Зміни до річного плану 2021

UA RU
Протягом року у замовника може виникнути потреба внести зміни до РПЗ. Приміром, коли у річному плані необхідно зазначати очікувану вартість, визначену на основі актуальних даних. Як оновити інформацію на майданчику та коли цього робити не варто, з’ясуймо в експертів.


Замовники формують і затверджують річний план закупівель (РПЗ) на початку року, а процедури закупівель можуть проводити й у середині чи наприкінці. Протягом цього часу цінова політика може змінитися.

Тобто перед оголошенням процедури закупівель доцільно переглянути очікувану вартість, щоб закупівля була ефективною.

У Вищій школі Закупівельника ми не вчимо закон заради закону, а розтлумачуємо його на прикладах.

Тож маємо ситуацію:

Замовник у РПЗ запланував закупівлю на певну дату, але кошти надійшли пізніше — через три місяці. Чи можна проводити закупівлю пізніше й не оновлювати інформацію про заплановану закупівлю?

Якщо ж вам як замовнику все ж необхідно внести зміни й оновити інформацію в ЕСЗ, дійте за алгоритмом і не забудьте накласти КЕП.

Часто у закупівельників виникає запитання, чи може замовник після того, як провів закупівлю, внести зміни до річного плану закупівель? Приміром, щоб зменшити заплановану суму до суми, за якою реально відбулася закупівля?

Це не заборонено, але чи варто робити?

На курсі «Як запланувати закупівлі у 2021 році, щоб вчасно отримати потрібне», експерти протягом місяця навчають премудрості планування закупівлі без помилок.

Приміром, як думаєте що робити з очікуваною вартістю предмета закупівлі, якщо торги відмінені у січні й повторно їх проводять у березні? Як відображати таку інформацію в плані?

Пам'ятайте, що річний план закупівель — це передусім інформативний документ для постачальників та суспільства, що відображає процес планування закупівель конкретної організації-замовника та конкретизує, що саме, на яку суму та коли орієнтовно планує придбати такий замовник.

Наведемо ще один приклад з практики, щоб ви перевірили, на скільки добре орієнтуєтесь в плануванні й законодавстві.

Ситуація:

Замовник запланував закупівлі на 2020 рік. Утім коли секретар ТК заповнював річний план в ЕСЗ, зазначив 2019 рік. За цим планом оголосили відкриті торги. Як внести зміни й виправити помилку?

Пам'ятайте, що в органів реєстрації зобов’язань та органу контролю можуть виникнути додаткові запитання щодо коректного відображення відомостей у плані замовника.

Крім того, незабаром розпочнеться тестування уповноважених осіб 2021, і запитання щодо планування закупівель у ньому будуть. Адже запитання тесту від Уповноваженого органу ґрунтуватимуться на Професійному стандарті «Фахівець з публічних закупівель», затвердженому наказом Мінсоцполітики від 18.02.19 р. № 234. Зокрема, цим стандартом передбачено, що фахівець з публічних закупівель бере участь у плануванні потреб замовника та складає план закупівель.

Тож, якщо бажаєте підвищити свій професійний рівень, впевнено відповідати на запитання щодо річного плану, гайда на навчання до Вищої школи Закупівельника.

Програма курсу «Як запланувати закупівлі у 2021 році, щоб вчасно отримати потрібне»:

Тема 1. Організовуємо планування

Курс 1. Загальні правила

  • Урок 1. Хто і як планує закупівлі
  • Урок 2. Коли і яку інформацію про потребу отримувати

Курс 2. Специфіка для різних замовників

  • Урок 1. Які обмеження мають врахувати бюджетники
  • Урок 2. Які можливості у підприємств

Тема 2. Готуємо інформацію для річного плану

Курс 1. Предмет закупівлі

  • Урок 1. Що треба знати, щоб визначити предмет закупівлі
  • Урок 2. Чому важливо правильно визначити предмет закупівлі

Курс 2. Розрахунок очікуваної вартості

  • Урок 1. За якою методикою визначати очікувану вартість
  • Урок 2. Як враховувати курсові та сезонні коливання цін

Курс 3. Вид закупівлі

  • Урок 1. Який вид закупівлі обрати
  • Урок 2. Які законодавчі заборони врахувати

Тема 3. Оприлюднюємо річний план

Курс 1. Оприлюднення інформації

  • Урок 1. Коли затверджувати та вносити в ЕСЗ
  • Урок 2. За яким алгоритмом діяти в системі

Курс 2. Внесення змін до річного плану

  • Урок 1. Як і коли можна вносити зміни
  • Урок 2. Чи коригувати план після закупівлі

Зміни до річного плану 2021 Ваш професіоналізм — наша мета. Адже ми знаємо, який на уповноважених особах та тендерних комітетах високий рівень відповідальності.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді