на що звернути увагу при оприлюдненні повідомлення про намір укласти договір про закупівлю в переговорній процедурі закупівлі.

Тож, замовник має увійти в свій електронний кабінет та натиснути кнопку «нова закупівля» (рис. 1).

Переговорна процедура інструкція

Після входу в ЕСЗ у вікно закупівлі він має обрати вид закупівлі, в даному випадку — переговорну процедуру закупівлі (рис. 2).

Переговорна процедура інструкція

 

 

Далі замовник заповнює основну інформацію про закупівлю, зокрема про наявність лотів у закупівлі, тип предмета закупівлі та ідентифікатор річного плану (рис. 3).

 

Переговорна процедура інструкція

Ключовою при заповненні повідомлення про намір укласти договір про закупівлю в переговорній процедурі закупівлі для замовника є інформація про закупівлю (рис. 4). Тут важливо правильно вказати обґрунтування закупівлі, адже від цього залежить чи взагалі правомірно замовник застосував переговорну процедуру закупівлі.

Переговорна процедура інструкція

Зверніть увагу, що у цьому підрозділі є можливість завантажити документи. Останніми змінами до Закону про публічні закупівлі передбачено, що повідомлення про намір укласти договір про закупівлю повинно містити, зокрема обґрунтування застосування переговорної процедури закупівлі, тобто експертні, нормативні, технічні та інші документи, що підтверджують наявність умов застосування переговорної процедури закупівлі.

Таким чином, замовник повинен не просто послатися на відповідні документи у вікні «Обґрунтування», а завантажити документи на які він посилається у повідомленні.

Також слід звернути увагу, що у даному підрозділі очікувана вартість закупівлі — це не ціна договору, що планується укласти з учасником. Остання буде зазначена трохи далі.

В підставах проведення переговорної процедури закупівлі замовник має обрати ту, підставу згідно з якою він застосовує переговорну процедуру закупівлі з переліку, встановленому ч. 2 ст. 40 Закону № 922. Вони усі зазначені у вікні закупівлі і для обрання потрібно натиснути галочку рядка (рис. 5).

Переговорна процедура інструкція

На жаль, електронна система закупівель не дозволяє обрати відразу декілька підстав для застосування переговорної процедури закупівлі, тому зазначайте найбільш суттєву.

Потім замовник повинен буде вказати умови оплати за договором (рис. 6). Сам проект договору прикріплювати Законом не передбачено.

Переговорна процедура інструкція

Після цього замовник має заповнити інформацію про предмет закупівлі, вказати знак Єдиного закупівельного словника, строки та місце поставки, надання чи виконання товарів, послуг чи робіт (рис. 7).

Переговорна процедура інструкція

Найважливіша інформація у закупівлі — це інформація про постачальника (рис. 8). При введенні коду ЄДРПОУ постачальника електронна система закупівель автоматично підтягує інші дані про учасника, але замовнику потрібно їх перевірити.

Переговорна процедура інструкція

Нові можливості у Prozorro — на шляху до безпаперових тендерів

Саме у цьому підрозділі замовник зазначає ціну договору про закупівлю, щодо якої вони домовилися з учасником на переговорах.

Далі замовник натискає кнопку «опублікувати закупівлю» і накладає КЕП (рис. 9)

Переговорна процедура інструкція

Однак, на цьому етапі тільки опублікується оголошення про закупівлю, в середині якого замовник повинен підтвердити учасника як переможця закупівлі (рис. 10).

Переговорна процедура інструкція

Важливо! Після підтвердження замовник ще раз має накласти КЕП (рис. 11) і після цього електронна система закупівель оприлюднить повідомлення про намір укласти договір про закупівлю.

Переговорна процедура інструкція

Замовнику необхідно зачекати 10 днів, протягом яких можуть бути подані скарги щодо цієї закупівлі, і лише після їх спливу зможе укласти договір із учасником переможцем.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді