Формальні помилки при спрощеній закупівлі: як встановити вимоги

UA RU
Замовник проводить спрощену закупівлю і не хоче втратити «смачну» пропозицію через незначні огріхи. Як можна встановити вимоги до формальних помилок у спрощеній закупівлі? Що прописати в оголошенні?


Із серпня минулого року замовники використовують у публічних закупівлях Перелік формальних помилок, який уповноважений орган затвердив наказом № 710 від 15.04.2020. Чи можна з його допомогою визначити формальні помилки у спрощеній закупівлі?

Можна, але використовуйте його лише як взірець. Прямого посилання на Наказ № 710 у спрощеній закупівлі ставити не варто.

ТЕСТ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ

В інформації для оголошення про проведення спрощеної закупівлі формальних вимог немає. Проте, окрім передбаченої законодавцем, замовник може зазначати іншу інформацію. Тобто ту, що не вимагає Закон, але замовник вважає за потрібне обумовити. Цей дозвіл дає останній абзац частини 3 статті 14 Закону № 922. Радимо ним скористатися і встановити вимоги до формальних (несуттєвих) помилок у пропозиції учасника, яку той подасть у спрощеній закупівлі.

Що саме у такому разі замовникам прописувати в оголошенні?

Оскільки такого обов’язку немає, прописуйте вимоги під себе.

Насамперед, можете адаптувати визначення формальних помилок, що містить пункт 19 частини 2 статті 22 Закону № 922, до спрощеної закупівлі і навести його в оголошенні. Також використовуйте Наказ № 710, але, як ми попереджали вже, не посилайтеся на цей документ. Тоді, у разі необхідності, зможете розширити його під свої потреби.

І нарешті, надавайте опис та приклади формальних (несуттєвих) помилок.

На останньому способі зупинимося і покажемо на прикладі, як це можна зробити.

В оголошенні пропишіть інформацію про таку помилку:

«відсутність визначеної замовником інформації (її окремих фрагментів) у змісті певного документа, подання якого вимагалось згідно з оголошенням, та за умови наявності такої інформації в повному об’ємі у змісті іншого документа, наданого у складі пропозиції».

Як приклад цієї формальної помилки, можете навести випадок із сумою аналогічного договору, яку учасник не зазначив у довідці, проте надав копію аналогічного договору та відгук, які містять цю інформацію.

Як бачите, все зовсім не складно.

Щодо запитань про формальні помилки у відкритих торгах, то їх ще більше. Готові відповіді на них та практичні поради пропонує наш експерт.

Радимо повчитися. Тим паче, що практика оскарження стосовно формальних (несуттєвих) помилок під час розгляду скарг у публічних закупівлях дає іноді неочікувані відповіді на них.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді